Video: Pyry ja Lumi touhuavat Ähtärissä – nuku, leiki, syö, toista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Pyry ja Lumi touhuavat Ähtärissä – nuku, leiki, syö, toista

Ähtärin pandakarhujen hoitaja Anna Palmroth kertoo, millaista on ollut Lumin ja Pyryn yhteiselo uudessa kodissa Ähtärin eläintarhassa.

24.1.2018 0:39

Onhan tää pandakarhun elämää, saa päivät bambua kämmentää – ja levätä, leikkiä ja taas vähän levätä.

Varsin leppoisalta vaikuttaa Ähtärin pandojen, Pyryn ja Lumin oleskelu eläinpuistossa. Päivällä nukutaan päiväunia ja leikitään. Muulloin syödään tai nukutaan.

Aamu alkaa aamupalalla. Se on hyvin suurella todennäköisyydellä bambua. Viime aikoina Hollannissa kasvatettu bambu on maistunut Lumille ja Pyrylle.

Päivässä bambua kuluu kaikkiaan noin 20 kiloa pandaa kohden.

– Pandahan kuorii bambun varresta vihreän kuoriosan kokonaan pois ja syö kellertävän sisäosan. Muutama kilo tulee aina roskaakin kuorista, selventää Ähtärin pandojen hoitaja Anna Palmroth.

Pyry-panda syö – tässä kuvassa vielä Kiinassa.­

Lumin ja Pyryn ruokalistalle kuuluu bambun lisäksi ”pandakakku”, joka leivotaan omassa ”pandakeittiössä”, Palmroth kertoo. Kakku valmistetaan riisijauhoista, maissijauhoista, soijajauhoista, kananmunasta, kivennäisaineista ja tilkasta kasviöljyä. Palmrothin mukaan kakun tarkoituksena on taata karhuille kivennäisten ja riittävän proteiinin saanti.

– Se tehdään samalla kiinalaisella reseptillä, kun mitä pandat söivät sielläkin.

Leikkiä, päiväunia ja ruokaa

Aamulla Palmroth tarkastaa ihan ensimmäiseksi, miten pandojen yö on mennyt ja että kaikki on hyvin. Päivärytminsä pandat saavat päättää itse.

– He saavat itse päättää milloin syövät, leikkivät ja nukkuvat. Useamman kerran päivässä lisätään ruokaa ja bambua laitetaan eri lajikkeita.

Lumi Kiinassa Dujiangyanin suojelu- ja tutkimuskeskuksessa.­

Unta kertyy paljon.

– Päiväuniakin ne vetelevät kyllä ihan reippaasti. Pandat nukkuvat myös luonnossa aika paljon ihan jo säästääkseen energiaa, Palmroth sanoo.

Pandojen nukkumapaikat vaihtelevat.

– Usein ne tykkäävät kiipeilytasoilla nukkua. Panda nukkuu luonnossakin aika korkeilla paikoilla. Ne nukkuvat usein kiipeilytasojen päällä tai omissa pienemmissä sisätiloissa, joissa on puiset lepotasot.

Silloin kun Lumi ja Pyry eivät lepää tai syö, ne leikkivät kiipeilytelineissä tai leluilla. Lumi viihtyy leikkimässä vesipuron vedellä ja Pyry kiipeilee. Kumpaisellakin on myös isot lelupallot leikkimistä varten. Karanteenin loputtua pandat pääsevät myös ulkotiloihin.

Kiinalaiset pandat saapuivat viime viikon torstaina Suomeen.­

Yksineläjiä, paitsi 48 tuntia kestävän kiiman aikaan

Kumpikin pandoista on pysytellyt aika lailla omissa oloissaan, vaikkakin ne näkevät toisensa sisätiloissa. Palmroth kertoo, että Lumi ja Pyry olivat toisilleen tuttuja jo Kiinasta lähtiessään, sillä olivat vierekkäisissä tarhoissa.

– Kyllä ne ovat päässeet vähän näkemään ja haistelemaan toisiaan, mutta panda kun on yksineläjä, niin ne kiinnostuvat toisistaan enemmän vasta sitten, kun kiima-aika lähenee.

Palmroth selventää, että pandanaaras tulee kiimaan keväisin ja kiima-ajan kesto naaraalla on vain noin 48 tuntia.

– Mutta tämä tyttö on sen verran nuori, että se ei välttämättä ensi keväänä vielä tule kiimaan, Palmroth sanoo Lumista.

– Parin vuoden päästä vasta odotellaan niitä aikoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?