Anssi, Anselmi

Kotimaa

Grahn-Laasonen: Perhevapaauudistus maaliin vielä tammikuun aikana – Orpo tyrmää puheet "Sannin kotkotuksesta"

Julkaistu:

Politiikka
Valtiovarainministeri tyrmää sinisten leiristä kantautuneet arviot, joiden mukaan uudistus olisi pelkkä ”Sannin kotkotus”.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) uskoo, että perhevapaauudistus saadaan maaliin vielä tammikuun aikana.

Grahn-Laasonen kiistää tiedotusvälineissä esiintyneet puheet siitä, että siniset olisivat torpanneet uudistuksen etenemisen. Hänen mukaansa neuvottelut jatkuvat tiiviisti hallituspuolueiden kesken ensi viikolla.

– Uudistus on edennyt suunnitellusti. Tässä ei ole ollut mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia. Päinvastoin, meillä on hyvä keskusteluyhteys Pirkko Mattilan ja Annika Saarikon kanssa, Grahn-Laasonen sanoi STT:lle.

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila (sin.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk.) istuvat perhevapaauudistusta valmistelevassa ministerityöryhmässä yhdessä Grahn-Laasosen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä on kirkas tavoite solmia mallista sopu vielä tammikuun aikana, Grahn-Laasonen summasi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tyrmää sinisten leiristä kantautuneet arviot, joiden mukaan perhevapaauudistus olisi pelkkä "Sannin kotkotus".

– Meillä on hyvin laaja näkemys tässä yhteiskunnassa ja työmarkkinajärjestöissä, että perhevapaat pitää uudistaa. Perheet tarvitsevat sen, ja muun muassa naisten työmarkkina-aseman uudistamiseksi sitä tarvitaan, Orpo sanoi toimittajille Helsingissä.

Grahn-Laasosen, Mattilan ja Saarikon ministerityöryhmän oli alun perin tarkoitus saada sovittua uudistuksen päälinjoista vuodenvaihteessa.

Orpon mukaan perhevapaauudistuksen etenemisen verkkaisuus on ollut ymmärrettävää, sillä kyseessä on monimutkainen kokonaisuus, joka pitää toteuttaa tiukkojen taloudellisten raamien puitteissa.

Uudet laskelmat tulossa

Grahn-Laasosen mukaan ministerityöryhmä on ensi viikolla saamassa neuvottelujensa tueksi uudet päivitetyt laskelmat uudistuksen kustannuksista, työllisyys- ja tasa-arvovaikutuksista ja varhaiskasvatuksen kysynnän kasvusta.

– Tavoitteena on löytää tiukkojen, yhdessä sovittujen reunaehtojen sisältä malli, jossa painottuvat perheiden hyvä arki, työllisyys, työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvo sekä varhaiskasvatukseen osallistumisen lisääntyminen, Grahn-Laasonen sanoi.

Uudistuksessa ratkotaan muun muassa sitä, miten isät saataisiin käyttämään nykyistä suurempi osa perhevapaista ja toisaalta sitä, miten äidit saataisiin nopeammin työelämään lapsen syntymän jälkeen.

STT:n tietojen mukaan kotihoidon tukeen on tulossa porrastus lapsen iän mukaan. Toisin sanoen tukea ei jatkossa saisi samaa määrää siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta, vaan se pienenisi tätä aiemmin. Se, missä kohtaa tuki pienenisi, on vielä auki.

Porrastuksesta ei ole tulossa rahallisesti valtavan suurta, sillä hallituksen asettamien reunaehtojen mukaan lasta on voitava jatkossakin hoitaa kotona 3-vuotiaaksi.

Perhevapaauudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2019.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Niklas Bäckström avoimena: ”On tapahtunut asioita, joita ei saisi koskaan tapahtua”

  5. 5

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  5. 5

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  3. 3

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää