Sauli Niinistön ja Jenni Haukion rakkaustarina: Suhde pysyi vuosia salassa

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion suhde oli valtakunnan tarkimmin varjeltuja salaisuuksia, kunnes pari astui alttarille 2009. Yksityiselämästään he ovat harvasanaisia edelleen.

2.2.2018 22:10

Rouva Jenni Haukio ja Sauli Niinistö ovat saaneet perjantaina 2. helmikuuta 2018 hieman ennen iltakahdeksaa terveen poikalapsen.

Tuoreet vanhemmat tapasivat toisensa ensimmäisen kerran elokuussa 2005 ja häitä he viettivät tammikuussa 2009. Mutta mistä muuta parin yhteiseen taipaleeseen on sisältynyt?

Suhde on tasavertainen, kotona eivät ovet pauku. Jenni ei juuri leivo, mutta se on Saulin mielestä ehkä ihan hyvä. Jenni pääasiassa siivoaa, kun taas Sauli vie usein roskat ja täyttää astianpesukoneen.

Juuri tämän enempää presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa, rouva Jenni Haukio eivät ole yhdeksänvuotisesta avioliitostaan paljastaneet vuosien saatossa. Presidenttipari on varjellut yksityiselämäänsä tiukasti.

Mystisyyden verho oli läsnä jo parin hääpäivänä, joka tuli koko Suomelle yllätyksenä. Seurustelusuhdekin oli pysynyt salassa julkisuudelta peräti kaksi vuotta. Salaisuus lähestulkoon säilyi alttarille saakka. Varotoimista huolimatta tieto parin häistä tuli julki hääpäivän aamuna, 3. tammikuuta 2009.

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion häät järjestettiin Reposaaren kirkossa.

Ilta-Sanomat julkisti ensimmäisenä uutispommin: eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja kokoomuksen viestintäpäällikkö Jenni Haukio astelisivat tänään vihille. Uutisen levittyä toimittajat ja kuvaajat kiirehtivät kilpaa Haukion kotikaupunkiin Poriin, jossa rakastavaiset sanoivat toisilleen tahdon. Parin astuessa ulos Reposaaren puukirkosta vastassa oli pimeän pakkasillan lisäksi lehdistö.

Vastavihityt poistuivat kiireesti paikalta tähtisadetikkujen ja salamavalojen saattelemina.

– Avioparin ilmeet olivat varsin totisia, vaikka sulhasen kasvoilla nähtiin hetkellisesti niinistömäinen virnistys, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Puolivallattomasta leskimiehestä porilaisten arvovaltaiseksi vävypojaksi

Niinistön sisar kertoi Satakunnan kansalle vihkitilaisuuden olleen ”erittäin herkkä” ja lähipiirin tienneen häistä jo pitkään. Hääjuhlaa vietettiin noin neljänkymmenen vieraan kesken Porin Raatihuoneen kellarissa, jonka ovessa oli ennen juhlia lukenut ”putkirikko”. Edes kaikki ravintolan työntekijät eivät tienneet, millaisista juhlista on kyse. Häiden sijoittuminen Poriin oli satakuntalaisille mieluisa uutinen: häitä seuranneena päivänä ilmestyneessä uutisessa Satakunnan Kansa kutsui Niinistöä ”porilaisten arvovaltaiseksi vävypojaksi.”

Häiden jälkeen vastavihitty aviopari suuntasi viisipäiväiselle häämatkalle Unkarin Budapestiin, jossa pari pääsi hetkeksi piiloon uteliailta katseilta.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saapuvat Budapestista.

Puolivallattomana leskimiehenä tunnetun eduskunnan puhemiehen avioliitto itsessään oli jo iso uutinen, mutta myös morsiamen henkilöllisyys kohahdutti kansaa. Ikäerokin puhutti: Niinistö oli tuolloin 60-vuotias, Haukio 31. Jo tuolloin Ylen televisiouutisissa kerrottiin Niinistön olevan kyselyiden mukaan ylivoimainen suosikki Suomen seuraavaksi presidentiksi 32 prosentin kannatuksella.

Suhteen tultua julki parin ikäero puhutti kansaa.

Vuonna 2009 eduskunnan avajaisissa nähtiin rakastunut pari.

Niinistö oli myyty ensikohtaamisella

Pari tapasi toisensa ensimmäisen kerran elokuussa 2005. Satakunnan kokoomuksen toiminnanjohtajana työskennellyt Haukio haastatteli presidentinvaalikiertueella ollutta Niinistöä Nykypäivän liitteeseen. Haukio oli ollut aktiivinen kokoomuksen riveissä jo nuoresta lähtien.

Risto Uimosen Puolivallaton presidentti -teoksen mukaan Niinistö oli myyty älykkäästä ja kauniista naisesta. Runoteoksia julkaissut Haukio on puolestaan kertonut ihastuneensa erityisesti Niinistön kirjalliseen ilmaisuun. Kirjailija Jussi Lähde toimi Sauli Niinistön autonkuljettajana kohtalokkaana päivänä, jolloin tuleva aviopari tapasi ensimmäistä kertaa.

Jenni Haukio ja Sauli Niinistö Porin taidemuseossa Jennin runokirjan julkistustilaisuudessa.

– Paluumatkalla kyydissäni seisoi aivan eri mies kuin menomatkalla. Jopa kaltaiseni, hetkittäin romanttiseksi puusilmäksi moitittu mies huomasi eron, Lähde kertoo Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjasta kertovassa kirjassa Sydänten presidentti.

Roihahtiko rakkaus risteilyllä?

Tavatessaan Niinistön Haukio seurusteli vielä hiusmuotoilija Harri Paanasen kanssa. Paananen on kertonut IS:lle uskovansa, että Niinistön ja Haukion rakkaus roihahti kokoomuksen vaaliristeilyllä helmikuussa 2007. Tuolloin Paananen ja Haukio eivät enää seurustelleet, mutta pitivät yhä yhteyttä ja pohtivat suhteensa tulevaisuutta.

Myös Satakunnan Kansan politiikan toimittaja Juha Ståhle kertoi IS:lle joitain päiviä Niinistön ja Haukion häiden jälkeen epäilleensä suhteen alkaneen kyseisellä kokoomuksen risteilyllä.

Risteilyllä mukana ollut Ståhle muisteli Niinistöllä olleen illan mittaan baarissa runsaasti seuralaistarjokkaita, mutta hän päätyi kuiskuttelemaan Haukiolle aamuyön tunteina.

– Heidän ruumiinkielensä oli hyvin tuttavallista, Haukion seurueessa iltaa viettänyt Ståhle kuvaili.

Haukion piti tarjota Ståhlelle kyyti Poriin seuraavana aamuna, mutta yllättäen Haukio päättikin jäädä Helsinkiin.

Salailulle oli selvä syy, jonka Niinistö paljasti jälkikäteen Journalisti-lehden haastattelussa.

– Mitä suhteen salailuun tulee, eikö jokaisen pitäisi ymmärtää miksi asiaa salattiin? Sehän tapahtui nimenomaan siksi, että suhde säilyisi, Niinistö kertoi helmikuussa 2009.

Myöhemmin vuonna 2007 Haukio muutti Helsinkiin ja siirtyi elokuussa kokoomuksen puoluetoimiston viestintäpäällikön tehtäviin.

Lennu tuli perheeseen 2011

Perhe kasvoi ensimmäisen kerran kesän kynnyksellä 2011, kun eläinrakas pariskunta otti bostoninterrieripennun, joka sai nimen Lennu. Valtakunnan ykköskoiraksi välittömästi nousseen terrierin on kerrottu nukkuvan sängyssä ja se esimerkiksi poseerasi omistajiensa sylissä ensimmäisissä Mäntyniemessä otetuissa yhteiskuvissa.

Mäntyniemessä vuonna 2012 otetussa valokuvassa posaarasi myös presidenttiparin koira Lennu.

Niinistö ja Haukio antoivat Seura-lehdelle vuoden 2012 alussa ensimmäisen yhteishaastattelunsa, jossa he kehuivat kilvan toisiaan. Haukio kuvaili ”iättömän ja poikamaisen” tuntuisessa Niinistössä hauskinta olevan ”koko paketin”. Niinistö puolestaan piti vaimonsa naurua tämän hauskimpana piirteenä.

– Hän huvittuu helposti monista arkipäiväisistä asioista ja saa muutkin hyvälle mielelle jutellessaan niistä, Niinistö kertoi.

Kokoomus nimesi Sauli Niinistön presidenttiehdokkaakseen ylimääräisessä puoluekokouksessa Helsingissä lauantaina 22. lokakuuta 2011.

IS:n yhteishaastattelussa niin ikään vuonna 2012 pariskunta piirsi selkeät rajat yksityisyytensä ympärille.

– Jätetään tämä hempeily, Sauli Niinistö pyysi kysyttäessä, mitä rakkaus heille merkitsee.

– Elämäni on muuttunut Jennin tapaamisen jälkeen onnellisemmaksi, hän kuitenkin myönsi.

Hetkeä ennen valintaa. Ennakkoäänet on juuri julkaistu ja Jenni Haukio sekä Sauli Niinistö seuraavat tilanteen kehittymistä Finlandiatalossa vuonna 2012.

Sauli Niinistö kukisti vaalien toisella kierroksella Pekka Haaviston ja hän tuli valituksi tasavallan presidentiksi.

Vuoden 2012 lopulla rouva Jenni Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöivät itsenäisyyspäivän juhlia ensimmäistä kertaa.

Haukio puolestaan kuvaili aviomiestään lämpimäksi, hauskaksi ja älykkääksi.

– Hän pitää huolta ihmisistä lähellä ja kaukana. Hän pitää huolta minusta kaikin tavoin niin kuin minä pidän hänestä, Haukio sanoi.

Luonto on molemmille sydämen asia

Presidenttiparilla on useita yhteisiä kiinnostuksenkohteita, kuten kulttuuri, kirjallisuus, liikunta ja luonto. Luontoaiheisilla tempauksilla Niinistö ja Haukio ovatkin usein päätyneet otsikoihin saakka.

Krasnaja Poljana. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio seuraamassa slope stylen finaalia.

Kesällä 2015 Sauli Naantalista soitti Radio Suomen luontoiltaan ja tiedusteli, voiko Naantalissa viljalti esiintyvä kasvi olla palsternakka. Pariskunta aloitti yhdessä myös linnunpönttökampanjan vuonna 2016, ja samana kesänä heidät kuvattiin melomassa Kokemäenjoen suistossa. Haukion runoissa on laskettu esiintyneen kymmeniä eri lintulajeja.

Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio melontaretkellä Porin Kokemäenjoen suistossa.

Siksipä olikin luontevaa, että presidenttipari osallistui viime kesänä Hossan kansallispuiston avajaisiin. Juhlaa vietettiin luonnon päivänä, mistä Niinistö muistutti yleisöä puheessaan.

Presidenttipari vierailulla uudessa kansallispuistossa Hossassa.

– Sen [luonnon päivän] teemana on rakastu kesäyöhön. Niin mikäs ettei taas kerran. Me Jennin kanssa jatkammekin tätä tunnelmaa läpi koko yön, lupasi Niinistö arvoituksellisesti.

Kun juhlayleisön nauru viimein laantui, tuli Niinistöltä hieman selvennystä asiaan. Pariskunta oli jatkamassa matkaansa seuraavaksi Joensuuhun seuraamaan Jukolan viestiä.

Ilouutinen sisälsi koskettavan viestin

Lokakuun 9. päivä Sauli Niinistö ja Jenni Haukio julkaisivat tiedotteen, jonka myötä presidentin kanslian verkkosivut kaatuivat hetkellisesti.

– Kerromme ilouutisen: Jos kaikki sujuu odotetusti, perheemme kasvaa helmikuussa 2018, Niinistö ja Haukio kertoivat tarkkaa ajankohtaa paljastamatta.

Seuraaviin lauseisiin sisältyi myös painava viesti.

– Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa, Niinistö ja Haukio kirjoittivat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio poseerasivat Presidentinlinnassa ennen illan juhlia joulukuussa 2017.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat mediaa Presidentinlinnassa ennen illan juhlia Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?