Kommentti: Soten ympärillä pyörii armeijan verran kokoomustaustaisia terveysfirmojen lobbareita – jälleen yksi kansanedustaja livahti riveihin

Yhä kasvava lobbarivetoisuus syö jo kokoomuksen poliittista uskottavuutta – varsinkin sotessa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Sanna Lauslahti (oik.) siirtyy puoluetovereidensa Laura Rädyn ja Lasse Männistön perässä yksityisen terveydenhuollon palvelukseen.

2.2.2018 7:52 | Päivitetty 2.2.2018 8:27

Eduskunta kokoontui torstaina kuulemaan presidentti Sauli Niinistön parlamentille antamaa juhlallista vakuutusta, jossa hän lupasi hoitaa hommansa kaikin puolin asiallisesti myös seuraavat kuusi vuotta.

– Työ täällä on käyttää kansanvaltaa, sen suurempaa ei ole, presidentti sanoi.

Kokoomuksessa kyseinen kohta saattoi aiheuttaa outoja väristyksiä

Juuri ennen presidentin puhetta eduskuntaan levisi tieto, että kokoomuksen kolmannen kauden kansanedustaja Sanna Lauslahti pyytää eroa eduskunnasta ja siirtyy Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.

Taas! kuului spontaani huudahdus monelta taholta.

Soten ympärillä on pyörinyt armeijan verran kokoomustaustaisia terveysfirmojen lobbareita, ja jälleen yksi istuva kokoomusedustaja ryntää joukon jatkoksi.

Siellä niitä kokoomuslaisia totisesti riittää: on ex-ministeriä, ex-kansanedustajaa ja iso joukko entisiä tärkeimpien ministereiden erityisavustajia.

Kun politiikan kevätkausi alkaa, sote on jälleen politiikan polttavin asia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Lauslahti on Lääketeollisuudelle kokoomuslainen kultakimpale.

Jo viime syksynä kokoomustaustaiset terveysalan lobbarit johtivat käytännössä koko puolueen sote-valmistelua – puolueen ulkopuolelta.

Kokoomuksen sote-neuvottelijan, sisäministeri Paula Risikon (kok) puhelin piippaili taajaan, kun puolueen läheiset terveyslobbarit ohjeistivat ministeriä kesken neuvottelujen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) pillastui ja paheksui menettelyä julkisuuteen saakka.

Asialla olivat Terveystalon liiketoimintajohtaja, ex-sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) ja hänen kaverinsa, Mehiläisen johtaja, kokoomuksen ex-kansanedustaja Lasse Männistö. Kolmantena hääräsi Männistön kaveri, kokoomuspääministerien ex-avustaja Joonas Turunen (kok), jonka Männistö poimi Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi.

Tulitukea tuli EK:sta johtajalta Ilkka Oksalalta, kokoomuksen entiseltä huippupolitrukilta.

– Totta – niinhän se meni. Kokoomusta johdettiin tässä tärkeimmässä asiassa viime syksynä ulkopuolelta. Kyllähän tässä on puolueen maine jo näiden lobbareiden vaikutusvallan takia enemmän kuin vaarassa, kokenut kokoomusedustaja puhisee Ilta-Sanomille.

Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ei ole lobbarikuvioita juuri kommentoinut.

Kokoomuksen ryhmässä on kuitenkin alkanut herätä pikkuhiljaa pelko, että kovat otteet ja terveysfirmojen näkyvä saalistusrooli maakunnissa (esim. Varkaus, Oulainen) saattaa näkyä jo kykypuolueen kannatuksessa.

Saattaapa hyvinkin, eiväthän äänestäjät sokeita ole.

Moni kokoomuksessa heräsi, kun keskustelu kärjistyi asiakassetelien käyttämisestä myös erikoissairaanhoitoon. Esitys kaatui vuodenvaihteessa.

Sekös kismitti mm. Lääkäripalveluyritykset (LPY) ry:tä, jonka toiminnanjohtaja Ismo Partanen (joka toimi – aivan niin – kokoomuksen varapuheenjohtajana 90-luvulla) purki turhautumistaan valinnanvapauslain etenemisestä järjestönsä hallitukselle tammikuun lopulla. Partanen valitti IS:n tietojen mukaan motivaation puutteesta ja pohti, että keskipitkällä tähtäyksellä yksityiselle sektorille olisi jopa parempi, että sote kaatuisi.

Kovaa puhetta yhdeltä kokoomuksen sote-politiikan taustavaikuttajalta.

Yksi poikkeus kokoomuslaisten sotelobbareiden ketjussa on. Hyvinvointialan liittoa on johtanut reilun vuoden ajan Ulla-Maija Rajakangas (sd), mutta tämä pääministeri Paavo Lipposen (sd) entinen erityisavustaja onkin toki turvallisesti oikeistodemari.

Kokoomuksen politrukkiporukka ei rajoitu vain terveysfirmoihin, vaan puolue saa apua myös muilta elinkeinoelämän lobbauslohkoilta.

– Sehän on koko vaikuttajien ranta (Eteläranta, Kauppatorin ympäristö) Jyri Häkämiehen EK:sta Jan Vapaavuoren johtamalle kaupungintalolle saakka täysin kokoomuksen hallussa, kilpailevan puolueen edustaja puhisee kokoomuksen ilmaherruutta.

EK:n toimitusjohtaja on ex-puolustusministeri Jyri Häkämies, joka aloitti poliittisen uransa kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä 1987. Johtajana samassa talossa toimii siis kokoomuksen ex-erityisavustaja Ilkka Oksala.

EU-komissaari Jyrki Kataisen (kok) kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi nimitettiin juuri Keskuskauppakamarin johtoon. Ennen EU-uraa Romakkaniemi oli pääministeri Alexander Stubbin (kok) erityisavustaja.

Metsäteollisuuden toimitusjohtajana häärää Timo Jaatinen (kok), joka toimi takavuosina ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok) erityisavustajana. Panimoliittoa johtava Elina Ussa (kok) otti epäilemättä huurteiset, kun vahvat oluet lobattiin elintarvikekauppojen hyllyille. Aivan oikein – myös Ussa on entinen erityisavustaja.

Veikkauksesta löytyy puolestaan oikein kaksari: sekä toimitusjohtaja Olli Sarekoski että varatoimitusjohtaja Veli-Pekka Nummikoski ovat molemmat entisiä kokoomusryhmän erityisavustajia.

Kepussa kokoomusvallan kasvua on seurattu kateellisena. Piakkoin kokoomus istuttaa taas yhden entisen erityisavustajansa mehevälle paikalle, kun joko EU-komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmesta (kok) tai Supon päälliköstä Antti Pelttarista (kok) tulee sisäministeriön kansliapäällikkö. Nimitys olisi kuulunut sisäministeri Paula Risikolle, mutta sen hoitaa jääviyssyistä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) koska Antti Pelttari on Risikon serkku.

Jos kokoomuslistaa lukiessa alkaa vilunväreet puistella, niin mainittakoon vielä että Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n toiminnanjohtaja on kokoomuksen ex-kansanedustaja Marja Tiura.

SAK osoittaa mieltään hallituksen aktiivimallia vastaan Senaatintorilla perjantaina. Sdp yrittää ottaa hajurakoa SAK:n operaatioon, mutta SAK:n soppakanuunalle jonottava Sokea Reettakin tietää, että samalla asialla ollaan ja yhteinen vaalikampanja on aloitettu.

Mutta yhtä lailla kannattaa seurata kokoomuksen viivasuoria linkkejä elinkeinoelämän vaikuttaville tahoille. Siellä se valta luuraa.

Kysymys viekö hevonen rekeä, vai reki hevosta, on paikallaan. Joku voisi olla huolissaan myös politiikan uskottavuudesta.

Sanna Lauslahti saanee eduskunnasta eron ilman suurta huutoa, koska ero myönnettiin myös Rkp:n ex-puheenjohtajalle Carl Haglundille, joka kyllästyi poliitiikaan heti vaalien jälkeen ja siirtyi paremmalle palkalle bioenergiayhtiö Kaidin varatoimutusjohtajaksi. Mitäpä noista – eduskunnasta, tai äänestäjistä.

Artikkelia korjattu kello 8.26, sisäministeriön kansliapäällikön nimityksen hoitaa jääviyssyistä opetusministeri, ei sisäministeri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?