Kotimaa

Mitä jos päiväkotiin ei pääse lakkopäivänä? SAK:n Eloranta A-Studiossa: Lapset voisi ottaa mukaan työpaikalle

Julkaistu:

Mielenilmaus
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, että vanhemmat joutuvat perjantaina pohtimaan, viedäänkö lapset työpaikalle, jos lakko aiheuttaa päiväkodeissa tai kouluissa ongelmia.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi Ylen A-Studion tiistaisessa lähetyksessä, että Helsingissä perjantaina järjestettävään mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan odotetaan noin 10 000 osanottajaa.

Elorannan mukaan bussikyytejä on tulossa maakunnista, ja sisäisen liikenteen seisahtumisen vuoksi SAK järjestää bussikuljetuksia myös pääkaupunkiseudulla.

A-Studiossa Elorannan kanssa esiintynyt EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoi, että julkisen liikenteen seisahtuminen tulee aiheuttamaan pääkaupunkiseudulla ja ilmeisesti muissakin suurissa kaupungeissa ennennäkemättömän kaaoksen, kun ihmiset eivät pääse työpaikoilleen.
– Toki jotkut pystyvät tekemään etätöitä. Mutta eivät lähellekään kaikki pysty. Siinä on se ongelma, että jos päiväkotien työtekijät tai ala-asteiden opettajat eivät pääse työpaikoille, minne lapset laitetaan? Oksala kysyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eloranta vastasi, että työntekijöillä on vielä aikaa järjestää itselleen etätöitä tai kimppakyytejä ja muuttaa työvuorojaan.

– Selvää on, että haittaa tulee olemaan. Mutta työtaisteluissa usein tuppaa vähän näin käymään.
  • Katso jutun alusta videolta, mitä ihmiset ajattelevat perjantain lakosta.
Miksi mielenilmaus järjestetään nyt?

Elorannalta kysyttiin, miten esimerkiksi lapset pääsevät päiväkoteihin tai kouluihin. Eloranta muistutti, että koulukuljetukset on rajattu poliittisen mielenilmauksen ulkopuolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se, että miten lapset menevät päiväkotiin, sitä varmaan vanhemmat joutuvat pohtimaan, että käyttävätkö kimppakyytejä vai viedäänkö lapset työmaalle tai jotain muuta tämän tyyppistä. Erilaisia ratkaisuja tässä joudutaan pohtimaan.

IS ei tavoittanut tiistai-iltana Elorantaa kertomaan tarkemmin, miten lasten oleminen työpaikalla onnistuisi.


Myös poliittisen mielenilmauksen ja poliittisten lakkojen ajankohta on herättänyt kysymyksiä. Miksi SAK lähtee juuri nyt taisteluun jo eduskunnassa hyväksyttyä aktiivimallia vastaan? Elorannan mukaan ajankohta on täysin looginen. SAK-johtaja sanoo, että aktiivimallia vastustava lakialoite on kerännyt 130 000 allekirjoitusta, ja se käsitellään eduskunnassa.

– Halutaan antaa siihen lisää pontta tällä mielenilmauksella. 130 000 allekirjoittajaa on tietysti voimakas viesti. Täytyy muistaa, että hallitus on tekemässä myös muita muutoksia työttömyysturvaan, Eloranta sanoo ja viittaa aktiivimallin niin sanottuun kakkosvaiheeseen.

Aktiivimallin kakkosvaiheella tarkoitetaan työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemaa lakiesitystä, jossa työttömiä vaaditaan hakemaan viikoittain vähintään yhtä työpaikkaa. Jos työnhakija laiminlyö työnhaun, siitä seuraisi karenssi. Valmisteilla olevan mallin pelätään aiheuttavan hakemustulvan yrityksiin.

SAK:n järjestämä mielenilmaus järjestetään perjantaina Helsingin Senaatintorilla kello 11 alkaen.
  • Alla olevalla videolla kerrotaan, miten perjantain lakko vaikuttaa työmatkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt