Kotimaa

Oikeus hylkäsi Anneli Auerin asiantuntijatodistajan – mies paljastui talousrikolliseksi

Julkaistu:

Käräjäoikeudelle selvisi vasta käsittelyn jälkeen, että yrityskauppojen asiantuntijana kuultu mies oli juuri tuomittu ehdolliseen vankeuteen ja liiketoimintakieltoon.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi perjantaina suurimman osan korvausvaatimuksista, jotka murhaan syyttömäksi todettu Anneli Auer oli esittänyt valtiota kohtaan.

Auer perusteli korvausvaatimuksiaan oikeudessa muun muassa sillä, että hänelle oli koitunut aiheettomasta murhaepäilystä tulojen menetystä. Hän laski toiminimensä Auer Median menettäneen jopa 400 000 euron tulot.

Vaatimus perustui ennusteisiin ja laskelmiin siitä, miten yhtiön liiketoiminta olisi kehittynyt ilman Auerin vangitsemista ja mainehaittaa. Yhtiön liikevaihto hiipui olemattomiin sen jälkeen kun Auer vangittiin murhaepäilyn takia vuonna 2009.

Käräjäoikeudessa kuultiin laskelmien uskottavuudesta kahta asiantuntijatodistajaa: Auerin nimeämää yrityskauppa-asiantuntijaa ja valtion nimeämää KHT-tilintarkastajaa. He antoivat myös kirjalliset asiantuntijalausunnot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Auerin asiantuntija oli 13. joulukuuta pidetyssä pääkäsittelyssä sitä mieltä, että Auer Mediaa koskeneet ennusteet olivat uskottavia. Mies arvioi oikeudelle, että liikevaihto olisi kehittynyt paremmin kuin maltillisimmassa laskelmassa oli ennustettu, mutta ei ihan niin hyvin kuin rohkeimmassa laskelmassa.

Pääkäsittelyn jälkeen käräjäoikeuden korviin kantautui kuitenkin hätkähdyttävä tieto. Kyseinen yrityskauppa-asiantuntija oli vain viikkoa aiemmin 5. joulukuuta tuomittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa talousrikoksista.

Tuomio tuli törkeästä velallisen epärehellisyydestä, velallisen epärehellisyydestä, kahdesta kirjanpitorikoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Mies tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Mies kertoo IS:lle, ettei tuomio ole vielä lainvoimainen.

Miehen puolustajana oikeudessa toimi asianajaja Juha Manner, joka on myös Auerin avustaja korvausasiassa.

Käräjäoikeus toteaa Auer-jutun tuomiossaan, että oikeudessa kuultavan asiantuntijan pitää lain mukaan olla rehelliseksi ja alallaan taitavaksi tunnettu. Hänellä ei saa myöskään olla sellaisia siteitä, jotka vaarantavat puolueettomuuden.

– Tuomioistuimella ei etenkään riita-asiassa voi olla omakohtaista tietoa asiantuntijan menneisyydestä, joten käytännössä rehellisyyden selvittäminen jää asianosaisten tehtäväksi, käräjäoikeus huomauttaa.

Käräjäoikeus tuli siihen tulokseen, ettei kyseinen yrityskauppa-asiantuntija täytä asiantuntijatodistajan kelpoisuusehtoja. Käräjäoikeuden mukaan Mannerin on täytynyt olla tästä tietoinen pyytäessään mieheltä lausuntoa ja nimetessään hänet todistajaksi.

Käräjäoikeus toteaa, ettei se olisi sallinut miestä todistajaksi, jos tuomio olisi ollut tiedossa. Näin ollen käräjäoikeus jätti miehen lausunnon ja suullisen todistuksen kokonaan huomioon ottamatta.

Auer Median tulojen vähentymiseen perustunut korvausvaatimus hylättiin. Käräjäoikeus ei pitänyt korvausvaatimusta varten laadittuja kasvulaskelmia uskottavina. Käräjäoikeuden mukaan tulonmenetys ei myöskään ole voinut johtua yksin murhajutusta, vaan maine ja yritystoiminta kärsivät vahinkoa myös myöhemmästä seksuaalirikosjutusta.
 • Katso Auerin haastattelu joulukuulta alla olevalta videolta.

Juttua täydennetty 19.1.2018 kello 21.02: Lisätty talousrikoksista tuomitun miehen IS:lle kertoma tieto, että hänen saamansa tuomio ei ole vielä lainvoimainen.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

 4. 4

  Erityisesti yksi Harryn ja Meghanin intiimeistä hääkuvista ihastuttaa somessa – huomaatko kuvan suloisen ”piiloviestin?”

 5. 5

  Meghan purskahti hillittömään hihitykseen – pokka petti kesken prinssi Harryn puheen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

 2. 2

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 3. 3

  Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 3. 3

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 4. 4

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 5. 5

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 6. Näytä lisää