Kotimaa

Ilmavoimat on jo koelentänyt neljää Hornetien seuraajaehdokkaista

Julkaistu:

Hävittäjähankinnat
Ilmavoimat on viimeksi kuluneen vuoden aikana koelentänyt neljää viidestä Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaasta.
Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen korostaa, että tämän hetken koneet ovat vielä hyvin erilaisia kuin ne, jotka Suomelle aikanaan hankitaan 2020-luvulla.

Lentämättä muutoin kuin simulaattorissa on toistaiseksi amerikkalainen F-35-hävittäjä, josta on olemassa vain yksipaikkaisia versioita. Lisäksi ruotsalaisesta Saab Gripenistä lennettiin Suomelle tarjolla olevaa versiota varhaisempaa D-mallia, jossa oli prototyyppijärjestelmiä uudesta E-mallista.

Suomi arvioi parhaillaan valmistajien lähettämiä vastauksia tietopyyntöihin, ja koelennot ovat osa tätä ”pre-evaluaatio” vaihetta. Varsinaiset tarjouspyynnöt on määrä lähettää loppukeväästä ja koelentoja on varmasti luvassa lisää myöhemmin, mahdollisesti myös Suomessa.

Eskelinen antoi Ilmavoimien komentajan vuotuisessa mediatilaisuudessa ymmärtää, ettei teknologian kehitys mahdollista hävittäjäkoneiden määrän vähentämistä nykyisestä reilusta 60:stä. Pienemmällä määrällä ei perustehtävien suorittaminen eli koko Suomen alueen puolustaminen ole mahdollista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätös Hornetien seuraajasta on määrä tehdä vuonna 2021. Gripenin ja F-35:n lisäksi ehdolla ovat amerikkalainen F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Vaikka ajatusta kahden eri konetyypin hankkimista ei ole virallisesti suljettu pois, pitää kenraalimajuri Eskelinen tällaista mahdollisuutta ”kaukaa haettuna”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt