Kotimaa

Puolustusministeri Niinistö: Jalkaväkimiinoja korvaava ase valmiina toivottavasti vuoden kuluessa – ”Hyvältä vaikuttaa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Maanpuolustus
Suomen puolustus saa uudesta aseesta lisää uskottavuutta, ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa, jos tämä projekti saadaan maaliin, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) toivoo, että jalkaväkimiinat osin korvaavan uuden puolustusjärjestelmän prototyyppi olisi valmis vuoden kuluessa. Suomessa on jo muutaman vuoden ajan kehitelty asejärjestelmää, joka toisi miinojen kieltämisen myötä poistunutta pelotevaikutusta rajoille.

Niinistö sanoo, että tuotekonsepti on hyvässä vaiheessa, ja sitä parhaillaan testataan. Uuden asejärjestelmän testaamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan prototyyppi valmiiksi.

IS:n tietojen mukaan uusi asejärjestelmä tarkoittaa etälaukaistavia räjähteitä, joita aseteltaisiin maastoon miinojen tavoin. Etähallittavia laukaisukenttiä voitaisiin valvoa esimerkiksi lennokeilla tai muin keinoin, ja sotilaat laukaisisivat panoksia tarvittaessa reaaliaikaisen videokuvan perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen saanut seurata testejä, ja hyvältä vaikuttaa. Aluevaikutus on hyvä ja läpäisykykyä löytyy, puolustusministeri sanoo IS:lle.

Uudella aseella on tarkoitus pysäyttää myös ajoneuvoja

Puolustusministeri tarkoittaa läpäisykyvyllä sitä, että räjähteillä voidaan vaikuttaa henkilöiden lisäksi myös ajoneuvojen etenemiseen.

– Erilaisia variantteja räjähteistä on tekeillä. Tarkoitus on pystyä vaikuttamaan vihollisen sotilaisiin ja ajoneuvoihin. Mutta en mene sen enempää yksityiskohtiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantaina Ylen presidenttiehdokastentissä, että jalkaväkimiinat kieltäneen Ottawan sopimuksen aiheuttamaa aukkoa on jo paikattu korvaavalla aseella. Presidentti puhui ”hyppykaverista”.


Jussi Niinistö puhuu mieluummin hyppypanoksesta. Sillä hän tarkoittaa nyt kehitteillä olevaa etälaukaistavaa räjähdettä, joka laukaistaessa nousee ilmaan ja ”vaikuttaa ylhäältä alaspäin”.

– Räjähteessä käytetään volframi- tai teräskuulia, joilla on hyvä läpäisykyky.

Niinistö: Toivottavasti pääsemme tiedottamaan asiasta vielä tänä vuonna

Puolustusministeri muistuttaa, että vaikka uuden puolustusaseen testeissä on saatu lupaavia tuloksia, on vielä pitkä matka siihen, että ase hyväksyttäisiin Suomen puolustusvoimien sotavarusteeksi.

– Toivottavasti pääsemme vielä tänä vuonna tiedottamaan asiasta yksityiskohtaisemmin.

Milloin tällainen etähallittava laukaisukenttä voisi olla käytössä puolustusvoimissa?

– On liian aikaista antaa tarkempaa arviota. Testausvaiheessa voi tulla mutkia matkaan – tai sitten keksitäänkin muita osa-alueita, joita halutaan edistää.


– Lähtökohta on, että tällaista puolustus­materiaalia on syytä testata eri olosuhteissa ja ratkaisun pitää olla yksinkertainen, että se on toimiva sotavaruste.

Puhutaanko siis vuosista, että järjestelmä olisi käytössä?

– Puhutaan vuodesta tai vuosista.

Kuinka hyvin tämä uusi järjestelmä paikkaisi jalkaväkimiinojen poistumisesta aiheutunutta pelotevaikutusta?

– Lähtökohta on, että järjestelmä tulee paikkamaan alue- ja pelotevaikutusta. Aluevaikutusta on pystytty aika hyvin korvaamaan jo hankituilla lennokeilla, pimeänäkölaitteilla, viuhkapanoksilla ja raketinheittimillä. Miinakauhua, eli pelotevaikutusta on tarkoitus lisätä tällä järjestelmällä.

Kuinka lähelle jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta tällä uudella, testeissä olevalla järjestelmällä päästään?

– Sitä pitäisi kysyä aikanaan vihulaiselta. Tosin, toivottavasti sellaista tilannetta ei ikinä tule. Kyllä Suomen puolustus saa tästä lisää uskottavuutta, ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa, jos tämä projekti saadaan maaliin.

Kuinka todennäköisesti tämä projekti saadaan maaliin?

– Totta kai toivon, että tämä saadaan maaliin.

”Hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää maksaa”

Niinistö sanoo, ettei uudelle etähallittavalle ”miinakentälle” voi tässä vaiheessa antaa hinta-arviota. Hän kuitenkin toteaa, että puolustusjärjestelmä tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin jalkaväkimiinat – joita ei saa enää käyttää.

 

Jalkaväkimiinat olivat kotimaisia, halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille.

– Jalkaväkimiinat olivat kotimaisia, halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille. Tämä uusi hyppypanos on luonnollisesti kalliimpi tapa yrittää hoitaa sama suorituskyky. Toisaalta myös kustannustehokkuutta löytyy suhteessa monimutkaisempiin asejärjestelmiin.

– Tämä on hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää nyt maksaa.

Ottawan sopimusta vastustanut ja edelleen kritisoiva Jussi Niinistö sanoo, ettei jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta pystytä lähtökohtaisesti täysin korvaamaan suunnitteilla olevalla järjestelmällä.

Asiantuntija: Suomen sääolot haastavat etähallittavan järjestelmän

Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki pitää etähallittavaa laukaisukenttää modernina vaihtoehtona jalkaväkimiinoille. Tällainen asejärjestelmä on Pulkin mukaan myös miinankäyttöä selvästi turvallisempi vaihtoehto.

– Perinteinen jalkaväkimiina ei pysty luokittelemaan maalia. Etähallittavassa järjestelmässä tähystäjä pystyy huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä varmistumaan sotilaallisesta maalista, Pulkki sanoo ja viittaa hyökkääjään.

Pulkki sanoo, että putki- ja polkumiinojen korvaajaksi kehitellyt hyppypanokset ovat erittäin tehokkaita järjestelmiä puolustusaseena. Hän sanoo, että myös Venäjällä on laajasti käytössä vastaavia hyppymiinoja.

– Toimintaperiaate on se, että kun panos laukeaa, se hyppää ensin maasta ylöspäin. Räjähteen ympärillä on esisirpaloitu vaippa. Räjähdyspaineen voimasta sirpaleet leviävät tasaisesti ympäriinsä.

 

Hyppymiina on huomattavasti paljon maassa räjähtävää miinaa tehokkaampi.

– Hyppymiina on huomattavasti paljon maassa räjähtävää miinaa tehokkaampi, Pulkki sanoo ja korostaa, ettei hän kommentoi Suomessa kehitteillä olevaa uutta asetta vaan hyppymiinoja yleisesti.

Etähallittavassa järjestelmässä on kysymysmerkkejä

Etähallittavassa järjestelmässä on Pulkin mukaan suuria kysymysmerkkejä. Hän kysyy, miten laukaisukenttää tarkkailevaa lennokkia voidaan pitää ilmassa Suomen hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, kuten sankassa lumimyräkässä.

– Lennokkien kyky toimia huonoissa sääolosuhteissa ja toimia pitkäaikaisesti on hyvin rajoitettua.

Pulkki myös toteaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) tavoin, ettei etähallittava järjestelmä korvaa täysin jalkaväkimiinojen suorituskykyä. Pulkki viittaa arviollaan siihen, että jalkaväkimiinat olisivat jatkuvasti ”valmiudessa” säästä tai esimerkiksi tähystäjän valppaudesta riippumatta.

Päivitys 18.1.2018 kello 21.06. Helsingin Sanomat kertoi ensimmäisenä uuden asejärjestelmän siirtymisestä testivaiheeseen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita – onko tämä suden ja karhun risteytys?

  2. 2

   Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

  3. 3

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  4. 4

   Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

  5. 5

   Pirkkalassa asuva Johanna, 26, on insinööri ja alusvaatemalli – somekuvat poikivat mallikeikkoja ulkomaille asti: ”Minussa yhdistyy äly ja ulkonäkö”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

  3. 3

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  4. 4

   Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää