Aamun tieliikenteessä lakkolässähdys: Kaikki sujuu mukavasti – ”Ihmiset ovat olettaneet, etteivät bussit kulje” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aamun tieliikenteessä lakkolässähdys: Kaikki sujuu mukavasti – ”Ihmiset ovat olettaneet, etteivät bussit kulje”

Julkaistu: 2.2.2018 9:32

”Ei tarvitsisi hirveästi osoittaa mieltä, tehdä töitä vaan ja mennä eteenpäin”.

Suuri lakkoaamu ei ole aiheuttanut hämminkiä ainakaan aamuliikenteessä. Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne ympäri Suomen on soljunut sujuvasti.

– Vertasin tätä aamua viime perjantain liikennemääriin, ja samoissa lukemissa mennään. Julkista käyttäneet eivät ole ainakaan siirtyneet autoihin. Liikenne on ihan normaalia, ruuhkia ei ole ollenkaan, kertoi liikennepäivystäjä Pertti Törni aamulla kello kahdeksan aikaan.

VR:n viestinnän mukaan kauko- ja lähijunissa on ollut vain hieman tavallista enemmän matkustajia. Matkustajia kehotetaan kuitenkin varautumaan siihen, että sekä kauko- että lähijunat ovat täynnä iltapäivällä.

– Ei ole ollut suurempia ruuhkahuippuja, perjantai on muutenkin vilkkain matkustuspäivä ja lähijunissa on paljon liikennettä, mutta varsinaisesti ei ole ollut mitään erittäin poikkeavaa, Juulia Piirainen VR:n viestinnästä kertoo.

Eräät kaukojunat ovat olleet aamulla myöhässä. Aamuyhdeksän aikaan muutama juna oli aikataulustaan jäljessä puolisen tuntia.

  • Katso jutun alussa olevalta videolta, millainen liikennevirta kulki aamulla Itäväylällä Helsingissä.

Pääkaupunkiseudulla on saatu liikenteeseen busseja ennakoitua enemmän. Noin neljänneksen kerrotaan kulkevan.

– Sinne jää tosin katvealueita, joissa palvelua ei niinkään ole. Joillain alueilla (busseja) on sitten paremmin eli se on hyvin aluekohtaista, kertoo HSL:n ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva.

Uusi-Rauvan mukaan bussit ovat kulkeneet aamulla melko tyhjinä.

– Ihmiset ovat olettaneet, etteivät bussit kulje ja keksineet muita tapoja kulkea tai vähentäneet liikkumistarvettaan.

Iltapäivän liikennetilanne on vielä epävarma.

– Se ei ole suoraan yksi yhteen aamun kanssa. Iltapäivällä on mielenilmaus, emme tiedä vaikuttaako se. Iltavuoroon tulevat myös eri kuljettajat, ja sitten on seuraava kysymysmerkki, että paljonko heitä tulee. Eli tällä tilanteella mennään aamupäivästä sinne puoleenpäivään asti.

– Tämä aamun tilanne antaa kuitenkin toivoa, että (kuljettajia) tulisi enemmän kuin on oletettu.

Matkustajilla varsin leppoisa meininki

Helsingin Rautatieasemalla oli aamulla kahdeksan jälkeen jopa raukean rauhallista. Junista purkautui ihmisiä hyvässä järjestyksessä, mutta aseman odotustilat olivat liki tyhjät, eikä takseihin ollut kuin muutaman ihmisen jono.

Matkustaja odottaa bussia Helsingin Rautatientorilla aamulla 2. helmikuuta 2018.

Pirjo Honkanen odotti ison laukkunsa kanssa Tampereelle lähtevää junaa, sillä edessä oli reissu Iskelmä-gaalaan. Lakolla ei ollut suurta vaikutusta Honkasen liikkumiseen.

– Jos olisi ollut normaali aamu ja olisin mennyt töihin se olisi vaikuttanut enemmänkin. Tänään mieheni toi minut tänne Rautatieasemalle, ja tästä jatkan Tampereelle ja toivon, että juna kulkee normaalisti.

Lakko ei saa Honkaselta suurta ymmärrystä.

– Ihan rehellinen mielipide on, että en oikein ymmärrä. Ehkä ollaan tärkeän asian ympärillä, mutta että se on näin laaja ja vaikuttaa näin laajasti, sitä en ymmärrä.

Johanna Joutjärvi puolestaan oli tullut Vantaalta, josta juna oli kymmenisen minuuttia myöhässä, "mutta se oli ihan ok". Joutjärvi odotti taksia jatkaakseen matkaa Helsingin sisällä.

– Taksi on vähän arvokkaampi, mutta ei muuta.

Joutjärvi hyväksyy lakkolaisten toimet.

– Pitää taistella, jos on epäkohtia. Eikä näitä kovin usein ole, ei ole joka-aamuinen juttu säätää näiden kanssa.

Junaa odottava Pauli Santala oli menossa Tampereelle. Hän valitsi junan siksi, että Pirkanmaalle oli ennustettu huonoa ajokeliä.

– Ja junassa saa paremmin tehtyä töitä.

Jos sää olisi ollut parempi, Santala olisi ottanut alleen auton. Päivän lakkoon Santala ei halunnut ottaa kantaa.

Myös Rauni Meriläinen suuntasi Tampereelle. Hänkin oli päätynyt junaan siksi, että Tampereen suunnan sääennuste oli kurja. Lakkolaiset eivät Meriläiseltä juuri ymmärrystä saa.

– Näin yrittäjäpohjalta minun mielestäni ei tarvitsisi hirveästi osoittaa mieltä, tehdä vain töitä ja mennä eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?