Lunta saadaan pian myös Etelä-Suomeen! ”Ei paluuta vesikeleihin”

rac

Julkaistu:

Talvi saapuu vihdoin Etelä-Suomeenkin, eikä kyse ole vain parin päivän vierailusta.
– Nyt tahti kiihtyy ja matkat pidentyy, nauraa vantaalainen Joni Alasaari kuullessaan, että lunta povataan vihdoin Etelä-Suomeen asti.

Alasaarella on ystäviensä kanssa käynnissä haaste, jossa jokainen yrittää talven aikana hiihtää 1 000 kilometriä. Hän juuri kartuttanut saldoa Espoossa Oittaan tykkilumiladuilla yhdessä tyttärensä kanssa.

Ensi viikon lopulla lounaasta työntyy Suomeen matalapaine, joka tuo tullessaan lumisateita erityisesti etelään.
  • Videolla lähipäivien sääennuste.
Talventuoja on kypsynyt Atlantilla hyvinkin vahvaksi, mutta se hiipii Suomea kohti hitaasti ja menettää matkalla voimiaan, Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoo. Syynä on Venäjällä vastassa oleva vahva korkeapaine, joka ei hevillä anna tilaa matalapaineelle.

 

Sitten se kunnon talvi alkaa, kun tulee lunta.

Lumi ei sada yhtenäisenä rintamana, mutta sitä saadaan ainakin muutama sentti etelärannikolle ja Lounais-Suomeen saakka torstain ja lauantain välillä. Pohjoisempana sateet ovat epävarmempia, mutta siellä lunta jo onkin.

– On pieni mahdollisuus, että lumisade olisi rannikolla runsainta, johtuen matalapaineen sijainnista ja lämpimästä merestä, joka tuo kosteutta, Jylhä-Ollila kertoo.

Suurimmassa osassa Suomea on saatu nauttia talvisäistä jo useampi viikko.


Mustien talvien 2000-luku

Jos lumipeite ensi viikolla saapuu eteläänkin jäädäkseen, voi edessä olla vielä kunnon talvi, Jylhä-Ollila muistuttaa. Jäljellä on vielä tammikuun loppu, helmikuu ja maaliskuu.

– Ei tämä välttämättä jää läheskään vähälumisimmaksi talveksi.

– Sitten se kunnon talvi alkaa, kun tulee lunta. Se tekee talven tunnun, kertoo Oittaan laduilla espoolainen Sanna Hakamäki, joka on hänkin tyttärensä kanssa sivakoimassa.

2000-luvulla vähälumisia talvia on nähty useampia. Viimeksi Helsinki-Vantaalla ei ollut lunta tammikuussa 2014. Keskimäärin joka neljäs Etelä-Suomen talvi 2000-luvulla on ollut näin vähäluminen kuin nyt.

– Katselin Facebookista, että Espoon Ringsidessa oli golfkenttä auki 2.1. Kerettiin vielä golfata tämän vuoden puolella, hymyilee Alasaari.

2000-luvulle mahtuu myös runsaslumisia talvia, kuten vuodet 2010–2013.

30–40 vuoden aikavälillä näin vähälumiset talvet ovat etelässäkin olleet harvinaisia.

Talvi ei tule vain pikavisiitille

Alkuviikon aikana Suomen yllä ollut korkeapaine väistyy itään. Se tekee tilaa koillistuulelle, joka tekee pakkasesta purevan alkuviikosta.

Viikon sää on Suomessa enimmäkseen pilvinen, mutta tiistaille ennustetaan aurinkoa. Sää pysyttelee koko viikon pakkasen puolella.

Jos koko maahan saadaan lumipeite ja kun kaamoskin väistyy Suomesta 17.1. kello 12.03, voi hyvin sanoa valon lisääntyvän ensi viikolla tuntuvasti. Talvinen sää näyttää alustavasti myös jatkuvan koko tammikuun.

– Ainakaan heti ei ole paluuta vesikeleihin, Jylhä-Ollila arvioi.

Katso 51 paikkakunnan säätiedot Ilta-Sanomien paperilehdestä.

Ota kantaa

Oletko odottanut lunta etelään?

Kyllä 51% En 49%
Ääniä yhteensä 3340

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt