Jyväskylän yliopisto käynnistää esiselvityksen Laura Huhtasaaren gradun plagiointiväitteistä

Julkaistu:

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps) gradua on väitetty osin plagioiduksi.
Plagiointisyytöksen esitti blogissaan liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen. Blogissaan hän esittelee lyhyitä tekstikatkelmia, jotka Laura Huhtasaari näyttää hänen mukaansa kopioineen suoraan muista lähteistä.

Huhtasaari tviittasi väitösten tultua julki, ettei plagiointisyytökselle ole mitään pohjaa.

Perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutiset tyrmäsi syytöksen jo aiemmin. Lehden mukaan gradussa on käytetty lähteitä asianmukaisesti.

Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoi tiistaina STT:lle, että esiselvitys alkaa, jos vilpistä löytyy riittävästi epäilyksiä.

Esiselvityksen tarkoituksena on alustavasti kartoittaa epäilyjen aiheellisuus. Selvitykseen osallistuu yliopiston ulkopuolinen asiantuntija ja sen yhteydessä kuullaan myös Huhtasaarta.

Esiselvityksen tekemiseen kuluu yliopiston mukaan yleensä useita viikkoja.

Anttilainen kertoo Ilta-Sanomille, että esiselvitys on kaikkien osapuolten edun mukaista.

– Jyväskylän yliopistolla selvitystä on tehnyt eettisiin asioihin perehtynyt henkilö. Jyväskylän yliopisto on tullut siihen tulokseen, että on sekä epäillyn kohteen että tiedeyhteisön edun mukaista selvittää tutkimuksen asianmukaisuus, Anttilainen sanoi.

Anttilainen ei osannut sanoa, kuinka monta ihmistä tekee varsinaisen esiselvityksen, ja tekeekö esiselvityksen pelkästään Jyväskylän yliopiston ulkopuolinen asiantuntija.

– En osaa ottaa tässä vaiheessa kantaa asiantuntijoiden määrään. Jyväskylän yliopisto haluaa, että pätevä ja korkeatasoinen asiantuntija osallistuu tapauksen selvittämiseen. Onko heitä yksi vai useampi – siihen en vielä voi ottaa kantaa, Anttilainen totesi.

Esiselvitysten käynnistäminen tutkimusten plagioinnista on perin harvinaista.

– En osaa antaa tarkkaa lukumäärää. Jyväskylän ylipoistossa on tutkimuseettisiä selvityksiä tehty alle viisi vuodessa, mutta kaikki niistä eivät ole liittyneet plagiointiepäilyihin. On ollut myös muun tyyppistä, tutkimuseettistä selvittelyä, Anttilainen kertoi.

Muu tutkimuseettinen selvittely voi koskea vilppiä tai piittaamattomuutta tieteellisessä toiminnassa. Näitä ovat esimerkiksi sepittäminen, havaintojen vääristely, muiden tutkijoiden osuuden vähättely, harhaanjohtavaa raportointi tai samojen tulosten näennäinen uudelleenjulkaisu.