Grahn-Laasonen: Perhevapaauudistus maaliin vielä tammikuun aikana – Orpo tyrmää puheet "Sannin kotkotuksesta" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Grahn-Laasonen: Perhevapaauudistus maaliin vielä tammikuun aikana – Orpo tyrmää puheet "Sannin kotkotuksesta"

Sanni Grahn-Laasonen ja Petteri Orpo arkistokuvissa.

Julkaistu: 20.1.2018 17:57

Valtiovarainministeri tyrmää sinisten leiristä kantautuneet arviot, joiden mukaan uudistus olisi pelkkä ”Sannin kotkotus”.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) uskoo, että perhevapaauudistus saadaan maaliin vielä tammikuun aikana.

Grahn-Laasonen kiistää tiedotusvälineissä esiintyneet puheet siitä, että siniset olisivat torpanneet uudistuksen etenemisen. Hänen mukaansa neuvottelut jatkuvat tiiviisti hallituspuolueiden kesken ensi viikolla.

– Uudistus on edennyt suunnitellusti. Tässä ei ole ollut mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia. Päinvastoin, meillä on hyvä keskusteluyhteys Pirkko Mattilan ja Annika Saarikon kanssa, Grahn-Laasonen sanoi STT:lle.

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila (sin.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko (kesk.) istuvat perhevapaauudistusta valmistelevassa ministerityöryhmässä yhdessä Grahn-Laasosen kanssa.

– Meillä on kirkas tavoite solmia mallista sopu vielä tammikuun aikana, Grahn-Laasonen summasi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tyrmää sinisten leiristä kantautuneet arviot, joiden mukaan perhevapaauudistus olisi pelkkä "Sannin kotkotus".

– Meillä on hyvin laaja näkemys tässä yhteiskunnassa ja työmarkkinajärjestöissä, että perhevapaat pitää uudistaa. Perheet tarvitsevat sen, ja muun muassa naisten työmarkkina-aseman uudistamiseksi sitä tarvitaan, Orpo sanoi toimittajille Helsingissä.

Grahn-Laasosen, Mattilan ja Saarikon ministerityöryhmän oli alun perin tarkoitus saada sovittua uudistuksen päälinjoista vuodenvaihteessa.

Orpon mukaan perhevapaauudistuksen etenemisen verkkaisuus on ollut ymmärrettävää, sillä kyseessä on monimutkainen kokonaisuus, joka pitää toteuttaa tiukkojen taloudellisten raamien puitteissa.

Uudet laskelmat tulossa

Grahn-Laasosen mukaan ministerityöryhmä on ensi viikolla saamassa neuvottelujensa tueksi uudet päivitetyt laskelmat uudistuksen kustannuksista, työllisyys- ja tasa-arvovaikutuksista ja varhaiskasvatuksen kysynnän kasvusta.

– Tavoitteena on löytää tiukkojen, yhdessä sovittujen reunaehtojen sisältä malli, jossa painottuvat perheiden hyvä arki, työllisyys, työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvo sekä varhaiskasvatukseen osallistumisen lisääntyminen, Grahn-Laasonen sanoi.

Uudistuksessa ratkotaan muun muassa sitä, miten isät saataisiin käyttämään nykyistä suurempi osa perhevapaista ja toisaalta sitä, miten äidit saataisiin nopeammin työelämään lapsen syntymän jälkeen.

STT:n tietojen mukaan kotihoidon tukeen on tulossa porrastus lapsen iän mukaan. Toisin sanoen tukea ei jatkossa saisi samaa määrää siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta, vaan se pienenisi tätä aiemmin. Se, missä kohtaa tuki pienenisi, on vielä auki.

Porrastuksesta ei ole tulossa rahallisesti valtavan suurta, sillä hallituksen asettamien reunaehtojen mukaan lasta on voitava jatkossakin hoitaa kotona 3-vuotiaaksi.

Perhevapaauudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?