Suomalaisten seksikäytös Thaimaassa huolestuttaa – tähän perustuu vaarallinen legenda vastustuskyvystä HI-virukselle

Virusopin professori latoo suorat sanat.

19.1.2018 21:22

Eräät Thaimaassa seksiä etsivät suomalaismiehet uskovat suomalaisten olevan valittu kansa, jolla on keskiajan peruja muita parempi vastustuskyky aidsille.

Se on heille yksi syy harrastaa suojaamatonta seksiä.

– Puppua, sanoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.

Suomalaisiin aids ei tartu niin helposti, koska Suomessa on keskiajalla ollut jokin vastaava sairaus, jonka vuoksi meille on muodostunut vastustuskyky”, uskoo suomalainen seksituristi.

Afrikkalaisilla sitä (aidsia) on sen sijaan enemmän, koska he eivät ole tällaisia ennen sairastaneet”, seksituristi jatkoi.

Käsityksen kirjasi ylös Daniela Vilander tehdessään kansatieteellistä tutkimusta suomalaisten miesten seksikäyttäytymisestä Thaimaassa. Vilanderin toimeksiantaja oli kansalaisjärjestö Hivpoint eli entinen Hiv-tukikeskus.

  • Otsikon alla video, jolta löytyy lisää suomalaismiesten tarinoita seksiturismista Thaimaassa.

Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen harmitteli viime viikonvaihteessa Ilta-Sanomissa, kuinka suomalaisten kaveriporukoissa rehvastellaan suojaamattomalla seksillä ja elää kummallisia käsityksiä siitä, kuin hiv tarttuu.

Tai ei tartu.

Julkunen pitää legendan levittämistä täysin vastuuttomana.

Hän tietää, mihin se perustuu.

– Tuo kokonaistulkinta on hyvin vaarallinen ja pääosin virheellinen. Väite ei ole kuitenkaan aivan täysin väärä, sillä hyvin pienellä osalla ihmisistä on luontainen vastustuskyky HI-virusta vastaan, Julkunen sanoo.

 Tuo kokonaistulkinta on hyvin vaarallinen ja pääosin virheellinen.

Suomalaisista se koskee mahdollisesti n. 1–2% väestöstä, mutta on epävarmaa ovatko hekään täysin suojassa taudilta, koska virusannoksen määrä voi vaikuttaa tartuntaan.

Julkunen selostaa, mistä on kysymys.

– Tarttuakseen ihmisen soluihin HI-virus tarvitsee kiinnittyäkseen solun pintaan (reseptoreikseen) kaksi erilaista molekyyliä. Toinen on CD14-molekyyli ja toinen on kemokiinireseptori CCR5, joka toimii HI-viruksen apureseptorina.

HI-virus tarvitsee molempien apua päästäkseen solun sisään tekemään tuhojaan.

– Koska ihmisten perimät ovat erilaisia, joissain geeneissä voi olla virheitä tai muuntelua. Jos CCR5-apureseptorissa on geenivirhe tai se on osittain viallinen, se ei voi toimia apuna HI-viruksen tunkeutumisessa elimistön soluihin.

Vain toisessa ihmisen kromosomissa esiintyvä geenivirhe ei kuitenkaan vielä tee CCR5-reseptorista toimimatonta. Ihmisen pitää periä sama CCR5-geenin virhe molemmilta vanhemmiltaan.

– Silloin HI-viruksen apureseptori CCR5 on viallinen ja se antaa ainakin osittaisen suojan HI-virusta vastaan, Julkunen sanoo.

Henkilöä, joka perii molemmilta vanhemmiltaan viallisen geenin kutsutaan sen geenin suhteen homotsygootiksi, vain toiselta perittyä heterotsygootiksi.

– Viallisen CCR5-geenin suhteen homotsygootteja on väestössä hyvin vähän, korkeintaan 1–2%, jolloin käytännössä kaikki suomalaiset ovat aivan samalla tavalla alttiita saamaan HI-virusinfektion kuin mikä tahansa muu väestöryhmä maailmalla, Julkunen korostaa.

– Emme tiedä, ketkä ihmiset ovat viallisen CCR5-geenin suhteen homotsygootteja. Sitä ei ole tutkittu, eikä ole perusteltua tutkiakaan, joten lähtökohtaisesti oletetaan kaikkien suomalaisten voivan sairastua HI-virusinfektioon.

Myös virusannos voi vaikuttaa tartunta-alttiuteen.

– Meillä ei ole varmaa näyttöä siitä, että vaikka kummankin vanhemman apureseptorit olisivat viallisia, ihminen todella olisi täysin vastustuskykyinen HI-virusta vastaan.

Niinpä Julkunen tiivistää näkemyksensä Thaimaan suomalaisten urbaaniin legendaan näin:

– Täyttä puppua ja on myös täysin vastuutonta levittää huhua, että suomalaiset tai skandinaavit olisivat luontaisesti vastustuskykyisiä HI-virusta vastaan.

Kysymys ei edes ole vain suomalaisista, vaan suomalaisten geeniperimä pohjautuu pääosin skandinaaviseen, keskieurooppalaiseen ja itäeurooppalaiseen geeniperimään, jossa CCR5-kemokiinireseptorin geenivirheen esiintyminen on samaa suuruusluokkaa ollen pohjoisessa kuitenkin hieman korkeampi.

– Afrikassa CCR5-geenin virheen määrä on hyvin vähäinen tai sitä ei esiinny lainkaan, Julkunen vertaa.

– Afrikassa ilmeisesti kaikki ihmiset ovat alttiita HI-virusinfektiolle, Suomessa käytännössä kaikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?