Kotimaa

Pandaparin yhteiselo käynnistyi Ähtärissä: ”Hyvältä se kemia on näyttänyt”

rac

Julkaistu:

– Hyvin uteliasta ja välitöntä katsekontaktia on ollut, kuvailee Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkoski Lumin ja Pyryn tutustumista toisiinsa uudessa kodissaan.
Kiinalaispandat Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle torstaiaamuna. Uuden kotikaupunkinsa Ähtärin odotettu jättiläispandapariskunta tavoitti automatkan jälkeen torstaina alkuillasta.
  • Katso yllä olevalta videolta WWF:n suojelujohtajan kommentit pandoista ja alta video pandojen saapumisesta Ähtäriin.

Ähtärin eläinpuistossa 3-vuotias tyttöpanda ja 4-vuotias poikapanda asustelevat niitä varten rakennetussa pandatalossa, jossa ne voivat köllötellä, telmiä ja tepastella sisätarhoissa ja ulkoilualueella.

Ähtäri Zoon intendentti Mauno Seppäkosken mukaan pandat voivat hyvin pienestä matkaväsymyksestä huolimatta.

– Pandojen vointi on hyvä, nyt on menossa totutusaika raskaan ja pitkän matkan jälkeen. Ne saavat olla rauhassa, sopeutua tiloihin ja ottaa kontaktia hoitajiin.


Seppäkoski sanoo, että pandat näyttäisivät sopeutuneen mukavasti uuteen kotiinsa, vuoristomaisemaa mukailevaan pandataloon. Myös ruoka on maistunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ne ovat nukkuneet viime yönä hyvin, ja kun äsken kävin katsomassa, niin ne pistivät parasta aikaa bambua poskeen niin kuin pandat pääasiassa tekevät. Hyvinkin leppoisasti ne näyttivät tuossa äsken käyskentelevän, Seppäkoski kuvailee.


Intendentti kertoo, että pandatalon sisätilat toimivat pandoille tulevan kuukauden ajan yleisöltä ja kaikilta ylimääräisiltä kävijöiltä suljettuna karanteenitilana, ennen kuin se aukeaa yleisölle 17. helmikuuta. Ulkotarhaan pandat pääsevät vasta karanteenijakson päätyttyä.

 

Kun äsken kävin katsomassa, niin ne pistivät parasta aikaa bambua poskeen niin kuin pandat pääasiassa tekevät.

Seppäkosken mukaan pandat ovat oleskelleet ensialkuun pienemmässä sisätilassa, mutta pääsevät perjantain aikana isompaan sisätilaan.

Jälkikasvun toivossa Suomeen lähetettäväksi pandanaaraaksi ja pandaurokseksi pyrittiin valitsemaan toisilleen mahdollisimman sopivat kumppanit.


Seppäkoski sanoo, että nuoripari on aloittanut yhteiselonsa Ähtärissä erillisissä, kalterien ja verkkojen jakamissa tiloissa. Lumi ja Pyry ovat Seppäkosken mukaan kuitenkin jo nyt osoittaneet merkkejä toimivasta pandakemiasta. Ensivilkaisut ja nuuhkaisut tosiinsa pandat saivat Seppäkosken mukaan jo Kiinan päässä.

– Ne ovat sopeutuneet hyvin toisiinsa jo Kiinassa, jossa niillä on ollut haju- ja näkökontaktia. Hyvältä se kemia on näyttänyt täälläkin. Ne ovat täällä toistaiseksi vain nähneet toisensa kalterien ja verkkojen välistä. Hyvin uteliasta ja välitöntä katsekontaktia on ollut.
  • Alla olevalla videolla kuvaa pandojen saapumisesta Suomeen.