Kotimaa

Pandat nostavat Ähtärin lippujen hintoja reippaasti – katso vertailu Euroopan pandatarhojen välillä

rac

Julkaistu:

Kallein Ähtäri Zoon pääsylipuista maksaa 39 euroa. Halvimmillaan aikuinen pääsee katsomaan jättipandoja 30 eurolla.
Odotetut kiinalaispandat Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen ja uuteen kotikaupunkiinsa Ähtäriin torstaina.

Yleisö pääsee tutustumaan Ähtäri Zoon uusiin asukkaisiin, 3-vuotiaaseen tyttöpandaan ja 4-vuotiaaseen poikapandaan ensimmäisen kerran lauantaina 17. helmikuuta, jolloin niiden kuukauden kestävä karanteenijakso on ohi.
  • Otsikon alla olevalla videolla WWF:n suojelujohtaja keskustelemassa pandoista.
Liput pandataloon ovat myynnissä jo ennakkoon Ähtäri Zoon verkkosivuilla. Sivuilta selviää, että aivan halpaa hupia pandojen pällistely ei ole. Edullisimmillaan lippu pandataloon maksaa verkosta ostettuna aikuiselta 30 euroa. Portilta ostettuna lipun hinta on 34 euroa. 3–12-vuotiaalle lapselle vastaavat hinnat ovat 16 ja 20 euroa.

Pandataloon ostettava lippu ei kuitenkaan automaattisesti sisällä pääsyä muiden puiston eläinten luo. Yhdistelmälippu pandataloon ja koko eläinpuistoon maksaa aikuiselle 36 euroa verkosta ostettuna ja 39 euroa portilta. Lapsen hinta puolestaan on 21 euroa ja portilta 24 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pandojen tulon myötä sisäänpääsylippu pelkkään muuhun Ähtärin eläinpuistoon ilman vierailuoikeutta pandataloon tulee jatkossa maksamaan aikuiselta 20 euroa verkosta ostettuna ja 24 euroa portilta.

Ennen kuin pandoja helmikuun 17. päivä alkaen pääsee katsomaan, maksaa kallein, koko eläinpuiston käsittävä yhteislippu 15 euroa henkilöä kohden.


Mikäli pelkkiä pandoja katsomaan suuntaisi siis esimerkiksi nelihenkinen kahden lapsen perhe, tulisi hintaa pandojen katselulle yhteensä 92 euroa, mikäli liput olisi muistettu ostaa etukäteen verkosta. Portilta ostettuna pelkkien pandatalon lippujen yhteishinnaksi tulisi 108 euroa.

Kalleimmillaan eläinpuistoreissu nelihenkiselle perheelle maksaisi siis 126 euroa, mikäli yhdistelmäliput ostettaisiin vasta Ähtäri Zoon lipunmyyntipisteestä.


Edullisin Ähtärin pandojen näkemisen mahdollistava aikuisten lippu maksaa 30 euroa. Vertailuna esimerkiksi Helsingissä sijaitsevan pandattoman Korkeasaaren eläintarhan aikuisten lippu maksaa 12 euroa, ja 4–17-vuotiaiden lippu 6 euroa.

Ähtäri Zoon väliaikainen toimitusjohtaja Kari Vainio avaa lippujen hintaa.

– Emme ole verrannut hintoja pelkästään Suomen eläintarhoihin, vaan vastaaviin pandatarhoihin Euroopassa. Lipun hintaan on sitten päädytty verrattuamme sitä muihin Euroopan tarhoihin, joissa on pandoja.

– Ei kolmekymppiä ole hintana kovin paha. Näen sen ihan kohtuullisena. Meidän mielestämme asiakkaat saavat kyllä rahoilleen vastinetta. Olemme kuitenkin liiketoimintaa tekevä ja voittoa tavoitteleva osakeyhtiö, vaikka olemmekin kaupungin omistama. Sitä kautta olemme lähteneet hintaa haarukoimaan.


Tämän verran pandoihin tutustuminen maksaa Euroopassa

Esimerkiksi giantpandaglobal.com-sivustolta selviää, että Euroopassa pandoja pääsee pällistelemään Suomen lisäksi seitsemässä maassa sijaitsevissa eläintarhoissa.


Ähtäri Zoon lippujen hinnat ovat muhkeahkot myös moneen muuhun Euroopan pandalliseen eläinpuistoon verrattuna.

Kahdeksas pandoja asuttava eurooppalaistarha on Belgiassa sijaitseva Pairi Daizan eläinpuisto, joka on kiinni maaliskuuhun saakka. Pairi Daizan lippuhintoja vuodelle 2018 ei löytynyt toistaiseksi eläintarhan verkkosivuilta.


Onko kuuluisien pandojen näkeminen Ähtärissä taattu?

Entä pääseekö Ähtärin pandatalon lipulla varmasti näkemään kuuluisat pandat? Kuinka usein pandat voivat esimerkiksi vetäytyä elintilansa sopukoihin piilottelemaan uteliaalta yleisöltä?


Ähtärin eläinpuistossa pandat asustelevat niitä varten rakennetussa pandatalossa, jossa ne voivat kölliä ja tepastella sekä sisätarhassa että ulkoilualueella.
  • Allaolevalla videolla esitellään pandojen Ähtärin-asumusta.

Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkosken mukaan pandoille on reilunkokoisen esittelytilan lisäksi järjestetty yleisön katseilta piilossa oleva yksityinen, luukuilla ja kaltereilla suojattu pesämäinen ”makuuhuonetila.”


– Pandoilla pitää olla makuuhuoneet ja suojaisa sisätila, jonne ne myös eristetään turvallisesti, kuin esittelytilaa siivotaan. Sinne eläimet voidaan myös sulkea, jos tulee jotain ongelmia, tai eläinlääkäri haluaa vaikkapa tutkia niitä.


– Niille pitää antaa mahdollisuus kulkea vapaasti, varsinkin kun on ensimmäisistä kuukausista kysymys. Jos tulee sellainen tilanne, että pandalle tulee halu päästä makuuhuonetilaan, niin se on sinne silloin päästettävä.

Seppäkosken mukaan eläinpuistossa pyritään kuitenkin siihen, että ainakin toinen kuuluisista pandoista olisi pandatalossa koko ajan yleisön nähtävissä.

– Mutta ei niitä aleta koko ajan päästämään takatilaan, missä ne eivät ole yleisön näkyvillä. Siihen pyritään, että jompikumpi on aina näkyvillä, joko ulkona tai sisätiloissa.
  • Allaolevalla videolla pandat saapuvat uuteen kotiinsa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt