Kollega kertoo huumerikoksista syytetyn konstaapelin sekavasta käytöksestä: ”En olisi lähtenyt hänen kanssaan työtehtävälle” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kollega kertoo huumerikoksista syytetyn konstaapelin sekavasta käytöksestä: ”En olisi lähtenyt hänen kanssaan työtehtävälle”

Syytetyn työkaveri sai aamupalaverissa vahvistusta kuulemilleen huhuille.

Syytetty oikeudessa maanantaina.

5.2.2018 12:09

Huumerikoksista syytetyn poliisin kollega kertoi Espoon käräjäoikeudelle naiskonstaapelin sekavasta käytöksestä toukokuisessa aamupalaverissa. Kollega kertoi, että hän oli havainnut heti aamupalaverin alussa, että naiskonstaapeli vaikutti väsyneeltä.

– Hänen silmäluomensa menivät välillä kiinni kokouksen aikana, todistajana kuultu poliisi kuvaili oikeudelle.

Länsi-Uudenmaan poliisin 23. toukokuuta 2017 pitämän palaverin aiheena oli myöhemmin samalle päivälle suunniteltu, harmaaseen työvoimaan liittyvä valvontaisku. Paikalla oli poliisin lisäksi viranomaisia ulkomaalaispoliisista, verottajalta ja aluehallintovirastosta.

– Poliisin tarkoitus oli mennä turvaamaan tehtävää. Meillä on voimankäyttövälineet, joihin kuuluu myös ampuma-ase, todistaja sanoi ja kertoi, että myös syytettynä olevan poliisin, joka esiintyi palaverissa sekavasti, oli tarkoitus lähteä työtehtävälle ampuma-aseen kanssa.

Kun aamupalaverissa koitti tauko, todistajana toiminut syytetyn kollega meni kertomaan asiasta valvontaiskun vetäjälle. Hän pyysi paikalle myös kaksi kollegaa, jotka olivat hänen mukaansa aiemmin kertoneet vastaavanlaisesta käytöksestä.

Valvontaiskua vetänyt rikoskomisario kuitenkin päätti, että väsyneeltä vaikuttanut naiskonstaapeli lähtee työtehtävälle. Rikoskomisario oli pyytänyt nyt todistajana kuultavaa kollegaa katsomaan naiskonstaapelin perään. Todistaja sanoi, ettei hän tyytynyt saamaansa vastaukseen.

– Meidän pitää olla valmiina toimimaan. Meidän pitää pystyä turvaamaan muita henkilöitä. Tästä syystä vein asian eteenpäin, todistaja sanoo ja kertoo ottaneensa yhteyttä esimieheen.

Pian naiskonstaapelia pyydettiin poistumaan palaverista. Tämän jälkeen työkeikalle lähteneille poliiseille ilmoitettiin, ettei naiskonstaapeli osallistu tehtävään.

Puolustus tenttasi todistajalta useaan kertaan, miten naiskonstaapelin päihtymys ilmeni. Todistaja tarkensi, ettei naisen puhe puuroutunut, mutta tämä vaikutti kaikkiaan päihtyneeltä.

– Jos minun pitäisi lähteä työtehtävälle, johon kuuluu voimankäyttövälineet, en olisi lähtenyt hänen kanssaan, kun näin hänen olemuksensa. Hän oli poissaoleva.

– Kun istuimme siinä [palaverissa], huomasin, että kaikki ei ole kohdillaan. Hän vaikutti minusta päihtyneeltä. Se oli se hänen olemuksensa. Hän istui siinä ja hänen silmäluomensa menivät kiinni. Se ei minusta ollut normaalia käytöstä.

Todistaja kertoi, että naiskonstaapeli on hänelle entuudestaan hyvin tuttu, sillä he ovat aikanaan jakaneet samaa työhuonetta. Naisen erikoisesta käytöksestä työaikana on hänen mukaansa liikkunut aiemminkin huhuja, mutta vasta toukokuisessa aamupalaverissa hän todisti huhuja vastaavaa käytöstä.

Puolustus toi esille oikeudessa sen, että nainen on kärsinyt pitkään unettomuudesta, minkä vuoksi hänelle oli takavuosina määrätty reseptilääkkeitä vaivaan. Asianajaja kysyikin todistajalta, mistä tämä tiesi, johtuiko silmiinpistävä käytös väsymyksestä vai päihtymyksestä.

– Se, mitä työtehtävissä olen nähnyt, osaan mielestäni erotella, millainen on päihtynyt henkilö ja mikä on normaalia väsymystä, todistaja vastasi.

Asianajaja kysyi uudelleen, kuinka todistaja pystyy näin päättelemään, jos syytetyn puhe oli normaalia.

– Normaali ihminen, joka on väsynyt, ei nuoku. Hänen silmäluomensa liikkuivat kuten päihtyneellä. Ne olivat hallitsemattomat.

– Jos kuvailisin sitä näin, että olen työtehtävällä, jossa järjestelmällisesti kaikki puhallutetaan. Sitten on työtehtäviä, joissa kyseinen henkilö tulee puhalluttaa. Hänen kohdallaan olisin tehnyt ratkaisun, että olisin puhalluttanut hänet.

Lisäksi puolustus kysyi, mitä muut työyhteisön jäsenet ovat kertoneet syytetystä aiemmin. Tällä asianajaja viittasi todistajan mainitsemiin huhuihin.

– Olen aiemmin kuullut hänen käytöksestään työpaikalla. On ollut epäilys, että olisi ollut mahdollisia ongelmia aiemmin, että hän olisi aiemmin ollut päihtyneenä työpaikalla. En pysty vahvistamaan sitä, koska ne ovat huhupuheita.

Naispoliisia syytetään kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta, rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjä vaatii poliisia viralta pantavaksi. Puolustus on myöntänyt osan syytteistä, mutta kiisti syyttäjän vaatimuksen viraltapanosta.

Tuomio annetaan myöhemmin kansliatuomiona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?