Kotimaa

Heikki Lampela erotettiin asianajajista

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunta erotti kohuihin sotkeutuneen Heikki Lampelan liitosta.
Asianajajaliitto päätti Heikki Lampelan erottamisesta maanantaina. Erottamisen syynä on Lampelan saama rikostuomio. Lampela tuomittiin kaksi vuotta sitten käräjäoikeudessa 80 päivän ehdolliseen vankeuteen naisystävänsä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Tuomio ei muuttunut ylemmissä oikeusasteissa.

Asianajajaliiton valvontalautakunta katsoi, että Lampelan menettely oli omiaan alentamaan asianajajakunnan arvoa ja vähentämään luottamusta asianajajakuntaan.

– Rikoksia oli pidettävä erityisen moitittavina ja hyvän asianajajatavan vastaisina siitä huolimatta, että ne eivät olleet tapahtuneet asianajotoiminnan piirissä vaan vapaa-ajalla. Hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet velvoittavat asianajajia kaikessa toiminnassaan, myös yksityiselämän piiriin kuuluvissa asioissa, lautakunnan päätöksessä todetaan.

Lautakunta toteaa, että aiempaa käytäntöä rikostuomioihin, erityisesti väkivaltarikoksiin, perustuvista valvontaratkaisuista on ”huomattavan vähän”. Niinpä tapaukset on käytännössä ratkaistava kunkin tapauksen ominaispiirteet huomioon ottaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lampela vetosi Asianajajaliiton valvontakäsittelyssä siihen, että häntä on jo rangaistu rikosprosessissa. Hän oli jo saanut rangaistuksen rikoksesta, johon kuka tahansa muukin kuin asianajaja voisi syyllistyä, joten kurinpidollinen seuraamus voitaisiin tulkita kielletyksi lisärangaistukseksi.

Valvontalautakunta kuitenkin katsoi, että kurinpidollisen seurauksen tarkoitus ei ole rangaista, vaan varmistaa, että asianajaja täyttää rehellisesti ja tunnollisesti hänelle uskotut tehtävät sekä noudattaa hyvää asianajajatapaa.

Lautakunta huomauttaa myös, että Lampela on jo aiemmin vuosina 2006–2015 saanut Asianajajaliitolta viisi huomautusta ja yhden seuraamusmaksun erilaisista hyvän tavan vastaisista menettelyistä. Näillä ei lautakunnan mukaan kuitenkaan ollut ratkaisevaa merkitystä erottamispäätöksessä.

– Lampelalle lainvoimaisesti tuomittu ehdollinen vankeusrangaistus syyksiluettujen tekojen laatu huomioon ottaen oli jo yksin riittävä peruste Asianajajaliitosta erottamiseen, lautakunta toteaa.

Asianajajaliiton valvontalautakunnan ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Lampelalla on mahdollisuus valittaa siitä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

 4. 4

  Erityisesti yksi Harryn ja Meghanin intiimeistä hääkuvista ihastuttaa somessa – huomaatko kuvan suloisen ”piiloviestin?”

 5. 5

  Meghan purskahti hillittömään hihitykseen – pokka petti kesken prinssi Harryn puheen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

 2. 2

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 3. 3

  Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 3. 3

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 4. 4

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 5. 5

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 6. Näytä lisää