Video: Näin pelaat huutopussia – hurahtaako Suomi Niinistön perheen lempiharrastukseen? Peliguru vastaa

rac

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistö paljasti perheensä suosikkiharrastuksen. Nyt jännitetään hurahtaako kansa vaalien murskavoittajan esimerkkiin.
Sauli Niinistön kertoi suuren salaisuutensa olevan ”huutomarjapussin” peluu. Niinistö tarkoittanee oikeammin huutopussia, joka on suomalaisen korttipeligurun Mikko Saaren mukaan muunnos yleisemmin tunnetusta marjapussista.
  • Katso oheiselta videolta huutopussin olennaisimmat säännöt ja pelin kulku pääpiirteissään.
Marjapussia pidetään korttipiireissä jopa Suomen kansallispelinä, mutta Mikko Saari ei tähän lämpene – hänen mukaansa se on sitä vain Etelä-Suomessa.

Pimenevätkö älypuhelinten näytöt nyt, kun ihmiset alkavat lyödä korttia kuin vanhaan hyvään aikaan maan ykkösperheen esimerkin mukaan?

– En oikein jaksa uskoa, että nuoret innostuvat. Eivätkä vanhemmatkaan enää. Kortinpeluu on vähentynyt niin paljon, ja nyt on kyse kuitenkin melko vaativasta pelistä, Mikko Saari huokaisee.

– Ne, jotka ovat aina pelanneet korttia saattavat tietysti kiinnostua jostakin itselleen uudesta pelimuodosta, hän lisää toivorikkaasti.

Haastava, antoisa, keskivaikea tikkipeli

Tämän artikkelin kirjoittaja tuntee hyvin huuto- ja marjapussin. Ne ovat haastavia, mutta antoisia tikkipelejä. Nokkelat pelaajat (3 tai 4) saavat talvi-illan hurahtamaan mukavasti niiden pyörteissä.

Pelien erityissäännöt maantuntopakko, ylimenopakko ja valttipakko tekevät niistä vähintään keskivaikeita taktiikkapelejä.

Huuto- ja marjapussin tärkein yhteinen nimittäjä on valtti. Se syntyy, kun pelaajalla on kädessään kuningas ja kuningatar samasta maasta. Tällöin on kyse avioliitosta, joka on ranskaksi mariage. Sanan lausuntamuodosta on peräisin suomalainen nimiväännös marjapussi.

Mutta mikä parasta, molemmissa peleissä ”mennään Porvooseen”, jos jäädään ilman yhtään tikkiä – siis kun kaikki menee pieleen. Kukaan ei tunnu tietävän, miksi juuri Porvooseen.

Huutopussin suola tarjouskierroksissa

Huutopussin tärkein ero marjapussiin ovat tarjouskierrokset ennen jokaista jakoa. Pelaajat ”huutavat” lupauksiaan siitä kuinka paljon pisteitä arvioivat saavansa jaosta. Tällöin otetaan riskejä tai taktikoidaan kylmäpäisesti.

Jaon lopuksi lasketaan saadut pisteet ja otetaan uusi jako. Katso tarkemmat säännöt tästä jutusta.

Säännöt muuttuneet moneen kertaan

Marjapussi on kotoisin Keski-Euroopasta ja huutopussi Venäjältä. Ne ovat historian saatossa liikkuneet ihmisten mukana, omineet sääntöjä toisiltaan ja sulautuneet moneen eri muotoon.

– Olen huomannut, että ihmiset eivät aina miellä sitä, että korttipelien säännöt eivät ole kovin jämäköitä, Mikko Saari sanoo.

– Huutopussillekin monta erilaista pelitapaa ja erityissääntöä. Ne vaihtelevat Suomessa maantieteen ja sukuperinteiden mukaan, asiantuntija muistuttaa niitä, joiden mielestä oma pelitapa on se ainoa oikea.

Mikko Saari on julkaissut korttipeliaiheisia teoksia, joista järein on 150 korttipeliä-kirja. Hän on todennut, että Suomen yhä suosituimmat korttipelit ovat vanhoja tuttuja, mutta siitä helpommasta päästä –unohtamatta toki pokeria muodikkaine alalajeineen.

– Paskahousu, ristiseiska, kasino, maija, sika ja ristikontra, Saari luettelee kärkijoukkoa ja toteaa huuto- ja marjapussin edustavan hyvää b-sarjaa.

Jenni Haukio: ”Paremmuudesta ei ole epäselvyyttä”

Iltalehden yhteishaastattelussa 2012 rouva Jenni Haukio arveli Sauli Niinistön olevan pariskunnasta se etevämpi kortinpelaaja.

– Hän pelannut elämässään niin paljon enemmän erilaisia korttipelejä kuin minä, että ei paremmuudesta ole epäselvyyttä, Jenni Haukio sanoi IL:lle.

Niinistö tunnusti samaan syssyyn olevansa heistä kilpailuhenkisempi.