Manninen vastaan Varjus: Kuka on paras presidenttiehdokkaista?

Julkaistu:

Presidentinvaalit
IS:n toimittajat Tuomas Manninen ja Seppo Varjus punnitsivat ehdokkaiden hyvät ja huonot puolet. Manninen innostui tapansa mukaan jokaisesta – erikoistoimittaja Varjus on tapansa mukaan eri mieltä kuin Manninen.

Merja Kyllönen (vas)

Manninen: Jo loppuu Kekkosen haikailu. Pitkästä aikaa tarjolla aito kainuulainen, jos ei äijä, niin ämmä. Yhtä hyvä ja paha suustaan kuin Urkki. Turpavärkki murhaava lähitaistelussa. Nopea hoksotin. ”Rauhan rautarouva” ampuu ”kaikilla munasarjoilla”. Tantran ja ”rakkauden suurlähettiläs”. Tarjoaa tunaroiville virkamiehille vienojen myllykirjeiden sijasta ”Kyllikin kylmää kylkeä”. Putinin on turha yrittää öykkäröidä Ämmänsaaren työväentalon entiselle järjestysmiehelle.

Varjus: Ei, ei ja ei. Suomen nuorison parhaimmisto tuomitaan loputtomille rauhanmarsseille kautta katujen ja erämaiden. Suomen tykit ladattaisiin kukkaistervehdyksillä. Kainuun hyvän tahdon lähettiläs rynnisi Kremliin rajakauppaa edistämään sellaisella innolla, että arka Putin julistaisi sodan pelkästä pelästyksestä. Kotimaan kansalaisten korvat olisivat punaisina presidentin loputtomista kaksimielisistä rääväisyistä. Raavaat äijätkin punastelisivat.

Pekka Haavisto (vihr)

Manninen: Entinen ilmiömäinen, nykyinen pelkkä kyky. Oppi lopultakin riidanhaastoa. Ahtisaaren reinkarnaatio tiskijukka-ominaisuudella ilman Nato-kytkentää. Vei hymysuin rauhaa Afganistaniin, Darfuriin, Somaliaan, Etelä-Sudaniin, Hondurasiin, muuhun Sudaniin, joko Somalia on sanottu, Liberiaan, Palestiinaan, Irakiin, Darfuriin vai sanottiinko jo, ja olisi vienyt Jemeniinkin, mutta myöhästyi lennolta, kun avusti paperitonta sokeaa pakolaista suojatien yli. Vihreä ilman vihreyden händikäppejä, hipsteripartaa ja maailmantuskaa. Sateenkaarenvärinen vaate Putinille.

Varjus: Riidankylväjä ja ilkimys. Saisi aikaan mellakan vaikka vanhainkodin kirkkokonsertissa ja seuraisi vierestä vienosti hymyillen. On käynyt jo fiilistelemässä maailman verisiä sotakenttiä ja sama olisi pian edessä Suomessakin, kun veri-Pekka pääsisi vauhtiin. Pehmeä painostaja tekisi äkkiä presidentinkanslian elosta pumpulista helvettiä. Uutenavuotena kansa kuuntelisi kauhusta jäykkänä, kun rehtorin poika Pekka Perusarvo tylyttäisi alaisiaan. Entiset radikaalit ovat juuri niitä kaikkein pahimpia.

Matti Vanhanen (kesk)

Manninen: Ylivertaisesti omaa mainettaan parempi ehdokas, vaikka näyttää omalta varjoltaan. Paras vaihtoehto sirkuspelkoisille ja väyryskammoisille. Huippuraitis. Huippuharmaa. Näyttää presidentiltä, kuulostaa presidentiltä. Kokeillut pääministerinä, eikä päätä huimannut. Naisten haavoittumattomaksi karaisema teräsmies. Kourat Puuha-Peteltä. Hermot lehmältä. Umpinurmijärveläinen globaalisti sykkivällä sydämellä. Aikapoikamainen mies, jonka nimi on Matti ja joka oli Vanhanen jo syntyessään. 198 senttimetriä pystysuuntaista presidentillisyyttä puuduttaa Putinin niskan.

Varjus: Osaamaton säheltäjä. Oikkujen ja mielihalujen viemä päiväperho. Presidenttiys on kestävyyslaji, jollaiseen Vanhasesta ei ole. Pääministeriyskin jäi kesken, kun tuli pikkuvaikeuksia. Ajatuksia toki voi keksiä hangilla hiihdellessä, mutta ne on eri miehet kun pistää vaikka eläkeuudistuksen pakettiin. Kun keskustalla oli hankalaa, Vanhanen valitsi siviilihommat. Kun päivä alkoi paistaa risupesään, hän palasi äkkiä politiikan valoihin. Ei tällaista Mattia Suomen kansan kukkaroon.

Laura Huhtasaari (ps)

Manninen: Harvoin tarjolla. Ainutlaatuinen ehdokas Suomen poliittisessa historiassa. Skandinaavis-porilainen fitness-versio Marina Le Penistä. Olemus kuin viikinkiprinsessalla, johtajakokemus etelämpää Mikronesiasta, jossa kukisti adventtikirkon koulukapinan. Ruotsalaisia emme ole, apinoita emme ole ikinä olleet, pakolaisia emme tänne päästä, venäläisiksi emme halua tulla, paitsi jos Putin tulee tänne ydinpommin kanssa, jolloin se käy tosi nopeasti, joten olkaamme suomalaisia! ”Tink tänkissä” syntyy diilejä Trumpin kanssa. Riisuu häkeltyneen Putinin aseettomaksi. Ainakin ylävartalon.

Varjus: Löysien ratkaisujen löperö nainen. Miksei muuria länsirajalle, miksei maamiinakenttiä? Joku saattaa päästä Suomeen. Gradustakin löytyy myönteinen arvio monikulttuurisuudesta. Mitä se on oikein lapsille koulussa opettanut? Herra varjele! Ei kai vaan evoluutiota? Ulkoinen tyyli lainattu Yhdysvalloista, jossa asuu vaikka minkävärisiä ja -tapaisia ihmisiä. Tätäkö me haluamme Suomeen? Aivan liian kiltti ja hyväntahtoinen tätä maata johtamaan.

Tuula Haatainen (sd)

Manninen: Yleisväriltään ja yleismuodoltaan ja yleiskokemukseltaan naispuolinen Vanhanen ilman miesjuttuja. Ei mikään Peppi Pitkätossu, mutta täydellinen Annika. Oiva valinta, jos haluaa demaria ja naista ja aimo annoksen feminististä ulkopolitiikkaa mutta Tarja Halonen oli liian hapokas. Toteuttaa Kekkosen maksiimia: Suomi ei ole tuomari, vaan leikkaussalihoitaja. Sittemmin myös maisterisnainen valtiotieteissä. Ei haikaile maamiinoja. Ei pelkää puna-armeijan sillanpäitä. Uskoo Miina Sillanpäähän ilman marssilaulua. Puhuisi Putinin uneen.

Varjus: Hulvaton Haatainen syöksisi Suomen sekasortoon arvaamattomuudellaan ja oikuillaan. 2020-luvun naispuolinen Caligula. Marssisi punainen blaiseri loimuten pistämään Suomen hallintokoneiston sekaisin anarkistisine aikomuksineen. Haataisen kiihkoa ja kumousta täynnä olevat puheet usuttaisivat nuorison vaaralliseen kapinaan. Huumori ja hassuttelu ovat yksityiselämässä sallittuja, mutta ei niillä voi maata johtaa.

Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys)

Manninen: Erikoistarjous, vaikka ei harvoin tarjolla. Ei yritä hipoa täydellisyyttä, on siellä kotonaan. Tottunut esittämään luonnerooleja, Kekkosta ja Väyrystä ja Väyrystä ja Väyrystä. Käytännössä erehtymätön. Teoriassa kukaan ei ole erehtymätön. Väyrynen on. Väkivahva. Taivuttaa tarvittaessa jopa ilmatilan mutkalle. Muumimukimenetelmällä tulee raskaaksi ilman yhdyntää. Väyrysmukimenetelmällä synnytetään ilmiö ilman rahaa. Täysin ylivoimainen idänsuhteiden hoitajana. Putin anelisi armoa: Lähde jo pois...

Varjus: Sinisilmäinen, naiivi ja liian puhtoinen. Miten hyväuskoinen Paavo pärjäisi Donaldin ja Vladimirin kaltaisten pelimiesten kanssa? Hänhän puhuu vain totta. Hyväntahtoinen Väyrynen ei pystyisi pitämään Suomen virkakuntaa ollenkaan ojennuksessa ja järjestyksessä. Liian kiltiltä ihmiseltä sellainen ei vain suju. Väyrynen on viettänyt vuosia lännen sydämessä Brysselissä. Kuinka hän voisi ymmärtää suuren itäisen naapurimme kantoja ja pelkoja? Koko maailma olisi paratiisi, jos olisimme kaikki sellaisia kuin Paavo Väyrynen. Ikävä kyllä emme ole.

Sauli Niinistö (valitsijayhdistys)

Manninen: Täydellinen pakkaus. Paras ääni–laatu-suhde. Yhdellä äänellä kokenut presidentti, hauska presidentin koira, viehättävä presidentin vaimo, kohta myös suloinen presidentin iltatähti. Niinistöllä paikataan sadan vuoden takainen virhe, kun Hessenin prinssiä Friedrich Karlia, alias kuningas Väinö I:stä, ei ylipuhuttu hommiin. Meni hovi, menivät lehtien levikit. Niinistön, eli toisen etunimensä mukaan Väinämö II:n, äänestäminen sopii myös niille, jotka ovat kypsiä vaalitouhuun ja toinen kierros herättää pelkkää kauhua ja epätoivoa. Tuntee Putinin.

Varjus: Äreästä Sauli-sedästä ei ole maan isäksi, sen viimeiset kuusi vuotta ovat todistaneet. Saulille koko Suomen kansa on kuin Aku Ankka Roope-sedälle. Lisää kuritusta olisi luvassa, sillä tämä kansa ei ymmärrä millaisen kultakimpaleen se on sattumalta saanut. Niinistö on tavannut maailman kaikki suurvaltajohtajat. Sen vuoksi he eivät enää halua kuulla mitään hänestä ja Suomesta. Kiinaa myöten pelätään Niinistön varsinaissuomalaisen sekavia vuodatuksia. Pahempi kuin Mauno Koivisto steroideissa.

Nils Torvalds (r)

Manninen: Vihdoin tarjolla kekkosmainen aito takinkääntäjä ja keppostelija. Sukkateollisuuden suosikki. Uskaltaisi toistaa vuoden 1968 kujeensa. Nyt isommissa ympyröissä kuin Rkp-nuorissa. Vierailisi Kremlissä leikkikonepistooli kylpypyyhkeen alla ja karjaisisi ”Se alkoi nyt, kaikki p-jauhaminen loppuu tähän”. Venäläiset arvostavat käytännön piloja. Harrastivat itsekin Mainilassa. Turvallinen valinta. Lupasi Ylen tentissä, ettei hävinneitä teloiteta. Hylkysyrjän oma poika. Naton avulla itäraja siirtyisi 15 kilometriä itään, Hylkysyrjään. Ei siihen tarvita kuin Mainilan laukaukset mallia Lavrov ja Naton viides artikla.

Varjus: Rantaruotsalainen peräkammaripoika Torvalds olisi isossa maailmassa aivan avuton. Kokemattomuus oikean politiikan teossa näkyy, kun Brysselin meppi harrastelee. Torvalds on ajanut kampanjassaan Natoa teholla ja tavalla, joka varmistanee, että asia ei ole ainakaan kuuteen vuoteen ajankohtainen. Mies, jonka mielestä pikkulasten sukat ovat hyvä idea puvun kanssa, ei pärjää Suomea edustamassa. Lenita siunatkoon!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt