Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

Jari Sillanpää kertoi vuosien käytöstä poliisille kotietsinnässä, mutta ei enää esitutkinnassa vastannut kysymykseen.

18.1.2018 17:56

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää on myöntänyt syytteensä, jotka koskevat rattijuopumusta, huumausaineen käyttörikosta ja kahta liikennerikkomusta. Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa tuomion kirjallisessa menettelyssä ensi maanantaina.

Videolla kerrataan Sillanpään huumekäryn taustat.

Jutun asiakirja-aineisto tuli julkiseksi tänään torstaina, kun Sillanpää jätti käräjäoikeuteen ilmoituksen kirjalliseen menettelyyn suostumisesta.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan Sillanpään pysäytti Helsingin keskustassa viime syyskuussa moottoripyöräpoliisi, joka oli huomannut harmaan auton ohittavan raitiovaunun keltaisen sulkuviivan alueella. Poliisimiehen mielestä kuljettaja oli ”nuukahtaneen” oloinen, joten hän päätti puhalluttaa tämän.

Tulos oli nolla, mutta poliisi teki vielä huumepikatestin. Se antoi huomattavan vahvan positiivisen tuloksen. Sillanpää myönsi, että oli polttanut metamfetamiinia pari tuntia ennen ajoa ja että huumetta oli piilotettuna kuljettajan penkin ja keskikonsolin väliin.

– Sillanpään kertomasta paikasta löytyi pieni minigrip-pussi, jonka sisällä oli kirkasta, kidemäistä ainetta sekä lasinen piippu, joka soveltuu metamfetamiinin käyttämiseen, moottoripyöräpoliisi kertoi esitutkinnassa.

Tämä piippu ja pussi löytyivät Sillanpään hallusta.

Sillanpään kolmeen asuntoon Helsingissä ja Vihdissä tehtiin kotietsintä. Asunnoista ei löytynyt mitään takavarikoitavaa, mutta toisessa Helsingin asunnossa oli jälkiä huumausaineen käytöstä. Muun muassa tietokonehuoneen pöydällä oli jäämiä valkoisesta jauheesta.

Saman huoneen kaapissa oli nesteytykseen soveltuvia nestepusseja.

– Kun ihmettelin pusseja, niin Sillanpää kertoi omatoimisesti, että kun hän bilettää useamman päivän ja käyttää metamfetamiinia, niin metamfetamiini kuivattaa elimistöä paljon, jolloin hän käyttää nesteytystä palauttaakseen kehoaan, kertoi esitutkinnassa todistajana kuultu rikostutkija.

Hänen mukaansa laulaja myös paljasti käyttäneensä ainetta jo pitkään.

– Huumausaineiden käytön aloittamisesta Sillanpää kertoi, että hän oli lopettanut kolme vuotta sitten alkoholin käytön. Alkoholin käytön lopettamisen jälkeen Sillanpää kertoi aloittaneensa metamfetamiinin käytön suonensisäisesti.

Arkistokuva Jari Sillanpäästä kirjansa julkaisutilaisuudessa elokuussa 2016.

Esitutkinnassa Sillanpää ei kuitenkaan enää vastannut kysymykseen vuosien käytöstä ja kertoi ainoastaan polttamalla tapahtuneesta käytöstä.

Sillanpää kuulusteltiin 18. syyskuuta Pasilan poliisitalolla. Kuulustelu kesti 46 minuuttia. Hänen asianajajansa oli läsnä kuulustelussa.

IS julkaisee kuulustelun sanasta sanaan.

Kuulustelija: Miten haluat kommentoida rikosepäilyä?

Sillanpää: – Haluan myöntää.

Olet antanut positiivisen pikatestituloksen 12.9.2017 kello 21.15 aikaan poliisin suorittaman liikennepysäytyksen yhteydessä. Olit kertonut poliisille käyttäneesi metamfetamiinia hieman ennen ajoon lähtöä. Kuinka kauan ennen ajoa käytit metamfetamiinia, kuinka paljon ja missä?

– Piipussa oli siis mitä oli. Pari kolme tuntia ennen kuin minut otettiin kiinni, otin pari hatsia ensin Lönkalla ja sitten pari hatsia Ratakadulla. Ehkä noin tuntia ennen otin viimeisen hatsin. Nautin polttamalla amfetamiinia.

Olet kertonut poliisille kiinniottosi yhteydessä, että olet käyttänyt metamfetamiinia kolme vuotta. Miten usein käytät metafetamiinia ja minkälaisia annoksia?

– En halua vastata.

Miten käytät metamfetamiinia?

– Tässä tuli piippua käytettyä.

Keneltä olet käyttämäsi ja hallustasi takavarikoidun metamfetamiinin hankkinut?

– Tuohon en halua vastata.

Käytätkö muita huumausaineita metamfetamiinin lisäksi?

– En.

Kotietsinnällä Lönnrotinkadun asunnolla havaittiin metamfetamiinin käyttöön viittaavia jälkiä kuten jauhejäämiä pöydällä. Oletko käyttänyt kyseistä ainetta Lönnrotinkadun asunnolla?

– Olen.

Oletko välittänyt tai tarjonnut amfetamiinia muille henkilöille?

– Bileissä olen joskus tarjonnut ja myös saanut muilta. Se vähän niin, että kotibileisiin on tullut muitakin nautintoaineita.

Onko kyse ollut nimenomaan metamfetamiinista?

– Kyllä. Mutta näkeehän sitä muitakin aineita, mutta minä en käytä muita aineita tai ei tee mieli.

Kotietsintää Vihdissä suorittaneet poliisit havaitsivat asunnossasi nesteytyspusseja. Mitä tarkoitusta varten kyseiset nesteytyspussit olivat?

– Mielestäni nämä olivat Lönkalla. Kyseessä ovat natriumkaliumpussit. Olen lukenut tästä paljon. Kyseessä on kehon nesteyttämiseen tarkoitettu neste. Kun käyttää tällaista ainetta, niin kehon palautumiseen käytän näitä pusseja. Nesteytän siis itse itseni.

Onko lääkäri määrännyt sinulle nämä pussit?

– Ei, ne on hankittu itse.

Kuljettamasi ajoneuvon pysäytyksen suorittanut poliisi havaitsi sinun ohittavan raitiovaunun sulkuviivan kohdalla. Miten haluat kommentoida asiaa?

– Mä voin kommentoida, että kun käännyin Ratakadulta Fredalle, niin näin bussin siinä pysäkillä. Edelläni ajanut toinen auto ohitti tämän bussin. Se oli sellainen spontaani reaktio, tein siis samalla tavalla kuin edellä ajanut auto. Keltaista viivaa en nähnyt.

Edelleen pysäytystä suorittanut poliisi on havainnut, että liikennevalojen vaihtuessa punaiselta vihreälle, olet jäänyt tästä huolimatta useaksi sekunniksi risteysalueelle. Miten kommentoit asiaa?

– Minä luin viestejä ja vastasin niihin.

Puhelimestako?

– Niin.

Koetko, että onko sinulla huumausaineiden suhteen ongelma? Tarvitsetko hoitoonohjausta?

– *(vastaus salattu julkisesta esitutkintapöytäkirjasta)*

Kuulustelu päätetään, onko sinulla jotain, mitä itse haluat lausua asiassa?

– Ei ole.

Onko avustajalla esittää kuultavalle kysymyksiä?

– Ei ole kysymyksiä. Pyydämme, että asia käsitellään kirjallisessa menettelyssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?