16-vuotiaan kuolemasta syytetyt veteraani­mäkihyppääjät: ”Väärältä tuntuu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

16-vuotiaan kuolemasta syytetyt veteraani­mäkihyppääjät: ”Väärältä tuntuu”

Kaksi syytetyistä saapui Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina aamulla.

Julkaistu: 26.1.2018 14:20

Yli 80-vuotiailta mäkihyppyaktiiveilta vaaditaan kymmenien tuhansien eurojen korvauksia 16-vuotiaan kuolemasta.

Herttoniemen hyppyriturmasta syytetyt Helsingin mäkihyppääjät ry:n aktiivit ovat lajin piirissä kaikkien tuntemia veteraaneja, jotka aloittivat oman hyppyuransa jo 1950-luvulla.

Syytteeseen joutuneet ovat mäkihyppy-yhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri. Heidät on nimetty vastuuhenkilöiksi hyppyrialueen kunnossapitoa koskevassa sopimuksessa, jonka yhdistys on solminut Helsingin kaupungin kanssa.

Vaijerit asennettiin rinteeseen miesten muistin mukaan vuonna 1980 tai 1981. Syy oli mäkeen kohdistuva ilkivalta.

– Siellä on ajeltu rinnettä ylös jopa autolla, puheenjohtaja kertoo IS:lle oikeustalolla.

Hyppyharjoitusten ajaksi vaijerit on irrotettu ja rinne valaistu. Harjoitusten jälkeen vaijerit laitetaan takaisin paikalleen. Vaijereihin on ripustettu keltaisia muovipussin paloja näkyvyyden lisäämiseksi.

Syytetyt veteraanit eivät ole mieltäneet, että heidän kunnossapitovastuunsa koskisi muuta kuin urheiluharjoituksia ja hyppääjien turvallisuuden takaamista. Alueelta pitää muun muassa kerätä kaikki lasinsirut ja muut roskat ja tarkistaa paikat aina ennen hyppäämistä.

– Minusta meidän vastuumme alkaa harjoitusten alkaessa kello 16 ja loppuu kello 20, kun harjoitukset loppuvat. Lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–14, yhdistyksen sihteeri sanoo.

Pitkä tutkinta ja rikossyyte vetävät miesten mielen katkeraksi.

– Yli 40 vuotta tehty tätä ja kiitokseksi tulee nyt tällaista niskaan. Ellei näitä pikkupoikia olisi, niin mäkihyppy saisi kyllä jäädä. Heitä on kyllä ilo katsella, nauttivat hyvästä urheilusta, puheenjohtaja sanoo.

Miehiltä vaaditaan oikeudessa lähes 70 000 euron kärsimys- ynnä muita haittakorvauksia yhteisvastuullisesti muiden syytettyjen kanssa. Oikeudenkäyntikulut eivät vielä ole edes tiedossa, joten vaatimusten loppusumma nousee yli sadan tuhannen euron.

Miltä korvausvaatimukset teistä tuntuvat?

– Nehän ne vasta tuntuvatkin. Väärältä tuntuu, sihteeri vastaa.

Onnettomuudesta lähtien Herttoniemen suurin mäki on ollut käyttökiellossa. Kaksi pienempää ovat yhä käytössä, mutta edistyneemmille hyppääjille kielto tarkoittaa harjoittelumatkoja Lahteen asti. Kaukana takanapäin ovat ne ajat, kun Helsingissäkin oli parikymmentä hyppyrimäkeä.

– Olemme olleet piikki Helsingin liikuntaviraston lihassa jo vuosia. Kyllä tämä mäkihypyn alasajoa on, sanoo puheenjohtaja.

Syytteeseen joutuneet ovat mäkihyppy-yhdistyksen yli 80-vuotiaat puheenjohtaja ja sihteeri.

Helsingin mäkihyppääjät ry:n puheenjohtajan asianajaja Anu Koivu kertoi oikeudessa, että seura ja kaupunki solmivat sopimuksen mäen valvonnasta vuonna 2001.

– Se koskee kuitenkin vain valvontaa sovittuina ajankohtina sekä mäkien hyppykuntoon saattamista, Koivu sanoi.

Hän korosti, että vastuu koski nimenomaan mäkihyppääjien turvallisuutta. Vaijerit oli aikoinaan laitettu rinteeseen jatkuvan ilkivallan takia. Ilman vaijereita mäessä ei Koivun mukaan todennäköisesti olisi voitu harjoitella lainkaan.

– Siellä on ajettu edestakaisin mopoilla ja mönkijöillä, rikottu lasia ja jätetty tavaraa kuten huonekaluja ja televisioita. Esimerkiksi lasinsirpaleita on säännöllisesti. Jokainen voi ymmärtää, miten hengenvaarallinen tilanne on, kun hyppääjän suksi tökkää sellaiseen, Koivu sanoi.

Myös yhdistyksen sihteerin asianajaja Maija Häyrinen katsoi, ettei yleinen valvonta voi kuulua yhdistykselle. Poliisikaan ei ollut huomauttanut vaijereita, vaikka se kävi ilkivallan takia usein paikalla.

– Miten sihteerin vastuulla voisi olla se, että yöllä pimeässä tulevat ulkopuoliset ihmiset alueelle?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?