Entinen Mr. Scandinavia vankilaan – käytti hyväkseen 12-vuotiasta tyttöä

Mies käytti hyväkseen 12-vuotiasta tyttöä ja jatkoi tytön häirintää vuosia.

24.1.2018 15:55

Mr. Scandinaviaksi 1990-luvulla valittu Juhana Kristian Hursti, 48, on tuomittu käräjäoikeudessa muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Hyväksikäyttö tapahtui alkuvuodesta 2015. Uhri oli tuolloin 12-vuotias. Mies oli viestitellyt tytön kanssa sähköpostitse, kun tyttö oli 11-vuotias. Hän oli tutustunut tytön äitiin aiemmin.

Mies ei jättänyt tyttöä rauhaan tekonsa jälkeen. Seuraavana vuonna hän yritti käyttää tyttöä hyväkseen uudelleen. Lisäksi mies levitti tytöstä kolme kertaa yksityiselämää loukkaavaa tietoa ja loukkasi näin tämän kunniaa.

Oikeus tuomitsi miehen myös tyttöön kohdistuneesta vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta. Tyttöön kohdistuneista rikoksista viimeisin tapahtui huhtikuussa 2017.

Kerran mies matkusti varta vasten Helsingistä pitkän matkan tytön vuoksi. Mies majoittui hotelliin ja ilmestyi aamulla seudulle, jossa tyttö liikkui.

Nykyisin Aalto-yliopistossa jatko-opiskelijana kirjoilla olevan miehen uhriksi joutui myös tytön äiti. Mies tuomittiin äitiin kohdistuneesta lähestymiskiellon rikkomisesta, kahdesta vainoamisesta sekä kolmesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja kunnianloukkauksesta.

Tytölle ja äidille mies lähetti tuhansia sähköpostiviestejä, joista osa oli loukkaavia, osa seksuaalissävytteisiä. Viesteissään hän muun muassa solvasi tytön äitiä huonoksi vanhemmaksi.

Miehen häiriköinnin kohteeksi joutui lisäksi kolme Aalto-yliopiston professoria. Väitöskirjaa tekemässä ollut mies häiritsi professoreita muun muassa sadoilla sähköpostiviesteillään yli kahdeksan kuukauden ajan vuosina 2015–16.

Viesteissään mies kertoi tekemisistään ja edellä mainitusta tytöstä. Kaikki viestit eivät olleet edes tarkoitettu professoreille, mutta silti mies lisäsi myös heidät vastaanottajiksi.

Osa professorien saamista viesteistä oli uhkaavia, minkä vuoksi yliopistolla ryhdyttiin turvajärjestelyihin. Professorit kokivat miehen viestittelyn sekä vastenmieliseksi että ahdistavaksi.

Miehen mukaan tilanne oli kriisiytynyt väitöskirjan tekoon liittyvistä syistä. Oikeudessa mies kertoi lähettäneensä viestit humalassa, jolloin hän ei voinut mitään ”kirjoitusimpulssilleen”.

Viestittelyn osalta oikeus katsoi miehen syyllistyneen kolmeen viestintärauhan rikkomiseen.

Rikokset tulivat miehelle kalliiksi. Oikeus velvoittaa miehen korvaamaan tytölle kärsimyksestä yhteensä 15 500 euroa. Äidille mies joutuu maksamaan 13 500 euroa.

Kullekin professorille miehen pitää maksaa tuhat euroa. Kärsimyskorvausten yhteissumma nousi näin 32 000 euroon. Lisäksi miehen on maksettava oikeudenkäynti- ja muita kuluja liki 11 000 euroa.

Miestä ei ole aiemmin rekisteröity rikoksista. Siitä huolimatta alle kahden vuoden mittainen vankeusrangaistus määrättiin ehdottomana.

Aalto-yliopisto erotti luennoitsijanakin toimineen miehen uhkauksien vuoksi vuodeksi, mutta hiljattain mies on saanut opinto-oikeutensa takaisin. Wihurin rahasto ja Suomen kulttuurirahasto ovat myöntäneet miehen väitöskirjaa varten apurahaa yhteensä 46 000 euroa.

Mister-valintansa ja akateemisen uransa välissä mies ehti toimia mediassa. Hän juonsi muun muassa kerran myöhempiä Mr. Scandinavia -kisoja yhdessä Janina Frostellin kanssa.

Miehen oikeusavustajan mukaan tuomiosta aiotaan valittaa hovioikeuteen.

Juttua muokattu 29.1. klo 18.03: Jutussa kerrottiin aiemmin, että mies tutustui tyttöön internetissä. Mies oli kuitenkin tutustunut tytön äitiin internetin kautta. Myöhemmin mies oli yhteydessä tyttöön sähköpostitse. Hyväksikäytön yritys tapahtui oikeuden mukaan seuraavana vuonna, ei samana vuonna kuin hyväksikäyttö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?