Suomalaisten seksikäytös Thaimaassa huolestuttaa – outoja kuvitelmia hiv-tartunnoista: ”Meille on muodostunut vastustuskyky”

Seksikäyttäytymistutkimuksessa paljastui, että Thaimaan matkaajilla on kummallisia kuvitelmia hivin tarttumisesta.

14.1.2018 12:17

”On vaikeata tavoittaa tutkittavia, vaikka päivä on täällä pitkä. Miehet tuntuvat olevan vielä iltapäivälläkin liian huonovointisia haastateltaviksi, ja pian he ovatkin jo liian kännissä haastateltaviksi.”

Tämä on ote Daniela Vilanderin Thaimaan Pattayan kenttäpäiväkirjasta tammikuulta 2016. Hän vietti paikan päällä kolme viikkoa kansalaisjärjestö Hivpointin (entinen Hiv-tukikeskus) toimeksiannosta ja haastatteli suomalaismiehiä heidän seksikäyttäytymisestään.

Hivpoint oli havainnut, että Thaimaasta saadut hiv-tartunnat olivat lisääntymässä. Thaimaa on ollut vuosikaudet tartuntamaiden kärjessä, ja kun huomioidaan, että noin puolet kaikista suomalaisten saamista hiv-tartunnoista tulee ulkomaanmatkoilta, tutkimus on tärkeää.

Thaimaan tapauksessa kyse on leimallisesti miesten ongelmasta: vuosien 1985 ja 2015 välillä 99 prosenttia hiv-tartunnan saaneista oli miehiä, ja heistä ylivoimainen enemmistö heteromiehiä.

Vilanderin opinnäytteestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Tutkimus osoittautui haastavaksi. Monilla Pattayan-kävijöillä alkoholi kuului jokaiseen lomapäivään, eikä kunto riittänyt kyselyyn. Omasta seksikäyttäytymisestä ei puhuttu tutkijallekaan kovin avoimesti.

 Meidän tehtävämme ei ole tuomita yksittäisten ihmisten valintoja vaan muistuttaa siitä, että suojaamattomassa seksissä on hivin ja muiden seksitautien riski.

Lopulta opinnäytteeseen kertyi kymmenen matkailijan ja kolme baarinomistajan haastattelua. Baarinomistajia haastateltiin siksi, että sivustakatsojan roolista saattoi olla helpompi puhua kuin omista kokemuksista. Baarien omistajat kuitenkin näkevät Pattayan yöelämässä yhtä jos toista.

Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen korostaa, ettei matkailijoilta kyselty seksikäyttäytymisestä siksi, että järjestö pääsisi heristämään heille paheksuvasti sormeaan.

– Meidän tehtävämme ei ole tuomita yksittäisten ihmisten valintoja vaan muistuttaa siitä, että suojaamattomassa seksissä on hivin ja muiden seksitautien riski. Olipa kyseessä sitten heteroseksi, miesten välinen seksi tai seksi, johon liittyy taloudellinen vastike.

Kerosen mukaan on tärkeää ymmärtää matkailijoiden sosiaalisia suhteita, sillä ne osaltaan vaikuttavat siihen, miten tartuntariskiin suhtaudutaan ja mitä riskistä tiedetään. Huhujen alasampuminen ja oikean tiedon välittäminen on kansalaisjärjestön ydintyötä.

Suojaamattomalla seksillä rehvastellaan ja kaveriporukassa voi syntyä kummallisiakin käsityksiä siitä, kuinka hiv tarttuu.

Haastatellut suhtautuivat pidempiaikaisiin suhteisiin kyynisemmin kuin lyhytaikaisiin seksisuhteisiin.

Vilanderin kenttäpäiväkirja kertoo erään matkailijan luulosta:

”Suomalaisiinhan aids ei tartu niin helposti, koska Suomessa on keskiajalla ollut jokin vastaava sairaus, jonka vuoksi meille on muodostunut vastustuskyky. Afrikkalaisilla sitä on sen sijaan enemmän koska he eivät ole tällaisia ennen sairastaneet.”

– Myös sellaisia luuloja on, että hyvä hygienia vaikuttaisi tartuntariskiin. Että hiv ei voi tarttua, jos pesee itseään paljon. Puhtaus ja tartuntariski eivät kuitenkaan liity toisiinsa millään tavalla, Keronen sanoo.

Haastatellut matkailijat olivat kokeneita Pattayan-kävijöitä. Monet viettivät Suomen talvikuukaudet Thaimaassa ja kutsuivat maata toiseksi kodikseen.

Heidän keski-ikänsä oli himpun alle 55 vuotta, ja useimmat heistä olivat sinkkuja. Kymmenestä kaksi oli pidempiaikaisessa suhteessa thainaisen kanssa.

Ylipäänsä pidempiaikaisiin suhteisiin suhtauduttiin kyynisemmin kuin lyhytaikaisiiin seksisuhteisiin.

 Jos sä tuut jostain mistä lie junttikylästä, niin ethän sä mitään naista siellä saa. Ehkä muutaman vuoden välein, mut täällä saa pikkasen useammin.

– Se on monelle helpompaa. Jos sä tuut jostain mistä lie junttikylästä, niin ethän sä mitään naista siellä saa. Ehkä muutaman vuoden välein, mut täällä saa pikkasen useammin, kertoi eräs baarinomistaja matkaajien motiiveista.

Kokeneemmat suhtautuivat alentuvasti uusiin turisteihin. Uusia nimitettiin ”kahden viikon miljonääreiksi” siksi, koska Thaimaan hintatasolla melkein kuka tahansa suomalainen voi kuvitella olevansa miljonääri viikon tai parin ajan.

Thaimaassa talvehtijat tarkkailivat enemmän rahankäyttöään ja asuivat maassa vaatimattomammin.

Heidän keskuudessaan ajatusta pidempiaikaisesta, romanttisesta suhteesta Thaimaassa pidettiin pitkälti ”kahden viikon miljonäärien” haihatteluna.

– Kun mä tulin tänne, niin mä olin yhden gimman kanssa kaksi vuotta. Luulin että ollaan vieläkin, mut se katto mua vaan viikon sen jälkeen kun se huomasi, että ei mulla ookkaan oikeesti rahaa.

Kansalaisjärjestö Hivpointin yksi tärkeimmistä viesteistä on: käyttäkää kondomia. Sen viestin perille saaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä syitä suojaamattomaan seksiin on monia.

 Kondomin käyttäminen on vähän sama kuin söisi karkin papereineen.

Se voi olla ylpeydenaihe:

– Se on suomalaista. Se on suomalaisille, että pystyy kertomaan etten käyttänyt. Se on suomalaista kulttuuria. (...) Se käyttäminen on vähän sama kuin söisi karkin papereineen, eräs haastatelluista kuvaili.

Se voi liittyä siihenkin, ettei kondomille koeta enää vanhana tarvetta, koska kuolema korjaa kuitenkin:

– Me oltiin frendien kans Afrikassa, Keniassa, ja mä otin baarista yhden gimman ja olin hyvässä buugissa, eikä ollu kortsui ja livautin paljaalla… Nii yksi kaveri sanoi mulle, et et sä tossa iässä enää hiviin kuole. Et lääkkeet on niin hyvät et mä kuolen vanhuuteen ennemmin. Se oikeesti lohdutti, kertoi päälle nelikymppinen haastateltava.

Havainnon varmisti myös eräs baarinomistaja:

– Vanhemmilla miehillä, jotka on yli viiskymppisii tai kuuskymppisiä…niille se ei enää merkitse mitään, tuliko hivi tai aidsi tai joku tämmönen, se ei merkitse mitään.

Vain yksi haastateltavista ajatteli sitä puolta, että suojaamattomassa seksissä he voisivat tartuttaa muita.

Keronen sanoo, että vaikka kymmenen haastateltavan puheista ei voi vetää yleisiä johtopäätöksiä, Suomessa on väestötasollakin todettu, että väärinkäsitykset hi-viruksesta ovat tavallisia.

 Vieläkin törmää kuvitelmiin, että hiv olisi leimallisesti huumeidenkäyttäjien sairaus. Se on totaalisen väärää tietoa. Selvästi suurin osa tartunnoista tulee suojaamattoman seksin välityksellä.

– Vieläkin törmää kuvitelmiin, että hiv olisi leimallisesti huumeidenkäyttäjien sairaus. Se on totaalisen väärää tietoa. Selvästi suurin osa tartunnoista tulee suojaamattoman seksin välityksellä.

THL:n tilaston mukaan viime vuonna 2017 ilmoitettiin 144 tartuntatapausta. Niistä 77 tuli seksistä, viisi ruiskuhuumeista ja 60 tartuntaryhmä ei ollut tiedossa.

– Meille tulee jonkin verran kyselyitä, voiko hiv tarttua verisestä laastarista tai erilaisilta pinnoilta, esimerkiksi ovenkahvasta. Tosiasiassa virus kuolee nopeasti elimistön ulkopuolella. Oikealle tiedolle on tarvetta.

Kirjalliset lähteet: THL:n hiv- ja aidstilastot, Daniela Vilanderin pro gradu -tutkielma Vapaus nauttia? Etnografinen tutkimus suomalaisten miesten seksikäyttäytymisen kontekstista Thaimaassa.

Itärajalla hiv-ilmiö

Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen kertoo, että viime aikoina Suomen itärajalta on tullut heikkoja, mutta huolestuttavia signaaleja.

–Siitä on ollut havaintoja, että miehet matkailevat Venäjän puolelle rajan pintaan, ja sieltä tulee hiljalleen kasvava määrä hiv-tartuntoja. Huolestuttavaa on se, että joissain tapauksissa tartunta on päässyt aids-vaiheeseen, eli tartunta on ollut silloin pitkään havaitsemattomana ja hoitamattomana, yleensä vuosia.

Keronen sanoo Hivpointin pohtivan parhaillaan kuinka itärajan hiv-ilmiöön voitaisiin puuttua. Avainasemassa on hiv-testauksen lisääminen terveydenhuollossa. Myös tutkimusta aiheesta tarvitaan lisää.

–Pohdimme parhaillaan, miten tutkimusta voisi toteuttaa ja samalla kartoitamme löytyisikö sille tekijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?