Naispoliisia syytetään huumerikoksista: päihtyneenä töissä ja ratissa, kotoa löytyi luvaton ase - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naispoliisia syytetään huumerikoksista: päihtyneenä töissä ja ratissa, kotoa löytyi luvaton ase

Syyttäjä vaatii naispoliisille rangaistusta kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta, rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Syytetty oikeudessa maanantaina.

5.2.2018 10:20 | Päivitetty 5.2.2018 16:03

Länsi-Uudenmaan poliisissa työskentelevää naiskonstaapelia syytetään huumausainerikoksista, joiden epäillään tapahtuneen keväällä ja kesällä 2017. Tapausta käsiteltiin maanantaina Espoon käräjäoikeudessa, jonne naispoliisi saapui pyörätuolissa.

Syyttäjä vaatii naispoliisille rangaistusta kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta, rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjä vaatii poliisia viralta pantavaksi. Syyttäjän mukaan poliisi oli 23. toukokuuta 2017 ilmestynyt työpaikalleen Espoon poliisitalolle päihtyneenä. Hänen piti osallistua talousrikospoliisin samalle päivälle suunnittelemaan harmaan rikollisuuden operaatioon, mutta aamupalaverissa kollegat olivat havainneet naisen käytöksessä jotain outoa.

Nainen oli todistajien mukaan esiintynyt kello 8.15 alkaneessa palaverissa päihtyneen oloisena. Naiskonstaapelin kollega kertoi oikeudessa, että nainen oli nuokkunut ja hänen silmäluomensa olivat menneet kiinni useaan kertaan palaverin aikana. Työkaverin kollega ilmoitti naispoliisin tilasta ensin operaation vetäjälle ja sitten esimiehilleen, jotka määräsivät naisen lääkäriasemalle tutkimuksiin. Verikokeissa poliisin verestä löytyi rauhoittavia lääkeaineita, joista yksi on luokiteltu huumausaineeksi ja jota ei myydä Suomessa. Syyttäjän mukaan naiselle ei oltu myöskään määrätty pitkään aikaan reseptejä verestä löytyneisiin lääkeaineisiin.

Löydetyt lääkeaineet olivat fenatsepaami ja oksatsepaami. Naiskonstaapeli myönsi ottaneensa fenatsepaamia unettomuuteen edellisenä iltana ennen 23. toukokuuta pidettyä tärkeää palaveria. Fenatsepaamia ei syyttäjän mukaan myydä Suomessa. Terveysportin mukaan fenatsepaami on Venäjällä lääkekäytössä oleva pitkäaikainen rauhoittava lääkeaine. Syyttäjän mukaan naiskonstaapeli ei ole voinut saada huumausaineeksi luokiteltavaa lääkettä laillisesti haltuunsa. Oksatsepaamin käytön nainen kiisti ja väitti sen olevan toisen lääkeaineen aineenvaihduntatuote.

Ajoi autolla ulos tieltä heinäkuussa

Heinäkuun 24. päivänä 2017 naispoliisi ajoi kaidetta päin vapaa-ajalla Vihdissä. Syytetty oli liikkeellä henkilöautolla. Silminnäkijän mukaan auto oli ennen törmäystä seilannut tien molempia laitoja holtittomasti. Todistajan mukaan nainen oli ollut sekavassa tilassa kolarin jälkeen. Naisen verestä löytyi rauhoittavia lääkeaineita.

Lisäksi samana päivänä naisen kotoa löytyi kenkään piilotettuna vanha pistooli ja 43 kappaletta siihen sopivia patruunoita. Naisella ei ollut lupaa aseeseen.

Puolustuksen mukaan poliisi kärsi unettomuudesta ja kiputiloista, minkä vuoksi tämä käytti lääkeaineita. Poliisin mukaan hänen sekava käytöksensä on johtunut sairaudesta eikä lääkeaineista johtuvasta sekavuustilasta. Puolustuksen mukaan naisella on ollut vuosia sitten lääkeresepti yhteen verestä löydetyistä lääkeaineista, ja kyseiset lääkkeet olisivat hänelle aikanaan määrättyjä.

Puolustus kertoi, että naispoliisi oli ottanut vastaan sukuaseen, joka oli tarkoitus deaktivoida. Sitä poliisi ei kuitenkaan ehtinyt tehdä.

Syytetty katsoo, että ulosajoon päätynyt liikenneonnettomuus johtui sairauskohtauksesta.

Puolustus myönsi suurelta osin syyttäjän kuvaukset, mutta kiisti syyttäjän vaatimuksen viraltapanosta ja vaati syytettä hylättäväksi.

Vakavia terveysongelmia

Naiskonstaapeli kärsi vakavista terveysongelmista, joista puolustus kertoi oikeuskäsittelyn loppulausunnossa. Puolustuksen mukaan nainen oli vuosien ajan kärsinyt tietämättään sydänsairaudesta, jonka epäiltiin aiheuttaneen muun muassa kipuja, unettomuutta ja erilaisia kohtauksia.

– Syksyllä 2017 hänen sydänsairautensa ja siitä aiheutuneet vaivat ovat tulleet kaikessa laajuudessaan ilmi.

Sydänsairaudesta johtunut vajaatoiminta oli asianajajan mukaan johtanut naiskonstaapelin jalan amputointiin. Samoin puolustus piti naisen sairautta selittävänä tekijänä kohtauksissa, joiden aikana ilmeni muun muassa näköön ja vireystilaan liittyviä ongelmia. Myös liikenneonnettomuus johtui puolustuksen mukaan sairauskohtauksesta eikä lääkeaineista, joista syytetyn verestä löytyi tapahtuma-aikaan.

– Hän ei ole tiennyt, kuten eivät ole lääkäritkään tienneet, kohtauksien syytä. Hän on kuitenkin pyrkinyt tekemään työnsä näistä häiriöistä riippumatta. Häntä ei ole todettu työkyvyttömäksi, mikä näin jälkikäteen arvioiden on vaikuttanut virhearvioinnilta. Hän on pyrkinyt pysymään töissä ja käyttänyt lääkeaineita saadakseen unta ja lievittämään kiputiloja, asianajaja kertoi naiskonstaapelista.

Syyttäjä vaatii viraltapanoa ja ehdollista vankeusrangaistusta

Loppulausunnossa kihlakunnansyyttäjä Jouni Peiponen vaati naiskonstaapelille viraltapanon lisäksi ehdollista vankeusrangaistusta. Puolustus piti vankeusrangaistusta täysin ylimitoitettuna tapahtuneeseen nähden. Puolustuksen mukaan myös viraltapanolle ei ole oikeudellisia edellytyksiä. Puolustuksen mukaan syyttäjältä jäi näyttämättä, että naiskonstaapeli olisi ollut erityisen sekava tai päihtynyt 23. toukokuuta pidetyssä palaverissa.

– Ne oireet tai havainnot, joita [todistaja] kertoi, hän ei kyennyt kertomaan muuta kuin sen, että [syytetty] vaikutti väsyneeltä ja silmäluomet painuivat kiinni. Vaikka hän työkseen pyrkii tunnistamaan päihtyneitä henkilöitä, hän ei kyennyt yksilöimään, miksi arvioi [syytettyä] päihtyneeksi. On mahdollista, että fenantsepaami edellisenä iltana otettuna on vaikuttanut rauhoittavasti. Se on yksi mahdollisuus asiassa. Mutta mitään sen enempää sekavuutta tai päihtymystilaa ei ole osoitettu, asianajaja sanoi.

Syyttäjä totesi oikeudessa, että poliiseilta edellytetään moitteetonta käytöstä myös siviilipuolella. Teot kokonaisuudessaan ovat Peiposen mukaan niin raskauttavia, ettei niitä voi sovittaa sakkorangaistuksella. Lisäksi hän pitää naiskonstaapelia ilmeisen sopimattomana hoitamaan viranomaistehtäväänsä.

– Henkilö on vaarantanut, ei ainoastaan itsensä ja työtovereidensa turvallisuuden vaan myös henkilöt, joita turvaamaan hänen olisi pitänyt lähteä, syyttäjä viittaa toukokuun tapahtumiin.

Oikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin kansliatuomiona.

Juttua on laajennettu klo 12:56. Lisäksi tietoja naisen käytöksestä palaverissa tarkennettu.

Korjaus kello 16.03: Korjattu tieto aseen löytöpaikasta. Ase löytyi naisen kotoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?