Vuotiko ydin­laitoksesta ilmaan radio­aktiivista ruteniumia? Venäjä kutsui Säteily­turvakeskuksen apuun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuotiko ydin­laitoksesta ilmaan radio­aktiivista ruteniumia? Venäjä kutsui Säteily­turvakeskuksen apuun

Venäjä kokoaa kansainvälistä ryhmää selvittämään Eurooppaa ihmetyttäneen radioaktiivisen ruteniumpäästön lähdettä.

Ylitarkastaja Aleksi Mattila osallistuu keskiviikkona Moskovassa kokoukseen, jossa perustetaan kansainvälinen työryhmä radioaktiivisen ruteniumpäästön selvittämiseksi. Mattila on tässä kuvattuna 2011 tarkkailemassa hiukkaskeräintä Säteilyturvakeskuksessa Roihupellossa.­

29.1.2018 17:30

Venäjän tiedeakatemian alainen ydinturvallisuusinstituutti (IBRAE) on pyytänyt Säteilyturvakeskusta mukaan selvittämään Eurooppaa huolestuttaneen radioaktiivisen ruteniumpäästön lähdettä.

Stukin ylitarkastaja Aleksi Mattila vahvisti IS:lle, että Säteilyturvakeskus on aikeissa osallistua parhaillaan koottavan kansainvälisen asiantuntijaryhmän työhön. Mattilan mukaan Venäjä on pyytänyt ryhmään muidenkin eurooppalaisten maiden edustajia, mutta toistaiseksi ryhmän tarkka kokoonpano on vielä auki.

– Meillä on aiheesta ensimmäinen kokous Moskovassa keskiviikkona, joten oletettavasti silloin selviää tarkemmin, mitä muita maita ja asiantuntijoita on tulossa mukaan, Mattila sanoi.

Mattila työskentelee Stukin valmiusyksikössä ja näillä näkymin hänestä itsestään tulee ruteniumryhmän ainoa suomalainen edustaja.

Eri puolilla Eurooppaa ja myös Suomessa havaittiin radioaktiivista ruteniumin isotooppia Ru-106:ta viime syyskuun lopun ja lokakuun alun aikana. Kyseessä on muun muassa lääketieteessä käytettävä radioaktiivinen alkuaine, jota ei esiinny yksinään luonnossa, vaan sen esiintyminen on aina merkki jostain ihmisen toiminnasta.

Mattilan mukaan päästölähteen löytäminen on vielä mahdollista, vaikka havainnot ovat peräisin viime syksyltä.

– Ruteniumin puoliintumisaika on 374 päivää, joten sen puolesta aikaa on vielä aivan hyvin tutkimuksille.

Teoreettisia ruteniumpäästön lähteitä voisivat olla esimerkiksi ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitos tai jokin muu laitos, jossa ruteniumia on valmistettu käytettäväksi syövän hoitoon. Kansainväliset asiantuntijat ovat aiemmin pitäneet mahdollisena, että päästö olisi peräisin joko Venäjältä tai Kazakstanista, mutta edes alkuperämaasta ei ole vielä täyttä varmuutta.

Asiantuntijoiden mukaan Euroopassa havaitut ruteniumpitoisuudet eivät olleet missään vaiheessa vaarallisia suurelle yleisölle. Tästä huolimatta Mattilan mukaan olisi tärkeää selvittää, mistä päästö oli peräisin.

– Päästölähteen selville saaminen auttaisi todennäköisesti laatimaan turvallisuussuosituksia vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi, Mattila sanoi.

Venäjän kaikkia ydinlaitoksia hallinnoiva Rosatom on tähän mennessä kiistänyt jyrkästi, että päästö voisi olla peräisin mistään heidän omista lähteistään. Aluksi Venäjä kiisti edes mitanneensa omalta maaperältään ruteniumia, mutta myönsi vihdoin marraskuun loppupuolella, että heilläkin oli mitattu ”äärimmäisen korkeita” ruteniumpitoisuuksia.

Rosatom on jo aiemmin sanonut, että se on valmis takaamaan kansainväliselle työryhmälle täydet toimivaltuudet Venäjän maaperällä mahdollisen säteilylähteen etsimiseksi.

Rosatom on kiistänyt ruteniumpäästön sen omista laitoksista, mutta samalla se on luvannut täyden apunsa perustettavalle kansainväliselle tutkimusryhmälle.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?