Kommentti: Kenestä eduskunnan uusi puhemies?

Julkaistu:

Kokoomuksen henkilöpaketti tulee tänään kuntoon, keskusta yrittää kasata rivinsä kesän puoluekokouksessa ja Sdp on koko ajan käymistilassa, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Tämänpäiväiset puhemiesvalinnat ovat lähtölaukaus vaalikauden viimeisille valtiopäiville.

Kolme suurinta puoluetta valitsee omat puhemiehensä. Nimet kerrotaan ennen puhemiesvaalia muille puolueille ja kansanedustajat suhteellisen kiltisti kirjoittavat sovitun nimen äänestyslippuunsa.

Ikiaikaisen sopimuksen mukaan puhemies tulee toiseksi suurimmasta puolueesta ja varapuhemiehet ykkös- ja kolmospuolueesta. Puhemies Maria Lohelan (sin) kohtalona on siirtyä kolmen vuoden pestin jälkeen riviedustajaksi, kun perussuomalaiset jakautui kesäkuun puoluekokouksen jälkeen ja puolueiden voimasuhteet eduskunnassa muuttuivat.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) hyväksyttää oman valintansa ryhmäjohdon kokouksessa tänä aamuna kello 9. Orpo nostanee puhemieheksi sisäministeri Paula Risikon (kok).

Puhemiehen valintaa voi seurata suorana lähetyksenä tässä artikkelissa klo 12 alkaen.

Ilkka Kanerva (kok) oli kaikkien aikojen pitkäaikaisempana kansanedustajana itseoikeutettu tuleva puhemies, mutta #metoo-kampanja ja Kanervan muinainen henkilöhistoria ovat monille mahdoton yhtälö. Orpo joutui tylysti hautaamaan Kanervan puhemieshaaveet.

Itse puhemiesvaalissa Kanerva saanee protestiääniä sievoisen määrän, sen verran Risikko suututti sote-väännöissä viime vaalikaudella demareita ja tällä vaalikaudella keskustalaisia.

Henkilövalinnoillaan Orpo asemoi kokoomusta kohti ensi kevään eduskuntavaaleja.

Jos Risikko vaihtaa puhemieheksi, Risikon tilalle ministeriksi nousee myös nainen. Nyt Orpon tiimissä ovat ministerit Sanni Grahn-Laasonen, 34, Kai Mykkänen, 38, ja Antti Häkkänen, 33, joten Orpo ottanee puolueen ykkösketjuun kokeneemman uskottunsa, Anne-Mari Virolaisen, 52. Virolainen oli Orpon kampanjapäällikkö puheenjohtajakisassa 2016.


Keskustan on tänään helppo valita Mauri Pekkarinen (kesk) jatkamaan ensimmäisenä varapuhemiehenä.

Keskustan henkilövalinnat ovat tapetilla sitten koko kevään. Kansalaispuolueen perustanut, kristillisten riveissä Helsingin valtuustossa istuva ja kansanliikkeen ehdokkaana keskustalta presidentinvaaleissa ääniä vienyt Paavo Väyrynen haastaa Juha Sipilän (kesk) Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa.

Väyrysellä ei ole mitään mahdollisuuksia Sipilää vastaan. Keskustalaiset tuntevat lähinnä sääliä Väyrystä kohtaan. Kunniapuheenjohtaja ei ole tajunnut tehtäväänsä, vaan ajattelee vain itseään ja pelaa omia pelejään keskustaa vastaan. Ei Väyrynen keskustaa hajota, Väyrysen suosio kenttäväen keskuudessa on enää marginaalinen.

Eikä keskusta Väyrystä aio erottaa ennen puoluekokousta. Silloin Väyrysestä tulisi haluamansa marttyyri, ja Sipilä tekisi pilkkaa puoluedemokratialle kieltämällä puheenjohtajakisan yhdeltä ehdokkaalta. Väyrynen saa kiusata keskustaa puoluekokoukseen asti, ja mitä todennäköisemmin yhdistää puolueväen yhä tiukemmin Sipilän taakse.

Sdp puolestaan valitsee tänään toiseksi varapuhemieheksi Tuula Haataisen. Haatainen saa palkintonsa presidentinvaaleista, jossa Sdp:n ja Haataisen kannatus oli 3,2 prosenttia.

Sdp:llä ei muita henkilövalintoja pitäisi tulla näiden valtiopäivien aikana, puoluekokous on vasta vuonna 2020, mutta puolueessa tutkitaan kuukausittain sydän syrjällä kannatuskyselyitä. Puheenjohtaja Antti Rinteen (sd) asema on aika ajoin kiikkulaudalla.

Jotain Sdp:n tilasta kertoo MTV:n taannoinen kysely Sdp:n piirihallitusten jäsenille. Aktiividemareiden mielestä ryhmäjohtaja Antti Lindtman (sd) on Rinnettä parempi. Demareista 65 prosenttia piti Rinteen toimintaa hyvänä, Lindtmanille hyvät paperit antoi peräti 91 prosenttia.