Ministeri Jari Lindström kiistellystä aktiivimallista Ylellä: Rahaa tulossa lisää – ”Näkisin valoa ja toivoa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Jari Lindström kiistellystä aktiivimallista Ylellä: Rahaa tulossa lisää – ”Näkisin valoa ja toivoa”

Työministeri Jari Lindström saapumassa mediatapaamiseen 5.1.2018.

Julkaistu: 22.1.2018 21:50

Ministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan eurot lisäpanostuksiin löytyisivät viime vuonna käyttämättä jääneistä työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista. Lindström kommentoi aktiivimallia Ylen A-studiossa.

Paljon kiistelyä aiheuttaneen aktiivimallin ensimmäinen kolmen kuukauden seurantajakso on jo käynnissä.

Ylen A-studiossa aiheesta keskustelivat työtön Tiina Arlin, työministeri Jari Lindström (sin.) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson (vas.).

– Minun vastuullani on laittaa te-hallinnon palvelut uusiksi. Te-keskuksiin tarvitaan resursseja eli rahaa lisää, ministeri Lindström myönsi lähetyksessä.

Anderssonin mukaan Suomessa ei ole ymmärretty aktiivisen työvoimapolitiikan arvoa.

Te-keskuksissa on monien aktiivimallia arvostelleiden mielestä yksinkertaisesti liian vähän virkailijoita.

– Näkisin valoa ja toivoa. Alueelliset erot ovat suuria. Meillä on hyviä esimerkkejä esimerkiksi Uudeltamaalta, joissa te-keskukset selviävät malliin kuuluvista haastatteluista, ministeri Lindström sanoi.

Rahaa tulee lisää

Tulossa on Lindströmin mukaan myös lisärahoitusta. Eurot lisäpanostuksiin löytyisivät viime vuonna käyttämättä jääneistä työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista.

Viime vuonna käyttämättä jääneitä työ- ja elinkeinoministeriön varoja voi alustavan tiedon mukaan olla jopa 70 miljoonaa euroa. Virallisia päätöksiä käyttämättä jääneiden rahojen käytöstä voidaan tehdä lisätalousarvion yhteydessä keväällä. Näin arvioi aiemmin tammikuussa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

– Aktiivimallin idea on se, että patistetaan ihmisiä ottamaan lyhyitäkin työtarjouksia vastaan, Lindström kertoi.

Hänen mukaansa uusia työpaikkoja myös syntyy.

– Yrityksiin kohdistuva palkkatuki on yksi tehokkaimmista tavoista työllistää, Lindström arvioi.

A-studiossa Lindström kertoi suhtautuvansa myös perustuloon aiempaa myönteisemmin. Hän oli pelännyt perustulon passivoivan ihmisiä.

Aktiivimallin pitäisi saada työttömät työhön kiinni. Vuoden alussa voimaan tullut malli leikkaa tukia työttömiltä, jotka eivät tee pätkätöitä tai osallistu te-toimiston palveluihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?