Ilmatieteen laitoksen animaatio näyttää: Lunta vyöryy Suomeen Puolasta asti – varoitus autoilijoille torstaiaamuksi

Lumipyry valkaisee Suomen etelästä itään ja koko maasta tulee valkoinen. Sankimmillaan lumirintama on torstaiaamuna, jolloin liikenteessä on syytä ottaa rauhallisesti.

17.1.2018 13:23

Ruotsia ja Norjaa sekä Baltian maita koettelevat lumimyräkät hivuttautuvat hiljalleen Suomeen. Etelä-Suomessa on keskiviikon edetessä alkanut pyryttää vienosti lunta. Lisää puuteria maankamaralle on luvassa noin vuorokauden ajan.

Rohkeimmat etukäteisenteilyt ovat tapailleet jopa 30 sentin hankea, mutta sellaisia ei sittenkään ole näillä näkymin luvassa. Raivoisana länsinaapurissa riehunut myräkkä tulee meille talttuneena eikä Ruotsin ja Norjan kaltaisia sähkökatkoksia ja liikenneonnettomuuksia ole odotettavissa.

Samalla koko maahan tulee viimein talvi. Sadettuaan lumi jäänee maahan etelää myöten, sillä toistaiseksi pakkaselle ei näy loppua.

– Lumisade leviää keskiviikkona iltapäivällä ja illalla etelärannikolle ja sitten vähän pohjoisempaankin, kertoo meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

– Meri saattaa hieman voimistaa lumisateita etelässä. Myös itäisimpään Suomeen ja kaakkoonkin nousee sateita.

Huonoa ajokeliä ennustetaan lähinnä Uudeltamaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalle alueelle. Voimakkaimmillaan pyry on keskiviikon ja torstain välisenä yönä sekä torstaiaamuna. Lumisateita on tiedossa torstai-iltaan asti. Perjantaina on taukoa ja lauantaina näyttäisi tulevan lisää lunta tupaan.

– Torstaina sade on ajoittaisempaa: yöllä ja aamulla tulee enemmän ja päivällä se on enemmän kuuromaista, Mustala sanoo.

Hän arvioi, että pääkaupunkiseudulla lumipeitteen syvyys on enimmillään kymmenen sentin luokkaa. Lahdesta pohjoiseen uutta lunta tulee vähemmän – mutta toisaalta niiltä osin koko maa on jo valmiiksi valkoinen.

Forecan meteorologi Riikka Lahtinen huomauttaa, että tuuli on perjantaihin asti kova ja pakkanen voi tuntua jopa tuplasti astemääräänsä kylmemmältä.

– Lumisade ja tuuli eivät tule pelkästään Ruotsista ja Norjasta, vaan kysymyksessä on laajempi matalapaineen alue, johon kuuluu useampia sadealueita. Alue ulottuu Skandinaviasta Puolaan, Baltian suunnalle ja Suomeen, hän tähdentää.

Erittäin huonon kelin varoitusta ei ole tulossa. Pyrytys on kuitenkin sen verran sankkaa ja lumi niin kuivaa, että liikenteessä paranee ottaa rauhallisesti. Töihin on syytä lähteä ajoissa.

– Sen verran ollaan pakkasen puolella, että satava lumi on ihan kuivaa eikä lumipalloja pääse vielä tekemään. Kuiva lumi myös pölisee liikenteessä, Kujala kertoo.

Lumisateen aikana etelässä on muutama pakkasaste, idässä viidestä kymmeneen astetta. Lauantaina lunta tulee etelään kakkoskierros, minkä jälkeen alkuviikosta pakkanen näyttäisi kiristyvän etelässäkin parhaimmillaan jopa 10 ja 15 asteen välille.

– Matalapaine menee etelän yli ja ilmamassa on kylmää. Puolen viikon maissa sää alkaa uudelleen lauhtua ja loppuviikolle enteillään lauhempaa, mutta sinne on pitkä matka. Ainakin viikko eteenpäin pysytään vielä pakkasella. Kyllä tässä talven tuntua sikäli alkaa olla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?