Kommentti: Tähän Paavo Väyrysen härski suunnitelma oikeasti tähtää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tähän Paavo Väyrysen härski suunnitelma oikeasti tähtää

Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessa torstaina. Hän kertoi aikeestaan hakea keskustan puheenjohtajaksi.

Paavo Väyrynen tiedotustilaisuudessa torstaina. Hän kertoi aikeestaan hakea keskustan puheenjohtajaksi.

Julkaistu: 3.2.2018 11:53

Juha Sipilällä on edessään raskas kevät, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Päivi Lakka.

Paavo Väyrysen poliittinen ura jatkui torstaina uudella jaksolla Huikean härski suunnitelma. Kuin halpa saippuaooppera, jonka katsojaluvut laskevat, mutta jonka käänteitä enää vain keskustalaiset jaksavat todella jännittää. Väyrynen vaikuttaa päättäneen imeä emopuolueensa keskustan kuiviin viimeistä pisaraa myöten ennen lopullista pesästä lennähtämistä.

Haastamalla pääministeri Juha Sipilän (kesk) kesäkuussa Sotkamossa järjestettävässä keskustan puoluekokouksessa Väyrynen voi vain voittaa. Hän on ilmoittanut palaavansa europarlamentista eduskuntaan Sotkamon puoluekokouksen jälkeen, joko keskustan puheenjohtajaksi tai eduskuntaan oman kansalaispuolueensa kansanedustajaksi. On vaikea kuvitella Väyrysen itsekään uskovan omiin mahdollisuuksiinsa kisassa. Katse onkin jo pidemmällä, ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Sipilän haastamalla Väyrynen pääsee valjastamaan koko keskustaorganisaation palvelemaan oman kansalaispuolueensa eduskuntavaalikampanjaa koko kevään ajaksi. Ja siinä kampanjassa tullaan keskittymään keskustan ja Sipilän lyttäämiseen. Kesäkuun tullen hän on saanut kiertää viiden kuukauden ajan tenttejä ja keskustelutilaisuuksia yrittäen käännyttää keskustalaisia puolelleen.

  • Alla video tiedotustilaisuudesta, jossa Väyrynen kertoi aikeistaan lähteä keskustan puheenjohtajakisaan.

Sipilä hämmensi pakkaa jo presidentinvaalikampanjan aikana sitomalla epäsuorasti oman kannatuksensa keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen kannatukseen. Kun presidentinvaalien tulos viime sunnuntaina varmistui, tuli Sipilällekin kiire perua puheensa ja ilmoittaa, että hän jatkaisi mielellään puolueen puheenjohtajana.

Keskustan oma ehdokas Vanhanen (4,1) hävisi presidenttikisassa valitsijayhdistyksen ehdokkaalle Väyryselle (6,2) reilulla kahdella prosenttiyksiköllä.

Matti Vanhasen (vas.) kannatus presidentinvaaleissa jäi 4,1 prosenttiin. Juha Sipilä ilmoitti vaalituloksen selvittyä nopeasti halustaan jatkaa keskustan puheenjohtajana.

Matti Vanhasen (vas.) kannatus presidentinvaaleissa jäi 4,1 prosenttiin. Juha Sipilä ilmoitti vaalituloksen selvittyä nopeasti halustaan jatkaa keskustan puheenjohtajana.

Sipilällä onkin edessään raskas kevät. Kyse ei ole siitä, onnistuisiko Väyrynen haastamaan Sipilän puheenjohtajana: ei onnistu. Keskustan kannatus on kuitenkin tasaisessa laskussa. Sote-uudistusten ja tiedustelulakien lisäksi Sipilältä ei liikenisi ylimääräistä aikaa aloittaa eduskuntavaalikampanjaa täydellä teholla vielä tänä keväänä. Uusi haastajaehdokas luo kuitenkin painetta kulkea Väyrysen kanssa tai perässä ympäri maakuntia korjailemassa tämän syytöksiä. Presidentinvaalien tulos tarjosi karun osoituksen siitä, mikä Väyrysen kannatus äänestäjien keskuudessa edelleen on. Ja jos se joltain on pois, niin keskustapuolueelta.

#Sotkamossatavataan, Sipilä kuitenkin twiittasi Väyrysen ilmoituksen jälkeen ja lupasi rehdin kilvan keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta, vieläpä ilomielin. Lupasihan Väyrynen erota omatoimisesti puolueesta, mikäli häntä ei valita puheenjohtajaksi.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ei kuitenkaan kuulostanut yhtä ilomieliseltä väläytellessään mahdollisuutta erottaa koko Väyrysen Keminmaan Keskustaseura puolueesta.

Yksittäisten jäsenten erottamisesta päätetään keskustassa paikallistasolla, mutta Väyrysellä sattuu olemaan oma Keminmaan Keskustaseuransa tiukassa talutusnuorassa. Koko paikallisyhdistyksen erottamisesta taas päättäisi puoluevaltuusto, joka kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa.

Keminmaan Keskustaseurankaan erottaminen ei sekään välttämättä ratkaisisi ongelmaa lopullisesti, sillä Väyrynen voisi teoriassa liittyä aina jonkin toisen keskustan paikallisyhdistyksen jäseneksi. Väyrynen ponnahtaisi pystyyn taas uudessa kohdassa pelilautaa, vaikka keskusta kuinka tukkisi koloja. Sellainen myyräpeli ympäri Suomen maakuntia vasta näyttäisi naurettavalta.

Ei myöskään kuulostaisi enää Sipilän lupaamalta rehdiltä kilvalta.

Väyrysen erottaminen onkin saanut yleisön silmissä jo tragikoomisia piirteitä, mutta Väyrynen vain seuraa sivusta naureskellen ja odottaa sadon tippuvan kansalaispuolueen koriin. Hänellä ei ole enää pitkään aikaan ollut keskustan suhteen mitään hävittävää.

Juttua korjattu klo 12.18: Prosentit korjattu prosenttiyksiköiksi.