Huomasitko erikoisen yksityiskohdan presidentinlinnan parvekkeessa? – ”Symboliikkaa ei 1800-luvulla välttämättä edes ajateltu”

Parvekkeen kaiteessa toistuu hakaristikuvio, kuten monen muunkin samalta aikakaudelta peräisin olevan rakennuksen koristelussa.

3.2.2018 19:52

Tarkkasilmäiset katsojat kiinnittivät huomiota presidentinlinnan parvekkeen koristekuviointiin torstaina, kun presidentti Sauli Niinistö tervehti kansalaisia virkaanastujaisissaan.

Parvekkeen kaiteessa toistuu hakaristikuvio, aihe, jota on käytetty paljon vanhojen jugend-rakennusten koristekuvioinnissa.

Presidentin kansliasta kerrotaan, että kaiteen alkuperää ei ole selvitetty, mutta se on todennäköisesti peräisin rakennuksen alkuajoilta 1800-luvun alusta, jolloin se rakennettiin laivanvarustaja J.H. Heidenstrauchin asuintaloksi sekä liike- ja varastotiloiksi.

– Tietääksemme kaidetta ei ole vaihdettu, ja ainakin 1840-luvulta peräisin olevassa litografiakuvassa kaide näyttää samalta, presidentin kansliasta kerrotaan.

Hakaristisymboli on sittemmin yhdistetty toisen maailmansodan aikaiseen natsi-Saksaan. Se on kuitenkin alun perin ollut laajalti käytetty koristekuvio, jonka historia ulottuu myös Suomessa kauas, joidenkin arvioiden mukaan jopa rautakaudelle.

Historian tutkija Jukka Relas kertoo Ilta-Sanomille, että hakaristi on aikoinaan ollut neutraali koriste muiden joukossa.

– Hakaristi eli swastika on ikivanha onnea symboloiva aikoinaan Intiassa käytetty koristekuvio. Symboliikkaa ei Suomessa 1800-luvulla välttämättä edes ajateltu. Aihe saattoi vain olla kaunis ornamentti, Relas kertoo.

Hänen mukaansa Suomen itsenäistymisen alkuaikoina Akseli Gallen-Kallela suunnitteli monia kunniamerkkejä, joissa oli hakaristiaihe.

– Hakaristi sai 1930-luvulta alkaen aivan uuden merkityksen, ja se meni tavallaan pilalle. Suomen valkoisen ruusun korkeimman kunniamerkin ketjuissa oli aihe, ja se muutettiin lehviksi sen jälkeen kun Ranskan presidentti de Gaulle vaivaantui sen saatuaan 1960-luvulla.

Ilta-Sanomat kirjoitti aiheesta marraskuussa 2013 ja listasi monia kohteita, joissa toistuu nyt pahamaineinen kuvio. Silloin moni lukija lähestyi toimitusta kuvilla, joissa hakaristisymboleita näkyy etenkin suomalaisten jugend-talojen koristeaiheina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?