Nyt on hintalapuilla eroa: SAK:n arvio lakon hinnasta kalpenee EK:n laskelmien rinnalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt on hintalapuilla eroa: SAK:n arvio lakon hinnasta kalpenee EK:n laskelmien rinnalla

Julkaistu: 2.2.2018 18:21, Päivitetty 2.2.2018 20:25

SAK:n ja EK:n laskelmilla perjantain työtaisteluiden kustannuksista on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n laskelmien mukaan perjantaina järjestettyjen työtaisteluiden kustannukset kansantaloudelle ovat noin 120 miljoonaa euroa.

Työntekijäjärjestö SAK saa lakkopäivän hinnaksi murto-osan työnantajajärjestön laskelmista. SAK:n mielestä EK paisuttelee lakkomenetyksiä. Palkansaajajärjestön ekonomisti Patrizio Lainà arvioi menetyksen olevan lähes seitsemän kertaa pienempi eli 18 miljoonaa euroa.

– Olemme laskeneet, paljonko tulee maksamaan, jos perjantain työ tehdään ylityönä, Lainà kertoo laskelmista.

Laskelman pohjana on arvio, että SAK:n perjantaiseen lakkoon osallistui 200 000 henkeä. Lakkopäivän hinta on laskettu työntekijän keskipalkan perusteella.

  • Katso yllä olevalta videolta, millainen oli SAK:n mielenilmaus Helsingin Senaatintorilla.

– Vaikka EK:n laskema luku liioittelee räikeästi, on se menetyksenä kertaluonteinen eikä edes 0,1 prosenttia tuotannon arvosta. Jos siis työnantajia harmittaa alle 0,1 prosentin menetys lakkojen vuoksi, ymmärtävät he varmasti siinä tapauksessa, miksi työttömiä harmittaa heidän toimeentuloonsa tehtävä 4,65 prosentin leikkaus, Laina sivaltaa.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila perustelee työnantajan laskelmia jäsenyrityksistä kerätyllä alustavalla tiedolla, jonka mukaan töistä oli pois yli 150 000 yksityisen alan palkansaajaa.

– Olemme tiedustelleet, kuinka suurta osaa yrityksen työntekijöistä lakko koskee eli kuinka suuri osa tuotannosta seisoo. Olemme siitä pystyneet arvioimaan, mikä on menetetty tuotanto, Urrila kertoo.

Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille.

– Sehän on isompi kuin 120 miljoonaa euroa, mutta sen jälkeen olemme käyttäneet Tilastokeskuksen julkaisemia panos-tuotostietoja, joissa sen pystyy muuntamaan BKT-vaikutukseksi.

EK on lakon vaikutusten yhteydessä muistuttanut, että meriteitse tapahtuvan Suomen ulkomaankaupan arvo on päivää kohti 290 miljoonaa euroa. EK myöntää, että laskelmaan sisältyy epävarmuutta.

Lainà pitää EK:n viittauksia ulkomaankaupan arvon menetyksistä liioiteltuina.

– Eihän kontteja mihinkään mereen kipata. Tavarat toimitetaan eteenpäin jonain toisena päivänä.

EK:n mielestä kiinni kurominen on vaikeaa, SAK:n mielestä ei

Perjantain työnseisauksen aiheuttamia menetyksiä voidaan Urrilan mukaan kuroa kiinni myöhemmin vain joissakin yrityksissä. Useimmissa yrityksissä se on hänen mukaansa vaikeaa ainakin täysmittaisesti.

– Esimerkiksi suuret projektitoimitukset todennäköisesti lykkääntyvät tämmöisen takia, jolloin ne siirtyvät seuraavalle kuulle. Rakennusala on puolestaan käyttänyt esimerkkinä betonivaluja, jotka tehdään aina perjantaina valmiiksi viikonloppua varten. Niitä ei tehdä tänä perjantaina, joten seuraava sauma on vasta ensi perjantaina.

SAK:n Lainàn mukaan yritykset voivat teettää lakon vuoksi tuottamatta jääneet hyödykkeet myöhemmin ylitöinä ja maksaa asianmukaisen ylityökorvauksen.

– Jos käytetään 50 prosentin ylityökorvausta ja keskimääräisiä palkkamenoja, saadaan lakon kustannukseksi tuo 18 miljoonaa euroa.

Lainan mukaan tällöin BKT ei supistu lainkaan. Summa häviää yritysten voitosta, mutta näkyy lisätulona palkansaajien kukkarossa.

Lakon vaikutuksista palvelualoille ei yhteisymmärrystä

SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà ei myöskään usko EK:n puheita palvelualojen menetyksistä. EK on tuonut esille, että lakosta kärsii palveluala. Monella alalla perjantain myynnin menetys ei korvaudu muiden päivien lisämyynnillä.

Lainàn mielestä palvelualoille mielenilmauksella ei ole vaikutusta.

– Ja palvelualoille kyse on yritystoiminnasta, Lainà muistuttaa.

Hänen mukaansa jos asiakas ei ole päässyt perjantaina esimerkiksi parturiin julkisen liikenteen takkuamisen vuoksi, asiakas hankkii kyseisen palvelun jonakin toisena päivänä.

Artikkelia täydennetty 2.2.2018 kello 20.25 Ilta-Sanomien tekemän Patrizio Lainàn haastattelun pohjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?