Hyppyrimäessä loukkaantunut tyttö yllätti oikeudessa – väittää nyt poliisien käyneen paikalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyppyrimäessä loukkaantunut tyttö yllätti oikeudessa – väittää nyt poliisien käyneen paikalla

Julkaistu: 29.1.2018 13:54

Herttoniemen hyppyriturmassa loukkaantunut tyttö yllätti oikeudessa lausunnollaan, jonka mukaan poliisi olisi käynyt paikalla aiemmin onnettomuusiltana ojentamassa nuorisoa.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin maanantaina Herttoniemen traagisen hyppyrimäkiturman käsittelyä. Elokuussa 2015 sattuneessa onnettomuudessa 16-vuotias tyttö kuoli ja kaksi nuorta tyttöä loukkaantui. Tapauksen käsittely alkoi käräjäoikeudessa viime perjantaina.

Maanantaina oikeudessa kuultiin muun muassa kahta turmassa vammoja saanutta tyttöä.

Tytöt kertoivat oikeudessa traagiseen onnettomuuteen johtaneen illan kulusta ja onnettomuuspaikalla tekemistään havainnoista.

Käsittelyssä koettiin myös yllätyskäänne, kun toinen tytöistä kertoi oikeudessa uuden väitteen illan tapahtumista.

Tyttö väitti, että tapahtumapaikalla hyppyrimäellä oli aiemmin samana iltana käynyt poliisipartio. Tytön mukaan hän ei ollut muistanut poliisien käyntiä onnettomuuspaikalla kertoessaan onnettomuusillan tapahtumista poliisille esitutkinnan aikana.

Tytön mukaan hän oli päässyt ystävänsä kanssa ajamaan mäkialueelle tietä pitkin skootterilla, kun poliisi avasi ajotien tukkeena olleen metalliportin.

Tytön mukaan paikalle autolla ajaneet poliisit käskivät nuoria tulemaan alas puisesta hyppytornista.

Poliisin teippejä Herttoniemen mäkikeskuksessa onnettomuuden jälkeen.

– Poliisit avasivat portin, ja pystyimme ajamaan skootterilla ylös mäkeä. Muistelisin, että ne olisivat kuuluttaneet autosta, että tulkaa alas.

Hän muistelee poliisien olleen paikalla viidestä kymmeneen minuuttia.

– Ne sanoivat, että sieltä tornista pitää tulla alas, ja siellä ei saa olla. Ei kukaan lähtenyt pois sieltä alueelta, kun poliisi tuli.

– Eivät ne häätäneet meitä pois sieltä.

Hänen mukaansa poliisit näkivät ainakin hänet ja hänen ystävänsä. Hän uskoi kuitenkin, etteivät he nähneet kaikkia alueella olleita nuoria, jotka viettivät iltaa muutamassa eri paikassa. Paikalla oli turmailtana runsaasti nuorisoa.

– En usko, että näkivät muuta paikalla ollutta porukkaa.

Puolustukselle oikeussalissa kuultu lausunto poliisin käymisestä paikalla tuli yllätyksenä.

– Tässä tulee nyt paljon uutta tietoa, joka ei käy ilmi esitutkintamateriaalista, yksi puolustusasianajoista sanoi.

Puolustus, eli hyppyrimäen ylläpidosta vastanneiden viiden syytetyn puolustusasianajajat vaativat tytön lausunnon pohjalta lisäesitutkintaa.

Mäen poikki vedetty vaijeri.

Puolustuksen mukaan tulee selvittää, mikä poliisipartio kävi turmailtana hyppyrimäellä, kuka heidät oli paikalle soittanut, mitä ohjeita poliisit ovat nuorisolle antaneet ja mitä havaintoja poliisit olivat paikalla tehneet.

Onnettomuus sattui iltayhdentoista jälkeen lauantaina 29. elokuuta, kun paikalle iltaa viettämään kerääntyneet nuoret olivat laskeneet istualtaan päin vaijeria alastulorinteessä, joka oli kesäaikaan peitetty muovisella liukastepinnoitteella.

Nuoret eivät nähneet alastulorinteen poikki 30 metriä alempana viritettyä teräsvaijeria.

Syyttäjä vaatii tapauksessa viidelle miehelle rangaistusta kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Syytetyistä kaksi on helsinkiläisen mäkihyppyseuran vastuuhenkilöitä, kolme syytettyä oli turman sattuessa Helsingin liikuntaviraston palveluksessa. Lisäksi yhtä virkamiessyytettyä vaaditaan tilille tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki viisi kiistävät syytteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?