Kotimaa

Puolustusministeri Niinistö: Jalkaväkimiinoja korvaava ase valmiina toivottavasti vuoden kuluessa – ”Hyvältä vaikuttaa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Maanpuolustus
Suomen puolustus saa uudesta aseesta lisää uskottavuutta, ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa, jos tämä projekti saadaan maaliin, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) toivoo, että jalkaväkimiinat osin korvaavan uuden puolustusjärjestelmän prototyyppi olisi valmis vuoden kuluessa. Suomessa on jo muutaman vuoden ajan kehitelty asejärjestelmää, joka toisi miinojen kieltämisen myötä poistunutta pelotevaikutusta rajoille.

Niinistö sanoo, että tuotekonsepti on hyvässä vaiheessa, ja sitä parhaillaan testataan. Uuden asejärjestelmän testaamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Toivottavasti tämän vuoden aikana saadaan prototyyppi valmiiksi.

IS:n tietojen mukaan uusi asejärjestelmä tarkoittaa etälaukaistavia räjähteitä, joita aseteltaisiin maastoon miinojen tavoin. Etähallittavia laukaisukenttiä voitaisiin valvoa esimerkiksi lennokeilla tai muin keinoin, ja sotilaat laukaisisivat panoksia tarvittaessa reaaliaikaisen videokuvan perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen saanut seurata testejä, ja hyvältä vaikuttaa. Aluevaikutus on hyvä ja läpäisykykyä löytyy, puolustusministeri sanoo IS:lle.

Uudella aseella on tarkoitus pysäyttää myös ajoneuvoja

Puolustusministeri tarkoittaa läpäisykyvyllä sitä, että räjähteillä voidaan vaikuttaa henkilöiden lisäksi myös ajoneuvojen etenemiseen.

– Erilaisia variantteja räjähteistä on tekeillä. Tarkoitus on pystyä vaikuttamaan vihollisen sotilaisiin ja ajoneuvoihin. Mutta en mene sen enempää yksityiskohtiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantaina Ylen presidenttiehdokastentissä, että jalkaväkimiinat kieltäneen Ottawan sopimuksen aiheuttamaa aukkoa on jo paikattu korvaavalla aseella. Presidentti puhui ”hyppykaverista”.


Jussi Niinistö puhuu mieluummin hyppypanoksesta. Sillä hän tarkoittaa nyt kehitteillä olevaa etälaukaistavaa räjähdettä, joka laukaistaessa nousee ilmaan ja ”vaikuttaa ylhäältä alaspäin”.

– Räjähteessä käytetään volframi- tai teräskuulia, joilla on hyvä läpäisykyky.

Niinistö: Toivottavasti pääsemme tiedottamaan asiasta vielä tänä vuonna

Puolustusministeri muistuttaa, että vaikka uuden puolustusaseen testeissä on saatu lupaavia tuloksia, on vielä pitkä matka siihen, että ase hyväksyttäisiin Suomen puolustusvoimien sotavarusteeksi.

– Toivottavasti pääsemme vielä tänä vuonna tiedottamaan asiasta yksityiskohtaisemmin.

Milloin tällainen etähallittava laukaisukenttä voisi olla käytössä puolustusvoimissa?

– On liian aikaista antaa tarkempaa arviota. Testausvaiheessa voi tulla mutkia matkaan – tai sitten keksitäänkin muita osa-alueita, joita halutaan edistää.


– Lähtökohta on, että tällaista puolustus­materiaalia on syytä testata eri olosuhteissa ja ratkaisun pitää olla yksinkertainen, että se on toimiva sotavaruste.

Puhutaanko siis vuosista, että järjestelmä olisi käytössä?

– Puhutaan vuodesta tai vuosista.

Kuinka hyvin tämä uusi järjestelmä paikkaisi jalkaväkimiinojen poistumisesta aiheutunutta pelotevaikutusta?

– Lähtökohta on, että järjestelmä tulee paikkamaan alue- ja pelotevaikutusta. Aluevaikutusta on pystytty aika hyvin korvaamaan jo hankituilla lennokeilla, pimeänäkölaitteilla, viuhkapanoksilla ja raketinheittimillä. Miinakauhua, eli pelotevaikutusta on tarkoitus lisätä tällä järjestelmällä.

Kuinka lähelle jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta tällä uudella, testeissä olevalla järjestelmällä päästään?

– Sitä pitäisi kysyä aikanaan vihulaiselta. Tosin, toivottavasti sellaista tilannetta ei ikinä tule. Kyllä Suomen puolustus saa tästä lisää uskottavuutta, ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa, jos tämä projekti saadaan maaliin.

Kuinka todennäköisesti tämä projekti saadaan maaliin?

– Totta kai toivon, että tämä saadaan maaliin.

”Hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää maksaa”

Niinistö sanoo, ettei uudelle etähallittavalle ”miinakentälle” voi tässä vaiheessa antaa hinta-arviota. Hän kuitenkin toteaa, että puolustusjärjestelmä tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin jalkaväkimiinat – joita ei saa enää käyttää.

 

Jalkaväkimiinat olivat kotimaisia, halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille.

– Jalkaväkimiinat olivat kotimaisia, halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille. Tämä uusi hyppypanos on luonnollisesti kalliimpi tapa yrittää hoitaa sama suorituskyky. Toisaalta myös kustannustehokkuutta löytyy suhteessa monimutkaisempiin asejärjestelmiin.

– Tämä on hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää nyt maksaa.

Ottawan sopimusta vastustanut ja edelleen kritisoiva Jussi Niinistö sanoo, ettei jalkaväkimiinojen pelotevaikutusta pystytä lähtökohtaisesti täysin korvaamaan suunnitteilla olevalla järjestelmällä.

Asiantuntija: Suomen sääolot haastavat etähallittavan järjestelmän

Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki pitää etähallittavaa laukaisukenttää modernina vaihtoehtona jalkaväkimiinoille. Tällainen asejärjestelmä on Pulkin mukaan myös miinankäyttöä selvästi turvallisempi vaihtoehto.

– Perinteinen jalkaväkimiina ei pysty luokittelemaan maalia. Etähallittavassa järjestelmässä tähystäjä pystyy huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä varmistumaan sotilaallisesta maalista, Pulkki sanoo ja viittaa hyökkääjään.

Pulkki sanoo, että putki- ja polkumiinojen korvaajaksi kehitellyt hyppypanokset ovat erittäin tehokkaita järjestelmiä puolustusaseena. Hän sanoo, että myös Venäjällä on laajasti käytössä vastaavia hyppymiinoja.

– Toimintaperiaate on se, että kun panos laukeaa, se hyppää ensin maasta ylöspäin. Räjähteen ympärillä on esisirpaloitu vaippa. Räjähdyspaineen voimasta sirpaleet leviävät tasaisesti ympäriinsä.

 

Hyppymiina on huomattavasti paljon maassa räjähtävää miinaa tehokkaampi.

– Hyppymiina on huomattavasti paljon maassa räjähtävää miinaa tehokkaampi, Pulkki sanoo ja korostaa, ettei hän kommentoi Suomessa kehitteillä olevaa uutta asetta vaan hyppymiinoja yleisesti.

Etähallittavassa järjestelmässä on kysymysmerkkejä

Etähallittavassa järjestelmässä on Pulkin mukaan suuria kysymysmerkkejä. Hän kysyy, miten laukaisukenttää tarkkailevaa lennokkia voidaan pitää ilmassa Suomen hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, kuten sankassa lumimyräkässä.

– Lennokkien kyky toimia huonoissa sääolosuhteissa ja toimia pitkäaikaisesti on hyvin rajoitettua.

Pulkki myös toteaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) tavoin, ettei etähallittava järjestelmä korvaa täysin jalkaväkimiinojen suorituskykyä. Pulkki viittaa arviollaan siihen, että jalkaväkimiinat olisivat jatkuvasti ”valmiudessa” säästä tai esimerkiksi tähystäjän valppaudesta riippumatta.

Päivitys 18.1.2018 kello 21.06. Helsingin Sanomat kertoi ensimmäisenä uuden asejärjestelmän siirtymisestä testivaiheeseen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Temptation Island Suomi -sinkut Emma ja Jenna lupaavat hyvin kostean ja kiihkeän kauden: ”Kyllä siellä lippistä kudottiin”
   Viihde
  3. Formulalupaus Niko Kari sopimukseen F3-sarjan kärkitallin kanssa: ”Olen erittäin luottavainen”
   Formula 1
  4. Hollantiin siirtyvää Euroopan lääkevirastoa uhkaa jättilasku Lontoon tiloista – sopimus ulottuu vuoteen 2039
   Ulkomaat
  5. Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”
   Kotimaa
  6. Kummelin sketsi päätyi FC Barcelonan julkaisuun – suurseura purki pettymystään sketsihahmon tuskalla
   Mestarien liiga
  7. Toinen vanhemmista pahoinpiteli pikkuvauvan hengenvaarallisesti – kumpikaan ei saa syytettä, koska varmuutta tekijästä ei saatu
   Kotimaa
  8. Sokkotestasimme 18 ja 239 euron kahvinkeittimessä valmistetun Juhla Mokan – toinen kahvi voitti lukemin 5–3
   Ajankohtaista
  9. Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden
   Viihde
  10. Kilpailu- ja kuluttajavirasto perää järeämpiä aseita pikavippifirmojen valvontaan: ”Keinot ovat 70-luvulta”
   Taloussanomat
  11. Tellervo Koivisto kukitti 100-vuotiaan lentopalloilijan – myös presidentti Mauno Koiviston pelipaita nostettiin kattoon
   Lentopallo
  12. Näytä lisää