Varusmiehillä on nyt uusi suosikki sotilaskodissa – tässä ovat Jääkäriprikaatin top 5 -herkut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varusmiehillä on nyt uusi suosikki sotilaskodissa – tässä ovat Jääkäriprikaatin top 5 -herkut

Sotilaskodit ovat paikkoja, joissa varusmiehet voivat rentoutua ja tavata toisiaan. Sodankylässä sotku on palvellut jo lähes 60 vuotta.

Varusmiehet viihtyvät usein sotilaskodissa.­


17.1.2018 19:33

Osmo Lappon suunnittelema Sodankylän sotilaskotirakennus on harvinaislaatuinen, sillä se ei sijaitse varuskunnan porttien sisäpuolella. Sisään saavat poiketa varusmiesten lisäksi siis ihan tavalliset tallaajatkin.

– Me olemme sijainnista tosi kiitollisia. Me ollaan ”isoveljen” kainalossa suojeluksessa, mutta siviilitkin saavat käydä, kertoo Sodankylän sotilaskodin johtaja Leena Klemi-Lohiniva.

Siviilejä käy sotilaskodissa aamu- ja iltapäiväkahvilla, varusmiehiä eniten ilta-aikaan. Varusmiesten hyvinvoinnin tukeminen onkin yksi sotilaskotien tärkeimmistä tehtävistä. Sotilaskodit, eli tuttavallisemmin sotkut, ovat paikkoja, joissa varusmies voi ottaa rennommin ja olla vapaalla.

– Täällä on vapautunut tunnelma. Kantahenkilökunta menee työpäivän jälkeen koteihinsa, joten varusmiehet saavat olla keskenään ja olla vapaasti, Klemi-Lohiniva kuvailee.

Sotkussa varusmiehet syövät välipaloja, pelaavat biljardia ja pelejä, sekä lukevat lehtiä. Niitä tosin vähemmän viime vuosina, mutta perinteestä halutaan pitää silti kiinni ja niitä on aina tarjolla.

Tyypillisesti Jääkäriprikaatin varusmiehet tulevat Pohjois-Suomen alueelta. Vuosittain Sodankylän ja Rovaniemen joukko-osastoissa asepalveluksen suorittaa noin 2 600 varusmiestä. Suurin osa heistä palvelee Lapin jääkäripataljoonassa. Nuorille alokkaalle varusmiespalvelus on suuri mullistus. Sotilaskoti onkin paikka, jonne on turvallista tulla, myös silloin kuin kaikki muu on uutta ja outoa.

Sodankylän sotilaskoti on siitä erityinen, että se sijaitsee varuskunnan porttien ulkopuolella.­

Sotkuun voi tulla mm. pelaamaan biljadia, syömään ja rentoutumaan.­

Leena Klemi-Lohiniva on ollut mukana sotilaskotitoiminnassa 30 vuotta.­

Munkki pitää pintansa

Kaikki tietävät, että sotilaskotien legendaarisin tuote ja ylpeyden aihe, on perinteinen munkki. Sen rinnalle on noussut myös uudempia tuotteita, joista yksi kiilaa myös Sodankylässä myyntikärkeen.

– Kinuskimunkki, pizza, Remix-karkkipussi, Power King -energiajuoma ja juustokolmiosämpylä, Klemi-Lohiniva listaa Sodankylän sotilaskodin myydyimmät tuotteet.

Ostotuotteiden lisäksi sotkussa myydään itsetehtyjä tuotteita.

– Meillä on tuoreet munkit aamulla ja muitakin leivonnaisia. Leivomme myös sämpylät, emmekä valmista eilisiin kuoriin sämpylöitä tai patonkeja, Klemi-Lohiniva kertoo.

Erilaisten trendiruokavalioiden mukaisille annoksille ei juuri ole kysyntää.

– Joskus tulee toiveita, että halutaan terveellistä salaattia tai hedelmiä, ja kun me hommaamme niitä, niin ne eivät kuitenkaan käy kaupaksi, Klemi-Lohiniva tietää.

Eetu Härkösen, 21, tarjottimella on sotkun myydyin tuote, kinuskimunkki.­

Rengasmunkkeja. Myös perinteinen hillomunkki on legendaarinen ja hyvin suosittu ostos.­

Siellä missä tarvitaan

”Makeen toiminnan joukot – varusmiehen iloksi”, kuului sotilaskotitoiminnan vuoden 2017 iskulause. Se tiivistää hyvin sen, mistä sotilaskotitoiminnassa on kyse.

Sotilaskotityöhön suhtaudutaan kunnianhimolla. Sodankylässä toimintaa pyörittävät yhdeksän palkallista työntekijää ja noin sata vapaaehtoista sotilaskotisisarta, jotka tekevät vapaaehtoista maanpuolustustyötä. Palkaksi vapaaehtoiset saavat työvuorosta pullakahvit. Sotilaskotityötä myös arvostetaan ja siitä saa kiitosta.

– Kyllä meitä aikamoisena keitaana pidetään. Meillä on ollut viimeisen vuoden aikana kaksi varusmiesten vapaa-ajanviettokyselyä ja kyllä niitä vastauksia on ihan ylpeinä luettu, Klemi-Lohiniva kiittelee.

Sotilaskoti palvelee tarvittaessa myös leirioloissa ja erikoistilanteissa. Esimerkiksi sunnuntai-iltaisin sotku avaa ovensa iltakymmeneltä, jotta Ivalon Rajajääkärikomppanian varusmiehet voivat lomilta palatessa käydä haukkaamassa iltapalaa ja käydä vessassa.

Vapaaehtoinen sotilaskotiharrastus on usein äidiltä tyttärelle periytyvä, tai sitten mukaan lähdetään esimerkiksi läheisten varusmiespalveluksen myötä. Ikäraja vapaaehtoistoimintaan on 16 vuotta, mutta mukana on myös vapaaehtoisia ”pikkusisaria”. Miesjäseniä ei Sodankylässä tällä hetkellä ole lainkaan, mutta heidätkin Klemi-Lohiniva toivottaisi tervetulleiksi.

Itse Klemi-Lohiniva on ollut mukana sotilaskotitoiminnassa 30 vuotta, ensin vapaaehtoisena ja myöhemmin palkallisena.

– Varusmiehet ovat se työn paras puoli. Varusmiehet ovat hyviä asiakkaita. Ja toinen on isänmaallisuus. Sitä haluaa jotakin tehdä tämän maan ja maanpuolustuksen eteen, Klemi-Lohiniva pohtii.

Henri Honkala, 19, tovereineen viettää aikaa sotkussa muutaman kerran viikossa. Sotilaskodissa tavataan esimerkiksi muissa yksiköissä palvelevia varusmieskavereita.­

Remix-karkkipussi on yksi sotkun myydyimmistä tuotteista.­

Kinuskimunkki ja energiajuoma ovat sotkun myyntivaltteja.­

Myös siviilit ovat tervetulleita sotkuun. Vieressä on uimahalli, joten paikalla on usein nälkäisiä uimareita.­

Mitä muistoja sinulla on sotilaskodista? Kommentoi!

Varusmiehet viihtyvät usein sotilaskodissa.­

Sotkun suosikit

1. Kinuskimunkki

2. Pizza

3. Remix-karkkipussi

4. Power King –energiajuoma.

5. Juustokolmiosämpylä

2018 on Suomen puolustusvoimien juhlavuosi. Myös sotilaskotityö täyttää 100 vuotta. Sen kunniaksi kaikki yhdistykset perustavat toukokuussa pop up -sotilaskoteja ympäri Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?