Kotimaa

14-vuotias tyttö heräsi asuntovaunusta – väitti poliisille joutuneensa yhdeksän miehen raiskaamaksi

Julkaistu:

Tekoa tutkittiin törkeän lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, mutta syyttäjä ei vienyt tapausta oikeuteen.
Teinityttö kertoi poliisille joutuneensa yhdeksän miehen raiskaamaksi kesällä 2013, jolloin hän oli 14-vuotias. Poliisille teinityttö jätti tutkintapyynnön, kun tapahtuneesta oli kulunut jo kaksi vuotta.

Hämeen poliisi käynnisti tutkinnan. Tutkinta kesti toista vuotta, ennen kuin tyttö tunnisti paikan, jossa hän oli ollut. Myös paikalla ollut miesjoukko saatiin tunnistettua.

Tyttö oli humalassa, kuten myös 19–20-vuotiaat miehet, joista kukaan ei tuntenut häntä ennestään.

Tytön kertoman mukaan raiskaus olisi tapahtunut pikkukaupungin omakotialueella yhden talon pihassa olleessa asuntovaunussa, jossa tyttö vietti yönsä miesjoukon kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esitutkinnassa kaikkia yhdeksää miestä kuultiin syylliseksi epäiltyinä.

Kuulusteluissa selvisi, että tyttö oli harrastanut seksiä yhden miehen kanssa.

Tekoa tutkittiin törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä eikä raiskauksena, kuten tyttö oli poliisille aluksi ilmoittanut.

Salpausselän syyttäjäviraston syyttäjä ei vienyt tapausta käräjäoikeuteen. Hänen mukaansa ei ollut todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi ja jätti syytteen nostamatta.

Aamulla tyttö heräsi asuntovaunusta alastomana. Miesjoukko järjesti hänelle kyydin kaupunkiin.

Tytön kanssa seksiä harrastanut kiisti syyllisyytensä rikokseen. Hän kertoi tavanneensa illalla tytön ravintolassa ja myöhemmin hän tapasi tytön ravintolan ulkopuolella ja tyttö lähti miesjoukon matkaan.

Miehen mukaan kaikki mitä asuntovaunussa tapahtui tehtiin yhteisymmärryksessä.

Kun tyttö lähti asuntovaunulta hän kertoi miehelle olevansa vasta 14-vuotias. Mies meni omien sanojensa mukaan tiedosta shokkiin.

Esitutkinnan mukaan mies ihmetteli, miksei tyttö ollut kertonut ikäänsä aiemmin. Hän oletti ulkonäön ja ravintolassa tapaamisen perusteella tytön iäksi ainakin 18 vuotta. Kukaan miehistä ei olettanut, että hän olikin alaikäinen.

Rikoslain mukaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kyse, jos kyse on alle 16-vuotiaasta.

Teon rangaistavuus edellyttää kuitenkin tahallisuutta eli miehen olisi pitänyt tietää, että kyse oli alaikäisestä.

Esitutkinnassa tyttö väitti, että oli yön aikana kertonut miesjoukolle olevansa vasta 14-vuotias. Miesten kertomuksen mukaan tytön alaikäisyys selvisi heille kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

Mitään muuta näyttöä kuin osapuolten kertomukset yön tapahtumista ei ole.

Syyttäjä totesi, ettei syytekynnys ylittynyt, koska mitään näyttöä tytön alaikäisyydestä ei ollut ottaen huomioon tapahtumaolosuhteet.

Syyttäjä teki ratkaisunsa toissa viikolla.