Oliko tässä ajankohtaisohjelmien kaikkien aikojen hiljaisuus? – "Toivoisin, että nimiä tulee lisää julki"

Julkaistu:

Lasse Saarinen rikkoi hiljaisuuden Ylen A-studion häirintäkeskustelussa keskiviikkoiltana.
Ylen A-studion seksuaalista häirintää koskevan keskustelun lopulla koettiin paljonpuhuva hetki. Juontaja Kirsi Heikel kysyi, luulevatko keskustelijat, että ahdistelijoiden nimiä tulee julki vielä lisää.

Ohjelmassa oli mukana joukko tunnettuja suomalaisia elokuva-alan ihmisiä. Heikelin esitettyä kysymyksen näyttelijä Pamela Tola ja näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä katsoivat merkitsevästi toisiinsa eikä kukaan sanonut pitkään aikaan mitään.

Lopulta elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen rikkoi hiljaisuuden ja sanoi murtuvalla äänellä "Toivoisin, että nimiä tulee lisää julki".

Keskiviikkoillan A-studio on nähtävillä vielä kuukauden ajan Ylen Areenassa. Hiljaisuus näkyy kohdasta 26:35 alkaen.

– Se tervehdyttäisi tätä tilannetta. Siinä on vähän semmoinen, että niin kauan kuin niitä nimiä ei ole, niin kaikki ovat syytettyinä. Se olisi terveempää, että keskusteltaisiin niistä vastenmielisistä hyypiöistä, jotka ovat oikeasti tätä harjoittaneet joko aikaisemmin tai varsinkin tällä hetkellä aktiivisesti tätä harjoittavat, Saarinen totesi.

– On tässä vastauksessa sekin viisaus, mitä tässä keskustelussa on todettu, että pitäisi saada ilmoittamisen kynnys matalammaksi. Tämä varmasti toimii sen puolesta, jatkoi kulttuuriministeri Sampo Terho (sin).

– Tämä ilta on yksi askel toivottavasti siihen suuntaan, ettei tällaista tapahdu enää, Heikel päätti keskustelun.

Tunteet olivat keskustelun aikana pinnassa. Keskiössä olivat yli 20 naisen kertomukset siitä, kuinka ohjaaja Lauri Törhönen on häirinnyt heitä seksuaalisesti.

Yksi häirintäkokemuksistaan A-studiossa kertoneista naisista oli näyttelijä Heli Sirviö, joka kertoi tulleensa opiskeluaikana opiskelutoverinsa raiskaamaksi. Sirviön kokemukset eivät liity Törhöseen.

Alla olevalla videolla kerrotaan Lauri Törhösen urasta.