Presidentti Niinistö puheessaan: ”Yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö puheessaan: ”Yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan”

Julkaistu: 1.2.2018 12:20

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt virkaanastujaispuheensa.

Presidentti Sauli Niinistö lupasi hoitaa yhteisiä asioita paremmin kuin omiaan.

– Valinta presidentiksi on suuri kunnia, joka tuo mukanaan suuren vastuun. Otan vastuun kantaakseni nöyränä, mutta päättäväisenä. Omistaudun tälle tehtävälle, enempää ei voi luvata. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Asiat on uskottu meille lainaan, kansa on antanut arvokkaan luottamuksen ja valtuuden. Ja kun on tehtävään uskottu, yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan, Niinistö sanoi.

Puheensa alkupuolella Niinistö kertaili päättynyttä, ensimmäistä kuuden vuoden presidenttikauttaan.

– Kulunut kuusivuotiskausi on ollut myrskyisää aikaa. Konflikteja on puhjennut niin Euroopassa, sen lähialueilla kuin kauempanakin. Ne ovat koetelleet alueellista vakauttamme ja niitä neljää pilaria, jotka ovat turvallisuutemme kannalta keskeisiä. Mutta vaikka pilarit ovat olleet paineessa, niin ne eivät kuitenkaan ole huojuneet.

– Pilareistamme tärkein on kansallinen. Sen kehitys on eniten ja suorimmin omassa vallassamme. Sen vahvana lukkona on uskottava oma puolustus. Turvallisuutemme ei kuitenkaan tukeudu vain aseiden varaan. Tarvitaan myös syvää kansallista eheyttä, tahtoa ja valmiutta, Niinistö näki.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tasavallan presidentin virkaanastujaisissa eduskunnassa Helsingissä 1. helmikuuta 2018.

Niinistö muistutti, että vain harva tämän vuosikymmenen kriisi on ratkennut. Niinistö esitti kaksi keinoa asioiden parantamiseksi.

– Ensiksi kansainvälisen järjestyksen tien; sekä YK:n että EU:n asemaa on kyettävä vahvistamaan.

– Sitten se toinen, suorien kontaktien tie; lännen ja idän vuoropuhelu on välttämätöntä. Eikä länsi tarkoita vain Yhdysvaltoja tai Natoa vaan myös EU:ta, eikä itä yksin Venäjää vaan myös Kiinaa. Dialogin ylläpitäminen on ensiaskel siihen, että rauhaa voidaan rakentaa, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi, että hän on itse pyrkinyt edistämään kumpaakin, ja mainitsi esimerkkeinä Itämeren lentoturvallisuuden ja mustan hiilen torjunnassa arktisella alueella.

– En odota maailman sanottavasti rauhoittuvan tulevallakaan ajanjaksolla. Tämä ei kuitenkaan saa olla tekosyy luovuttamiseen. Päinvastoin, Suomi voi, ja meidän myös pitää tehdä paljon sekä oman turvallisuutemme että kansainvälisen vakauden tukemiseksi; Niinistö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?