Katse kohti taivasta huomenna: komea punainen superkuu nousee - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katse kohti taivasta huomenna: komea punainen superkuu nousee

Huomenna keskiviikkona monin paikoin Suomea on mahdollisuus nähdä kuunpimennys samaan aikaan, kun kuu on hyvin lähellä maata.

Ilta-Sanomien lukija Timo Oksanen kuvasi upean superkuun vuonna 2016.

30.1.2018 21:18

Iltapäivällä voi osassa Suomea ihastella täydellistä kuunpimennystä, jos pilvipeite rakoilee sopivasti. Pimennyksen täydellinen vaihe erottuu Kokkola–Lappeenranta-linjan yläpuolella. Kuunpimennys näkyy käytännössä noin kello 15:n ja 17:n välillä itäkoillisen horisontin suunnalla.

Kuunpimennys värjää kuun punertavaksi tai ruskeaksi.

Kuunpimennystä voi katsoa paljain silmin ilman suojalaseja. Parhaiten pimennys näkyy aivan Suomen pohjoisosassa, jossa täydellinen pimennys voidaan nähdä kokonaan.

Kuu kiertää maapalloa hieman kaltevalla, hiljalleen maapallon ympäri pyörivällä radalla. Täysikuun aikaan Kuu menee maapallon avaruuteen heittämän varjon ylä- tai alapuolelta.

– Välillä käy niin sopivasti, että Kuu kulkee maapallon varjon läpi, jää maapallon varjoon ja tällöin se pimenee, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Mikäli keskiviikkoinen kuunpimennys menee ohi, ilmiön voi seuraavan kerran nähdä heinäkuun lopulla.

Lukumääräisesti auringon- ja kuunpimennyksiä tapahtuu melkein yhtä paljon. Kuunpimennys näkyy kuitenkin huomattavasti laajemmalla alueella kuin auringon.

Kuu nousee Utsjoella klo 14.40 ja täydellinen pimennysvaihe alkaa 14.52. Oulussa Kuu nousee klo 15.53 ja täydellinen pimennysvaihe näkyy klo 16.08 asti. Helsingissä Kuu nousee klo 16.30 ja osittainen pimennysvaihe päättyy klo 17.11.

Superkuu ei välttämättä ole jättiläiskokoinen Kuu

Keskiviikkoinen täysikuu on myös niin kutsuttu superkuu, eli kuu on ratansa lähimmässä pisteessä suhteessa Maahan, eli kulkee hyvin läheltä maata.

Tähtiasiantuntijoiden piirissä superkuusta puhuminen ei saa varauksetonta kannatusta.

– Voisin osoittaa mitä tahansa täysikuuta taivaalla ja väittää, että se on superkuu ja sinä uskoisit sen, koska asian voi varmentaa vain mittaamalla Kuun kirkkauden.

Kuu näyttää välillä erittäin isokokoiselta. Silloin Kuu on lähellä horisonttia, ja näkökentässä on esimerkiksi rakennuksia tai puita, joihin Kuuta voi verrata.

– Sitä kutsutaan jopa nimellä kuuilluusio, eli on tunnettu efekti, että se näyttää suuremmalta.

Liljeström huomauttaa, että välillä tapaa myös valokuvia, joissa on kikkailtu esimerkiksi kameran objektiivin polttoväleillä, jolloin Kuu saadaan näyttämään jättimäisen suurelta.

Revontulet hiipunevat etelässä

Entä millaiset ovat taivaanmerkit muutoin? On mahdollista, että luvassa on erilaisia haloilmiöitä ja keinovalopilarimetsiä, jos pakkaset kiristyvät. Revontulia voisi näkyä lähiviikkoina vielä etelässäkin, arvioi Liljeström. Etelä-Suomessa on viime vuosina ollut poikkeuksellisen näyttäviä revontulia, mutta edessä voi olla rauhallisempi jakso.

– Aurinko on tekemässä jotain, jota emme tarkkaan tiedä. Se on vähän hiljaisempi ja vähemmän aktiivinen. Todennäköisesti hyvät revontulivuodet ovat täältä etelästä hetkeksi vähenemään päin.

Lapissa sen sijaan "meininki" on Liljeströmin mukaan vakaa, eikä revontulien näkymisessä tapahdu samanlaista aaltoilua kuin etelässä.

Revontulet ovat aurinkotuulen hiukkasten aikaansaamia valoilmiöitä Maan ilmakehässä. Myös revontulista kerätään havaintoja Taivaanvahti-sivustolle.

Otitko upean valokuvan tai videon superkuusta? Lähetä se meille täältä. Kuvat voit lähettää myös numeroon 13456.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?