Kotimaa

Ex-kansanedustaja on hakenut vakituista työtä vuodesta 2007 asti: ”Tarjolla on ollut pelkkää pätkää”

Julkaistu:

Työnhaku
Entisten kansanedustajien työtilanteet vaihtelevat. Oulun kaupunginvaltuutettu Anne Huotari (vas) on nostanut sopeutumiseläkettä aika ajoin määräaikaisten työsopimusten välillä.
Sopeutumiseläkkeellä oli joulukuussa 2017 yhteensä 33 ex-kansanedustajaa, ilmenee Kevalta saaduista tiedoista.

Joulukuun 2017 tietojen mukainen lista osoittaa, että sopeutumiseläkkeen saajien ryhmässä on tapahtunut reilun kuuden viimeksi kuluneen kuukauden aikana pientä liikehdintää: toukokuussa 2017 sopeutumiseläkkeellä oli 39 entistä kansanedustajaa.

Viime kuussa kootulla listalla on kaksi uutta sopeutumiseläkeläistä, Jouni Backman (sd) ja Anne Huotari (vas).

Kansalaisaloite sopeutumiseläkkeen poistamisesta rikkoi tiistaina 50 000 allekirjoittajan rajan. Aloite voi edetä eduskunnan käsittelyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomat on kertonut kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä vuodesta 1995 lähtien.

Huotari: ”Voisin itsekin allekirjoittaa kansalaisaloitteen”

Oulun kaupunginvaltuustossa vaikuttava Anne Huotari kertoi Ilta-Sanomille, että on nostanut sopeutumiseläkettä yhtäjaksoisesti viime heinäkuun alusta lähtien, koska töitä yrittäjänä ei ole ollut riittävästi.

– Olin palkkatöissä kesäkuun loppuun. Sen jälkeen olen ollut yrittäjänä, mutta yrittäjyys on lähtenyt heikosti liikkeelle. Vakituista työtä omalta alalta on erittäin vaikea löytää, eikä pelkästään tältä alueelta vaan koko maasta. Tarjolla on ollut pelkkää pätkätyötä. Seuraan avoimien työpaikkojen tarjontaa koko ajan, sosionomin alemman amk-tutkinnon suorittanut Huotari sanoi.

Huotari oli Oulun vaalipiirin kansanedustaja vuosina 1995–2007. Hän on turvautunut sopeutumiseläkkeeseen määräaikaisten töiden välissä.

Hän kertoi, että on hakenut töitä aktiivisesti koko ajan, ja on ollut valmis muuttamaan työn perässä pidemmällekin.

Huotari jätti torstaina hakemuksen Paltamon kunnanjohtajan paikkaan.

– Siihen olisin pätevä. Saa nähdä, pääsenkö haastatteluun asti.

Huotari kertoi, että on jo pitkään ollut sitä mieltä, että sopeutumiseläkkeen enimmäisajan tulisi olla sama kuin ansiosidonnaisen päivärahankin, siis pääsääntöisesti 400 päivää.

– Olen työskennellyt monissa työllistymistä edistävissä hankkeissa ja hakenut itsekin töitä. Ymmärrän hyvin, miksi niin kutsuttu aktiivimalli kuulostaa epäoikeudenmukaiselta ja miksi sopeutumiseläkettä vastustava kansalaisaloite on laadittu. En ole itse allekirjoittanut aloitetta, mutta voisin kyllä allekirjoittaa. Sopeutumiseläkettä ei pitäisi voida nostaa vuosikausia, Huotari sanoi.

Huotarin mukaan vasemmistolainen kansanedustajakokemus ei ole avannut ovia työelämään.

– On ennemminkin tuntunut siltä, että se on ollut taakka työhistoriassa.

Backman: ”Olen nostanut sopeutumiseläkettä yksittäisinä kuukausina”

Sähköpostitse tavoitettu Jouni Backman kertoi, että hänen tilanteensa on jo ehtinyt joulukuun jälkeen muuttua, eikä hän tällä hetkellä saa sopeutumiseläkettä.

– Olen saanut sitä yksittäisinä kuukausina (esim. juuri viime vuoden joulukuu) määräaikaisten työsuhteiden välissä. Eli juuri siten, kuin on sopeutumiseläkkeen idea, Backman kirjoitti.

Myös Backman kertoi, että on hakenut töitä oma-aloitteisesti kansanedustajataipaleensa jälkeen.

– Olen koko ajan pyrkinyt löytämään töitä ja siinä onnistunutkin. Eli tälläkin hetkellä minulla on määräaikainen työsopimus enkä siis nosta sopeutumiseläkettä.

Backman oli Etelä-Savon vaalipiirin kansanedustajana kahteen otteeseen, vuosina 1987–2007 ja 2011–2015.

Kolme lopetti sopeutumiseläkkeen nostamisen

Maria Kaisa Aula (kesk), Tapani Mäkinen (kok) ja Pauliina Viitamies (sd) ovat lopettaneet sopeutumiseläkkeen nostamisen.

Vantaan kaupunginhallitusta kymmenen vuotta viime kevääseen asti isännöinyt Tapani Mäkinen kertoi IS:lle, että hänen kohdallaan ratkaisulle oli yksinkertainen syy.

– Olen päivätöissä, joten en ole hakenut eläkettä. Aloitin viime keväänä työt oikeusministeri Antti Häkkäsen erityisavustajana, Mäkinen sanoi.

Viisi kansanedustajaa on viime kevään tietojen jälkeen täyttänyt 65, eivätkä sen vuoksi ole enää oikeutettuja saamaan sopeutumiseläkettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt