Suomi lähetti tietopyynnöt ilmatorjunnan kehittämisestä – tavoitteena yli 10 kilometrin korkeudet

Tavoitteena lisää torjuntakykyä yli 10 kilometriin.

Venäläisen Buk-M1-järjestelmän ulottuvuus riitti kevyesti yli kymmenen kilometrin korkeuksiin. Järjestelmä on jo poistunut käytöstä Suomessa.

18.1.2018 17:15

Puolustusvoimat on lähettänyt tietopyynnöt ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn parantamisesta. Logistiikkalaitoksen apulaisjohtajan, insinööriprikaatikenraali Kari Rengon mukaan pyynnöt on lähetetty noin kymmenelle valmistajalle.

Pyynnössä ei ole eritelty haettavaa ratkaisua, mutta käytännössä siihen tulee sisältymään uusien korkeammalle ulottuvien ilmatorjuntaohjusten hankkiminen. Uudet ohjukset halutaan liittää osaksi ilmatorjunnan nykyistä Nasams-johtamisjärjestelmää.

Ilmatorjunnan tarkastajan, eversti Sami-Antti Takamaan mukaan torjuntakyvyn parantamisessa puhutaan noin 8–15 kilometrin korkeudesta. Kohteena ovat ilma-alukset, eivät ballistiset ohjukset.

Logistiikkalaitoksen lähettämät tietopyynnöt pyritään käsittelemään tämän vuoden aikana. Kenraali Rengon mukaan tarjouspyyntövaihe on tavoitteena ensi vuonna ja sopimukset pyritään tekemään vuonna 2020. Uusien ohjusten saaminen Suomeen menee siis ensi vuosikymmenelle.

Ilmatorjunnan kehittämisessä pyritään parantamaan myös sen alueellista kattavuutta. Tätä koskeva tietopyyntökierros toteutetaan loppuvuodesta.

Suomen nykyiset Nasams-järjestelmässä olevat Amraam-ohjukset yltävät nykyisellään enimmillään noin kymmenen kilometrin korkeuteen. Venäläisten Buk-ohjusten poistuttua käytöstä Suomen ilmatorjunnasta näissä korkeuksissa ovat vastanneet Hornet-hävittäjät ilmataisteluohjuksineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?