Kysely paljastaa: Kokoomuksen Orpo on kansan suosikki seuraavaksi pääministeriksi – kakkossija yllättää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kysely paljastaa: Kokoomuksen Orpo on kansan suosikki seuraavaksi pääministeriksi – kakkossija yllättää

Kokoomuksen Petteri Orpo on kansan suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Kakkoseksi on kiilannut Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, paljastaa tuore kysely.

31.1.2018 6:02

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin nousu pääministeripörssin kakkoseksi ja suosituimmaksi oppositiojohtajaksi on suurin uutinen, joka paljastuu Kantar TNS:n tammikuisesta kyselystä.

Kyselyn tilaaja oli Suomen Yrittäjät, jolta IS sai tiedot käyttöönsä. Tutkimus tehtiin 12. – 17. tammikuuta ja siihen vastasi 1031 henkilöä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Järjestys on seuraava: Pääministeripörssin ykkönen on kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovaranministeri Petteri Orpo (17 %), kakkonen Andersson (13 %) ja kolmantena tulee keskustan puheenjohtaja, istuva pääministeri Juha Sipilä (12 %). Anderssonin ja Sipilän ero mahtuu virhemarginaaliin.

Neljänneksi yltää Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (9 %). Sdp:n Antti Rinne (8 %) on vasta viides. Vihreiden Touko Aalto (3 %) ja sinisten Sampo Terho (2 % ) pitävät perää.

Reilu kolmannes (35 %) ei osaa tai halua kertoa, ketä kannattavat.

Rinteelle ja Aallolle tylyt luvut

Kyselyn tiedot ovat enemmän kuin kiusallista luettavaa Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka on taistellut asemastaan koko vuodentakaisen jatkovalintansa jälkeen.

Edes Sdp:n kannattajat eivät tue Rinnettä yksituumaisesti, varsinkin jos suosiota verrataan muihin puoluejohtajiin - vihreiden Touko Aaltoa lukuun ottamatta.

Rinnettä kannattaa demariäänestäjistä pääministeriksi sentään 37 prosenttia, mutta Touko Aaltoa omista tukee vain 17 prosenttia. Vihreiden äänestäjien keskuudessa Li Andersson on liki kaksi kertaa suositumpi pääministeriehdokas kuin Aalto, puolueen oma puheenjohtaja.

Anderssonin asema suosituimpana oppositiojohtajana on kiistaton. Vihreistä 30 prosenttia tukee Anderssonia pääministeriksi, Sdp:ssäkin 12 prosenttia kannattaa häntä eikä omaa puheenjohtajaa.

Kovin tuki omilta tulee Juha Sipilälle (69%), joka sunnuntaina ilmoitti pyrkivänsä jatkoon puolueen johdossa. Omat luottavat myös Orpoon (66%) ja Halla-ahoon (68%).

Niinistö on luotettavin

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuka on maan luotettavin poliitikko. Ykkössijan vei kirkkaasti torstaina toisen virkakautensa aloittava presidentti Sauli Niinistö, joka on toiminut tehtävässään ”luottamuksen arvoisesti” liki 70 prosentin mielestä.

Petteri Orpo nousee toiseksi (34 %), Li Andersson kolmanneksi (32 %) ja Juha Sipilä neljänneksi (25 %).

Antti Rinnettä pitää luotettavana vain viidennes vastaajista, mutta surkein luku tässäkin on Touko Aallolla, johon luottaa vain 11 prosenttia vastanneista.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä:

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä:

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?