Juhon huvilasta tuli FBI:n vakoilema politiikan pelikenttä – nykyään paikka on amerikansuomalaisten mekka

Juho Hakkarainen muutti 1906 Pohjois-Karjalasta rapakon taakse. Juhosta tuli John Hauli ja hänen Kalifornian-huvilastaan FBI:n vakoilema politiikan pelikenttä. Nyt huvila on saanut uuden elämän amerikansuomalaisten kohtauspaikkana.

John Haulin huvila toimii nykyään amerikansuomalaisten toisena kotina.

21.1.2018 9:12

Pohjois-Karjalan pojalla oli ruskeat hiukset ja vaaleansiniset silmät. Kuusijärveläinen Juho Hakkarainen, 23, oli noussut laivaan kahdeksan muun räätälin kanssa. Kaikkien silmissä kiilui uusi mantere ja unelma paremmasta elämästä. Elettiin vuotta 1906.

Unelma eteni jarrutellen: San Franciscon koleassa säässä Hakkarainen sairastui reumatismiin ja palasi Suomeen saamaan hoitoa. Parannuttuaan hän lähti jälleen rapakon taakse, nyt lämpimän ilmaston Havaijille. Honolulussa Hakkarainen sai töitä skotlantilaiselta räätäliltä.

John Hauli alias Jussi Hakkarainen lukemassa sanomalehteä.

Juho vääntyi pian amerikkalaisittain Johniksi. Alkuasukkaiden nimi valkoiselle miehelle taas oli ”hauli”. Niin Juho Hakkaraisesta tuli John Hauli.

Hauli seikkaili ja teki räätälin töitä siellä täällä, kunnes muutti 1930-luvulla Los Angelesiin. Suurkaupungissa piti räätälinliikettä maanmies August Ahonen, jolta Hauli meni hakemaan töitä. Ahonen sanoi, ettei töitä riittänyt apulaisen palkkaamiseksi asti. Hauli lupasi hankkia asiakkaita ja istui liikkeen edessä niin kauan, että Ahonen taipui.

Aviopari Kristiina Salo ja Nathaniel Shearer ovat käyneet Hauli Huvilalla pari vuotta.

1940-luvun alussa 57-vuotias Hauli osti vajaan hehtaarin palstan Kalifornian San Joaquin -laaksosta. Hän istutti sinne viinipensaita, joista kuivatti rusinoita. Niitä hän lähetti laatikoittain sota-ajan Suomeen.

Ympärilleen Hauli keräsi muita suomalaisia. Heistä tuli sinkkumiehelle kuin perheenjäseniä.

Amerikansuomalaisten lentopallon peluuta Hauli Huvilalla.

Työläisen asema oli lähellä Haulin sydäntä. Hänen huvilallaan järjestettiin poliittisia tilaisuuksia. John McCarthyn kommunistivainot olivat käynnissä ja huvilan toiminta herätti viranomaisten epäilyt. Liittovaltion keskusrikospoliisi FBI valokuvasi huvilalla kävijöitä. Yksi heistä oli salaperäinen suomalaismies, joka kiersi suomalaisyhdistyksiä.

FBI värväsi vakoojakseen luottamustoimissa kunnostautuneen autokauppiaan Wilbert ”Bozo” Aallon. Hän soluttautui suomalaisen seuraan ja kirjasi tarkasti ylös tämän puheet. Bozon raportti oli kuitenkin pettymys. Suomalainen ei ollutkaan kommunisti, vaan demokraattipuolueen jäsen, joka koetti rekrytoida työläisiä ay-liikkeeseen. Bozo itse kertoi ylpeänä salaisen agentin pestistään elämänsä loppuun saakka.

John Haulin rakentama Hauli Huvilan päärakennus.

Vuonna 1954 Suomen Silta -lehti pyysi Haulia kertomaan elämästään.

”Kävin Suomessa avustushomman takia 1947. Kuulun sotasokeiden yhdistykseen. Olen lahjoittanut paikkani suomalaissyntyisten lasten ja vanhusten kesälomapaikaksi ja antanut tuhannen dollaria rakennusrahastoon. Nyt olelen vain Oloneuvoksena lopun ikääni. Nuori sukupolvi pitää huolen työnteosta. Toivon parasta onnea ja tulevaisuutta koko Suomen kansalle. Minä olen saavuttanut onneni tässä maassa, olen oikein tyytyväinen kohtalooni”, hän kertoi.

John Hauli kuoli 73-vuotiaana 1956. Hän testamenttasi Hauli Housen vasemmistolaiselle Finnish American Cultural Society -yhteisölle. Berkeleystä kotoisin olevat jäsenet alkoivat pyörittää tilalla neuvostoliittolaisia propagandafilmejä ja pitää sosialismia ylistäviä palopuheita.

John Hauli huvilallaan 1950-luvulla. Havaijin-vuosiensa peruna Haulilla oli tapana käyttää havaijilaispaitaa ja leitä juhlapyhinä.

Reedleyn asukkaat julistivat Hauli Huvilan pannaan. Tom Nurmi, 65, asui lapsena huvilan naapurissa.

– Isäni oli kiihkeästi kommunismia vastustava ex-sotilas. Hän kielsi meitä lapsia tulemasta tänne selkäsaunan uhalla, Nurmi muistelee.

Isän ukaasi pysyi pitkään takaraivossa. Nurmi on vasta hiljattain rohjennut astua huvilan maille.

”Valtettava tarpeetonta melua ja kova aanista ratiooden seka autojen torvien kayttoa, siienluettuna sopimaton kielenkaytto varsinkin lasten kuullen”, ohjeistetaan Hauli Huvilan säännöissä.

1980-luvun alussa yhteisön ikääntyneet jäsenet asuivat kuukausikaupalla Hauli Housen tiluksilla asuntovaunuissa. Yksi yritti itsemurhaa työntämällä päänsä kaasu-uuniin. Se räjähti, mutta mies selvisi hengissä. Oli sukupolvenvaihdoksen aika. Uuden polven suomalaiset saivat tehtyä vaihtokaupat kommunistien kanssa. He hankkivat näiden vanhainkotiin hissin ja saivat sitä vastaan Hauli Huvilan.

– Paikka oli huonossa kunnossa. Ei ollut rahaa tai vakuutuksia ja laskut olivat jääneet maksamatta. Pienillä muutoksilla tilanne korjautui pikku hiljaa, huvilan rahastonhoitajana toiminut Henri Aspen, 76, kertoo.

Ruokatarjoilua Hauli Huvilalla vuonna 1973 ja nyt.

Vuonna 2010 termiittien syömät vanhat mökit purettiin ja tilalle rakennettiin talkoovoimin uudet. Neljä modernisti sisustettua mökkiä on jaettu kahdeksaksi huoneeksi, joita voi vuokrata. Huvilalla on saunat ja kerhotalo. Kesällä Hauli Huvila täyttyy lomanviettäjistä.

Myös Juho Hakkaraisen innovatiivisen elämäntyön jäljet näkyvät täällä yhä. Perustajansa ajoista Hauli Huvilalla muistuttavat uljaana komeileva päärakennus ja viinipensaat.

Marilyn Kujala ja Jari Satola rakastuivat Hauli Huvilalla ja menivät naimisiin kolme vuotta sitten.

Länsirannikon suomalaisten toinen koti

Hauli Huvila on amerikansuomalaisten mekka. Myös muut kuin suomalaistaustaiset yhdysvaltalaiset ovat jälleen uskaltautuneet paikalle, kun paikan kommunistisen historian jättämä maine on remontin myötä jäänyt menneisyyteen.

Eläkeläiset Eeva-Liisa ja Aarne Jyrälä ovat käyneet Hauli Huvilalla 20 vuotta.

– Paikka on nyt huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen, Eeva-Liisa myhäilee.

Kristiina Salon sointuisassa äänessä kuulee amerikkalaista korostusta, vaikka hän on asunut maassa vasta vuoden. Hämeenlinnasta kotoisin oleva lastenhoitaja ja aviomies Nathaniel Shearer asuvat neljän tunnin ajomatkan päässä Newport Beachissä.

– Kävimme täällä ensi kertaa kaksi vuotta sitten ja oli tosi kivaa. Olemme palanneet aina kun mahdollista. Mökkeihin ei saa tuoda koiria, mutta me tykkäämmekin telttailla, Kristiina hymyilee Maya-koira vierellään.

Pohjoiskalifornialaiset Amanda Shepherd ja Jordan Leymon pelaavat cornhole-peliä. Jordan on paikalla ensimmäistä kertaa suomalaisten ystävien mukana.

– He ovat tutustuttaneet suomalaiseen kieleen ja kulttuuriin, kuten saunaan.

Sijoitusneuvoja Jari Satola, 58, juhlii vaimonsa Marilyn Kujalan kanssa tämän 70-vuotispäivää.

– Marilyn oli asiakkaani. Ihastuin häneen ja liikelounailla halusin suudella häntä. Kun tanssimme Hauli Huvilalla lähekkäin, rakkautemme roihahti liekkeihin, Satola kuvailee.

Myös koneistaja Jouni Levänen löysi täältä siippansa vuonna 1983.

– Vanhemmat kannustivat mukaan sanoen, että täällä on paljon suomalaisia. Sinä viikonloppuna kohtasin tulevan vaimoni Sirpan, kahden lapsen isä kertoo.

Ehkä parhaiten John Haulin perinnön summaa urheiluhieroja Pekka Mero.

– Monelle USA:n länsirannikon suomalaiselle Hauli Huvila on toinen koti, kesämökkipaikka meille kaikille. Tästä on tullut korvaamaton kohtauspaikka, jonne tullaan monta kertaa vuodessa, Mero kiittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?