IS-gallup: He ovat suomalaisten suosikkeja Niinistön seuraajaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS-gallup: He ovat suomalaisten suosikkeja Niinistön seuraajaksi

Pekka Haavisto (vas.), Olli Rehn, Jan Vapaavuori ja Laura Huhtasaari.

Julkaistu: 3.2.2018 6:03

Taloustutkimus selvitti Ilta-Sanomille, kuka olisi suomalaisten mielestä sopivin presidentti vuoden 2024 vaaleissa.

Ilta-Sanomat teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen jossa kysyttiin, kuka olisi suomalaisista sopivin seuraaja presidentti Sauli Niinistölle vuonna 2024, kun tämän toinen ja samalla viimeinen virkakausi päättyy.

Tutkimukseen vastasi reilu tuhat vastaajaa, joilta kysyttiin, kuka olisi sopivin presidentti 13 kärkipoliitikosta.

Ylivoimainen ykkönen tutkimuksessa olleista on vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto, jota piti sopivimpana 27 prosenttia vastaajista. Haavistoa pitivät parhaana erityisesti naiset, joista häntä kannatti 34 prosenttia. Miesten keskuudessa Haavistoa piti sopivimpana 19 prosenttia.

Haavisto oli suosituin ehdokas niiden keskuudessa, jotka äänestäisivät eduskuntavaaleissa vihreitä tai Sdp:tä. Vihreiden kannattajista 73 prosenttia äänestäisi Haavistoa ja Sdp:n kannattajista 24 prosenttia.

Haavisto oli yhtä suosittu (30%) kuin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson niiden keskuudessa, jotka äänestäisivät nyt vasemmistoliittoa.

Toiseksi suosituin kyselyn ehdokkaista oli kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, jota kannatti yhdeksän prosenttia. Pienempi suosio oli Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisella (4%) ja sisäministeri Paula Risikolla (2%).

Tutkimuksessa nimetyistä keskustataustaisista poliitikoista suosituin oli Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn (7%).

Presidentinvaalit valitsijayhdistyksessä käynyt kansalaispuolueen perustaja europarlamentaarikko Paavo Väyrynen oli sopivin seuraavaksi presidentiksi neljän prosentin mielestä. Yhtä suosittu oli pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Väyrynen on ilmoittanut haastavansa Sipilän aseman keskustan puheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksessa.

Rehn on keskustan äänestäjien piirissä suosituin seuraavaksi presidentiksi 19 prosentin kannatuksella. Seuraavana oli Sipilä (18%) ja kolmantena Väyrynen (8%).

Väyrynen ja kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) olivat Anderssonin ja Haaviston jälkeen suosituimpia vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa seitsemän prosentin kannatuksilla.

Seitsemän prosenttia kaikista vastaajista piti perussuomalaisten kansanedustajaa Laura Huhtasaarta sopivimpana. Perussuomalaisten puheenjohtajan, europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps) suosio oli kaksi prosenttia.

Sdp:n kansanedustajien Jutta Urpilaisen ja Heinäluoman kannatus oli neljä prosenttia. Ulkoministeri Timo Soinin (sin) kannatus jäi sangen vähäiseksi – vain 1 prosentti vastaajista piti Soinia sopivimpana Niinistön seuraajana.

Seitsemän prosenttia vastanneista piti jotakuta muuta sopivampana presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Muuta henkilöä kannattaneista vastaajista 27 piti sopivimpana keskustan ehdokkaana viime kuun vaaleissa ollutta kansanedustaja Matti Vanhasta. Lisäksi muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) ja europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas) saivat jonkun verran kannatusta.

Kaikki vastaajat eivät katsoneet, että Niinistön seuraajan pitäisi olla poliitikko. Sekä ex-kiekkoilija Teemu Selänne että rockmuusikko Michael Monroe saivat molemmat yhden vastaajan kannatuksen.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.