Alakouluikäiset lapset häiriköivät itähelsinkiläisessä kauppakeskuksessa – osaa asiakkaista pelottaa jo tulla ostoksille

Julkaistu:

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan kauppakeskus Columbuksen yrittäjät ja asiakkaat ovat huolissaan häiriköivien alakoululaisten joukosta.
Alakouluikäisten lasten ja varhaisnuorten pitkään jatkunut häiriökäyttäytyminen Vuosaaren kauppakeskus Columbuksesta johti keskiviikkona alueen alakoululaisille lähetettyyn huolestuneeseen Wilma-viestiin.

Viestissä Columbuksen kauppakeskusjohto, Vuosaaren nuorisotyöyksikkö, seurakunnan nuorisotyö sekä ennalta estävä poliisitoiminta toivovat, että vanhemmat kävisivät lastensa kanssa läpi käytössääntöjä.

– Lapsia kerääntyy Columbukseen koulun jälkeen ja viikonloppuisin he viipyvät sulkemiseen asti. Paikalla saattaa olla viitisenkymmentä lasta. Monet lapsista roskaavat ja nimittelevät muita asiakkaita ja henkilökuntaa, oleskelevat suljetuilla tarjoilualueilla, ajelevat ostoskärryillä aiheuttaen vaaraa itselleen ja muille, ja vastustavat järjestyksenvalvonnan toimia, viestissä huomautetaan.

Wilmassa todetaan myös, että ”toiset lapset eivät uskalla kävellä kauppakeskuksen läpi uhittelun takia”.

Ongelmana myöhäisillan tunnit

Ongelmia syntyy erityisen paljon juuri illan viimeisinä aukiolotunteina, Columbuksen omistavan Cityconin kaupallinen johtaja Mari Laaksonen kertoo Ilta-Sanomille.

– Nuorison kanssa on ajoittain haasteita, kun ollaan kauppakeskuksessa, jossa vietetään aikaa ja tavataan toisia. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että Columbuksessa häiriötä on aiheuttanut poikkeuksellisen nuorten joukko, puhutaan alakouluikäisistä lapsista. Sen takia toivomme, että vanhemmat tulisivat mukaan tekemään yhteistyötä, Laaksonen sanoo.

Laaksonen muistuttaa, että aina, kun tietty ikäpolvi vanhenee, tulee uusi, joka koettelee rajojaan.

– Samat käyttäytymiseen liittyvät keskustelut käydään aina väliajoin. Tämä toiminta, jota koskeva viesti on vanhemmille lähetetty, alkoi viime syksynä, hän sanoo.

Järjestyksenvalvonta ja alueen lasten kanssa toimivat ammattilaiset ovat tehneet työtä parantaakseen tilannetta.

Alakouluikäisistä koostuvien porukoiden huono käyttäytyminen on ajoittain mennyt niin pitkälle, että osa muista asiakkaista jopa pelkää tulla kauppakeskukseen ostoksille.

– Siitä on tullut palautetta kauppakeskuksen yrityksille, sanoo Laaksonen.

Kauppakeskus voi Laaksosen mukaan olla jatkossakin sallittu ajanviettopaikka, kunhan käytössäännöt palautetaan mieleen.

Nuorisotyön toiminnanjohtaja: ”On ollut nimittelyä ja kiusaamista”

Vuosaaren nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä korostaa, ettei Columbuksenkaan tilanne ole missään tapauksessa kriisiytynyt, eivätkä ongelman taustalla ole esimerkiksi päihteet.

– Kyseessä on saamiemme tietojen mukaan ryhmä noin 8–11-vuotiaita. Häiriöitä on syntynyt muuallakin Suomessa, kun alakouluikäiset ovat ikään kuin siirtäneet pihaleikkinsä ulkoa kauppakeskukseen. Siinä on ollut muun muassa nimittelyä ja kiusaamista sekä aiheutunut suoranaisia vaaratilanteita, hän sanoo.

Kivelä luottaa siihen, että ongelmasta päästään eroon monitahoisella yhteistyöllä.

– Voi olla, että vanhemmat eivät tiedä, missä lapset viettävät aikaa. Meillä on ehdottomasti kova luotto vanhempiin, ja toivomme nyt, että käytössääntöjä käydään perheissä läpi.