Nella, Lauha

Kotimaa

Mitä jos päiväkotiin ei pääse lakkopäivänä? SAK:n Eloranta A-Studiossa: Lapset voisi ottaa mukaan työpaikalle

Julkaistu:

Mielenilmaus
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, että vanhemmat joutuvat perjantaina pohtimaan, viedäänkö lapset työpaikalle, jos lakko aiheuttaa päiväkodeissa tai kouluissa ongelmia.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi Ylen A-Studion tiistaisessa lähetyksessä, että Helsingissä perjantaina järjestettävään mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan odotetaan noin 10 000 osanottajaa.

Elorannan mukaan bussikyytejä on tulossa maakunnista, ja sisäisen liikenteen seisahtumisen vuoksi SAK järjestää bussikuljetuksia myös pääkaupunkiseudulla.

A-Studiossa Elorannan kanssa esiintynyt EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoi, että julkisen liikenteen seisahtuminen tulee aiheuttamaan pääkaupunkiseudulla ja ilmeisesti muissakin suurissa kaupungeissa ennennäkemättömän kaaoksen, kun ihmiset eivät pääse työpaikoilleen.
– Toki jotkut pystyvät tekemään etätöitä. Mutta eivät lähellekään kaikki pysty. Siinä on se ongelma, että jos päiväkotien työtekijät tai ala-asteiden opettajat eivät pääse työpaikoille, minne lapset laitetaan? Oksala kysyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eloranta vastasi, että työntekijöillä on vielä aikaa järjestää itselleen etätöitä tai kimppakyytejä ja muuttaa työvuorojaan.

– Selvää on, että haittaa tulee olemaan. Mutta työtaisteluissa usein tuppaa vähän näin käymään.
 • Katso jutun alusta videolta, mitä ihmiset ajattelevat perjantain lakosta.
Miksi mielenilmaus järjestetään nyt?

Elorannalta kysyttiin, miten esimerkiksi lapset pääsevät päiväkoteihin tai kouluihin. Eloranta muistutti, että koulukuljetukset on rajattu poliittisen mielenilmauksen ulkopuolelle.

– Se, että miten lapset menevät päiväkotiin, sitä varmaan vanhemmat joutuvat pohtimaan, että käyttävätkö kimppakyytejä vai viedäänkö lapset työmaalle tai jotain muuta tämän tyyppistä. Erilaisia ratkaisuja tässä joudutaan pohtimaan.

IS ei tavoittanut tiistai-iltana Elorantaa kertomaan tarkemmin, miten lasten oleminen työpaikalla onnistuisi.


Myös poliittisen mielenilmauksen ja poliittisten lakkojen ajankohta on herättänyt kysymyksiä. Miksi SAK lähtee juuri nyt taisteluun jo eduskunnassa hyväksyttyä aktiivimallia vastaan? Elorannan mukaan ajankohta on täysin looginen. SAK-johtaja sanoo, että aktiivimallia vastustava lakialoite on kerännyt 130 000 allekirjoitusta, ja se käsitellään eduskunnassa.

– Halutaan antaa siihen lisää pontta tällä mielenilmauksella. 130 000 allekirjoittajaa on tietysti voimakas viesti. Täytyy muistaa, että hallitus on tekemässä myös muita muutoksia työttömyysturvaan, Eloranta sanoo ja viittaa aktiivimallin niin sanottuun kakkosvaiheeseen.

Aktiivimallin kakkosvaiheella tarkoitetaan työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemaa lakiesitystä, jossa työttömiä vaaditaan hakemaan viikoittain vähintään yhtä työpaikkaa. Jos työnhakija laiminlyö työnhaun, siitä seuraisi karenssi. Valmisteilla olevan mallin pelätään aiheuttavan hakemustulvan yrityksiin.

SAK:n järjestämä mielenilmaus järjestetään perjantaina Helsingin Senaatintorilla kello 11 alkaen.
 • Alla olevalla videolla kerrotaan, miten perjantain lakko vaikuttaa työmatkaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   HIFK voitti SM-liigan pronssia dramaattisesti – TPS ehti jo juhlia jatkoerässä

  3. 3

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  4. 4

   Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

  5. 5

   Syyte: Vanhemmat teippasivat ja pahoinpitelivät lastaan – Sivullinen yritti epätoivoisesti saada apua: ”Kaikki ilmoittivat, etteivät voi tehdä mitään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

  2. 2

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  3. 3

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  4. 4

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  5. 5

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

  3. 3

   Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

  4. 4

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  5. 5

   Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

  6. Näytä lisää