Näin Niinistön pojat ovat kuvailleet välejään isään: ”Hän on isänä välittävä ja huolehtiva”

Presidentin täysi-ikäiset pojat ovat kuvailleet välejään isänsä kanssa kaverillisiksi. Yhdessä kohdatut tragediat ovat vain hitsanneet isää ja poikia yhteen.

2.2.2018 23:09

Rouva Jenni Haukio ja Sauli Niinistö ovat saaneet perjantaina 2. helmikuuta 2018 hieman ennen iltakahdeksaa terveen poikalapsen.

Sekä äiti että lapsi voivat hyvin, synnytyksessä mukana ollut isä kertoo tasavallan presidentin kanslian perjantaina julkaisemassa tiedotteessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö suhtautui perheenlisäykseen rauhallisesti ennen vauvan syntymää. Kahden pojan isänä hän ei uskonut kolmannen lapsen tuovan yllätyksiä tullessaan. Rouva Jenni Haukiolle lapsi on ensimmäinen.

– Ei minun nyt tarvitse mitään suurta treenikoulua käydä, kun on kaksi poikaa ennestäänkin, mutta kyllä kotona valmistauduttu on. Parhaan ymmärrykseni mukaan olen siihen osallistunut, Niinistö kertoi Ilta-Sanomille presidentinvaalien alla.

Presidentti on ollut haluton puhumaan siitä, miten hän yhdistää presidentin tehtävät ja pienen lapsen isänä olemisen.

– En usko, että siinä tulee ongelmaa. Meillä on paljon ihmisiä, joilla on paljon kiireitä ja kasvattavat samassa lapsia ja huolehtivat perheestään, Niinistö kertoi Iltalehdelle ennen vauvan syntymää.

Sauli Niinistön molemmat pojat Nuutti ja Matias kuvattiin presidentinvaali-illan vaalivalvojaisissa vuonna 2012. Myös puoliso Jenni Haukio oli noissa valvojaisissa paikalla.

Vauvauutisten jälkeen kesällä 2017 tasavallan presidentin kansliasta vakuutettiin, ettei perheenlisäys tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon, mikäli istuva presidentti jatkaisi toiselle kaudelle. Tuolloin ei kerrottu, aikooko Niinistö pitää isyyslomaa viettääkseen lisää aikaa hartaasti odotetun pienokaisen kanssa.

– En kommentoi isyysloma-asiaa. Mutta periaatteen tasolla sanon, että presidentin työstä ei olla koskaan virallisesti lomalla, vaan presidentti hoitaa aina tehtäviään, tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoi lokakuussa.

Niinistö on ehtinyt kommentoimaan myös Mäntyniemen soveltuvuutta vauvalle.

– Kyllä tämä Mäntyniemen bunkkeri, kyllä sinne väkeä mahtuu, hän tuumasi maakuntamatkallaan Karstulassa ja huomautti, ettei vauvanhoitoon niin ”valtavia fasiliteetteja tarvita.”

Menneitä vuosia varjostaneet suuri suru ja luonnonkatastrofi

Niinistön täysi-ikäiset pojat Nuutti ja Matias ovat syntyneet 1975 ja 1980. Kun poikien äiti Marja-Leena Niinistö menehtyi liikenneonnettomuudessa vuonna 1995, pojat olivat 19- ja 14-vuotiaita. Niinistö jäi leskeksi ja yksinhuoltajaksi.

– Luontainen vaisto toimii ja ajaa huolehtimaan pojista, Niinistö kirjoitti jälkeenpäin Viiden vuoden yksinäisyys -kirjassa.

Kirjassa Niinistö kuvailee pakahduttavasti arkea, jonka pyörittämisessä hänen oma äitinsä auttoi.

Puoluejohtajana Niinistö ei ottanut raskainta salkkua, vaan ryhtyi oikeusministeriksi ehtiäkseen olla enemmän kotona Salossa poikiensa kanssa.

Vuonna 1987: Sauli Niinistöstä tuli kansanedustaja. Tuolloinen vaimo Marja-Leena onnitteli.

Myös toinen suuri tragedia hitsasi isän ja pojat yhteen. Loma Thaimaassa muuttui silmänräpäyksessä taisteluksi omasta ja läheisten hengestä, kun Khao Lakiin iski tsunami tapaninpäivänä 2004. Niinistö pelastui täpärästi pitelemällä kiinni puhelinpylväästä nuoremman poikansa Matiaksen kanssa.

– Siinä tolpassa Matiaksen kanssa puhuttiin sekin aika selväksi. Jaksammeko me, kestääkö tolppa ja ennen kaikkea se, nouseeko vesi niin korkealle, että ollaan sähköjohdoissa? Niinistö kuvaili tapahtumia Ilta-Sanomille vuonna 2004.

Nuutti Niinistö pelastautui tyttöystävänsä Saaran kanssa rakennuksen terassille kahden seinän väliin syntyneen ”vesihissin” avulla. Myöhemmin he avioituivat, ja harvoin julkisuudessa esiintynyt pari nähtiin hiljattain Sauli Niinistön vaalivalvojaisissa Vanhalla ylioppilastalolla tukemassa isää ja appiukkoa.

Tammikuun 2018 presidentinvaalien vaalivalvojaisissa nähtiin Sauli Niinistön poika Nuutti Niinistö rinnallaan puolisonsa Saara Ujainen.

Presidentti-isän kanssa ei puhuta politiikasta

Veljekset ovat kertoneet, että heidän välinsä isän kanssa ovat lämpimät ja läheiset.

– Meillä on kaverityyppiset välit ja hän on ollut aina tukena monissa asioissa, Nuutti Niinistö sanoi kuutisen vuotta sitten MTV:n dokumentissa.

– Hän on isänä välittävä ja huolehtiva. Mistä olen erityisen iloinen, on se, että lapsuuden ja nuoruuden jälkeen on näin kaverilliset välit. Me olemme muun muassa matkustaneet kahdestaan ja se voi olla aika harvinaistakin, että on niin kivat ja toimivat välit, Matias Niinistö säesti veljeään.

Pojat kertoivat viettävänsä melko usein aikaansa isänsä kanssa, milloin perhejuhlissa, mökkeillen, tennistä pelaten tai pihapelien parissa.

Ylen haastattelussa vuonna 2012 Matias kertoi, että julkisuus vaikuttaa yllättävän vähän perheen ja lähipiiriin yhteiseen aikaan ja puheenaiheisiin.

– En muista, että kovin usein olisimme puhuneet politiikasta. Sauli osaa hyvin heittäytyä tilanteisiin eli kun ollaan perheen kanssa, niin se on enemmän huoletonta yhdessäoloa ja silloin muut asiat ovat toissijaisia, Matias Niinistö sanoi.

Hän kuvaili isäänsä ennen kaikkea omistautuvaksi ja läsnä olevaksi luonteeksi. Kiireestä huolimatta perheelle omistetut hetket ovat olleet vain ja ainoastaan perheelle varattuja.

– Laatu korvaa määrän, jos näin voidaan sanoa, Matias Niinistö totesi.

–Jenni on leikkisä ja huolehtiva lasten kanssa, Niinistö on aiemmin paljastanut. Kuva on otettu 19. joulukuuta 2017 Mäntyniemessä, missä presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat joulutervehdyksiä.

”Hän pärjää lasten kanssa hirveän hyvin”

Lapsuusajoistaan pojat eivät ole erityisemmin kertoneet. Sen sijaan presidentin pitkään tuntenut ihminen kertoi IS:lle lokakuussa, että Niinistö on hyvä lasten kanssa.

– Hän pärjää lasten kanssa hirveän hyvin. Lasten kanssa oleminen ei ole Niinistölle vaikeaa, hänessähän asuu pikkupoika, joka ei aina työtehtävistä välity, IS:lle kerrottiin.

Niinistöllä on neljä lastenlasta, joista vanhin syntyi vuonna 2009. Presidentti kertoi IS:n yhteishaastattelussa vuonna 2012, että hänen vaimonsa veljenlapset ovat puolestaan Jennille hyvin läheisiä ja tärkeitä.

– Jenni on leikkisä ja huolehtiva lasten kanssa, Niinistö paljasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?