Ylipainoinen Marjaana torppasi miehen iskuyritykset ravintolassa – vastaus oli pöyristyttävä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ylipainoinen Marjaana torppasi miehen iskuyritykset ravintolassa – vastaus oli pöyristyttävä

Moni ylipainoinen joutuu kärsimään törkeistä kommenteista, joita latelevat niin läheiset kuin vieraat.

Marjaana Lehtinen, 35, oli viime vuoden Miss Plus Size. Hän on nykyään paljon hoikempi kuin ennen, mutta muistaa yhä selvästi, millaista ihmisten kohtelu oli, kun hän painoi 169 kiloa.

5.2.2018 7:08

Eräs heistä oli pitkään Marjaana Lehtinen, 35. Hän painoi enimmillään 169 kiloa.

Nykyään Lehtinen on paljon hoikempi, mutta muistaa yhä elävästi kaikki törkeydet, joita joutui ylipainoisena kuuntelemaan. Viime vuonna hän voitti Miss Plus Size 2017 -tittelin.

Nyt Lehtinen kertoo karuista kokemuksistaan Ilta-Sanomille.

– Niin kauan kuin muistan, olen ollut isompi kuin muut. Onnekseni minulla on aina ollut suhteellisen hyvä itsetunto ja olen ottanut aina sen, mitä haluan – myös reippaasti ylipainoisena sinkkuna.

Painoni pysyi melko lailla hallinnassa ennen lapsia, mutta jo ennestään ylipainoinen kroppa keräsi raskauksien myötä huippupainokseen 169 kiloa.

– Olen kokenut painoni vuoksi syrjintää lapsuudesta saakka. Silloin se näkyi eniten esimerkiksi liikuntatunneilla, jolloin joukkuejaoissa ylipainoiset tulivat valituiksi viimeisinä.

  • Millaisia kommentteja sinä olet saanut tai tiedät ystäväsi saaneen ylipainon vuoksi? Kerro kokemuksistasi jutun kommenttikentässä. Voit myös ottaa yhteyttä Ilta-Sanomiin sähköpostilla ja kertoa oman tarinasi. Osoite on uutiset@iltasanomat.fi.

 Kerran ravintolassa, kun en lämmennyt erään miehen iskuyrityksille, hän sanoi minulle, että ”olisit onnellinen, että joku haluaa panna tuollaista läskiä”.

– Sen jälkeen olen kohdannut huutelijoita, jotka kommentoivat, että ”läski” tai ”norsu” tai ”laihduta”. Kerran ravintolassa, kun en lämmennyt erään miehen iskuyrityksille, hän sanoi minulle, että ”olisit onnellinen, että joku haluaa panna tuollaista läskiä”.

Kommentoijat ovat olleet yleensä moukkamaisia huutelijoita, joten en ole niistä paljon itseeni ottanut.

– Vaikka sanotaan, että ei haukku haavaa tee, niin kyllä se tekee ja sen muistaa aina. Olen aina peittänyt tunteeni iloisuuteni taakse, vaikka olenkin nähnyt, että ihmisiä on saattanut ärsyttää tai vaivaannuttaa runsas ylipainoni.

– Työelämässä olen onnistunut mielestäni olemaan oma itseni ja voittanut ihmiset puolelleni aurinkoisella luonteellani.

– Nyt olen jo huomattavasti laihempi, mutta silloin 169-kiloisena sain matkustaa bussissa penkkirivilläni ihan yksin. Joskus joku rohkea saattoi istua viereen. Kamalinta oli ehkä joutua isona ihmisenä itse änkeytymään jonkun viereen täydessä liikennevälineessä.

– Lentokoneessakin jouduin aina pyytämään turvavyöhön jatkopalan – se oli nöyryyttävää tehdä muiden matkustajien kuullen.

 Sen jälkeen, kun painoni putosi kymmeniä kiloja, ihmisten käytös on muuttunut.

– Isoimmillani välttelin ihmisten ilmoilla liikkumista. En jaksanut tai halunnut osallistua kavereiden juhliin ja kävin kaupoissa tarkoituksella harvemmin. Tunsin ihmisten halveksivat katseet. Ja kun kävelin vastaan, näin, kun he käänsivät katseensa pois. Pukeuduin tosin silloinkin niin kuin halusin, toinen asia oli se, että mistä löysin vaatekokoa 60.

–Syrjinnästä olen oppinut sen, että olen aina ihminen ihmiselle ja hyväksyn kaikki juuri sellaisina kuin he ovat. Ulkonäöllä ei ole merkitystä suuntaan eikä toiseen, jos et ole myös sisältä kaunis. Tämän olen opettanut myös omille lapsilleni, sanoo Marjaana Lehtinen, 35.

– Minulle on sanottu usein, että oletpa sinä kaunis lihavaksi. Näitä kommentteja en osaa ottaa kehuina mitenkään! Ihan kuin lihava olisi synonyymi rumalle?

– Sen jälkeen, kun painoni putosi kymmeniä kiloja, ihmisten käytös on muuttunut. Omituisinta on, että enää minua ei pidetä tyhmänä asiakaspalvelutilanteissa. Nykyisin kaupoissa minua tervehditään ja tullaan jopa kysymään, että tarvitsenko apua.

– Muutenkaan en ole enää näkymätön, kuten olin monille aiemmin. Osa niistä, jotka haukkuivat minua läskiksi, ovat pyytäneet nyt vuosien jälkeen treffeille.

– Syrjinnästä olen oppinut sen, että olen aina ihminen ihmiselle ja hyväksyn kaikki juuri sellaisina kuin he ovat. Ulkonäöllä ei ole merkitystä suuntaan eikä toiseen, jos et ole myös sisältä kaunis. Tämän olen opettanut myös omille lapsilleni. Ja sitä paitsi, lihavilla on todella hyvä huumorintaju!”

  • Alla olevalla videolla Ilta-Sanomien lukijat kertovat, millaisia kommentteja he ovat saaneet kuulla vartalostaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?