Kotimaa

Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

Julkaistu:

Sankan lumipyryn povataan päällystävän Etelä-Suomen paikoin jopa 30 sentin lumikerroksella.
Ruotsissa riehunut raivoisa myräkkä piiskasi Suomeakin tiistaina hillittynä versiona. Kovimpien tuulien jo laannuttua Suomeenkin on luvassa reippaasti lunta.

Etenkin Etelä-Suomeen povataan keskiviikkoillan tullen länsinaapurista sankkaa lumipyryä ja terhakkaa lumimyräkkää, kun lumisateisiin yhdistyy reipas tuuli, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

– Lumisade alkaa keskiviikkona iltapäivän aikana ja voimistuu illalla. Runsaana sade jatkuu torstaille aamupäivään saakka. Siitä eteenpäin se jatkuu heikompana ja ajoittaisena.

– Keskiviikkoiltapäivän ja perjantaiaamupäivän välisenä aikana lunta voi tulla paikoin jopa 30 senttimetriä, Rinne kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Runsaimmat lumisateet koetaan Rinteen mukaan keskiviikkoiltapäivän ja perjantaiaamupäivän välillä etelärannikolla. Lunta tulee tuolloin reippaasti myös Joensuusta itärajan tuntumaan saakka.

– Etelärannikko pääkaupunkiseudulta itään Virolahdelle asti on se kaikkein runsaslumisin alue. Helsinki, Porvoo, Kotka -alueelle tulee lunta eniten, paikoin jopa 20–30 senttiä. Joensuun suuntaan ja itärajan tuntumaan povataan 15–20 sentin lumisadetta.

– Muutoin maan etelä- ja keskiosassa, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Mikkeli -akselilla lunta tulee noin 10–15 senttiä, Hangossa kymmenestä kahteenkymmeneen senttiä, Rinne sanoo.

Lapissakin satelee, mutta lumimäärät jäävät siellä pienemmiksi.
  • Video: Näin tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Luminietosten muodostumista edesauttaa Rinteen mukaan terhakka tuuli ja kuiva sää.

– Lumi tulee aika kovan tuulen kanssa, joten lumi kinostuu joihinkin paikkoihin, ja toisiin paikkoihin sitä tulee vähemmän. Se on kuivaa pakkaslunta, joten se muodostaa nopeammin korkeutta, kuin jos se olisi kosteaa.

Rinne kehottaa autoilijoita ottamaan huonon näkyvyyden huomioon torstaina aamulla etenkin etelärannikolla.

– Torstaiaamun työmatkalaisilla ajokeli tulee olemaan varsin kökkö, koska lunta tulee vielä runsaasti ja tuulen kanssa.

Rinne kertoo, että lumen kyytipojaksi etelään povataan keskiviikoksi vielä noin seitsemän asteen pakkasia, mutta torstaina sää lauhtuu jo hieman, vaikka pysyykin edelleen pakkasen puolella.

– Torstaina ja perjantaina pakkasta on sitten etelässä vain pari astetta, mutta viikonloppua kohden on pakastumassa uudestaan.