Terttu, Teresa

Kotimaa

Komentaja osti Puolustusvoimien kortilla kiireissään Bossin puvun, kalsarit ja kengät – joutui oikeuteen

Julkaistu:

Oikeus
Helsingin hovioikeus antoi perjantaina ratkaisunsa asiassa, joka alkoi Puolustusvoimien palveluksessa työskentelevän komentajan epäonnisesta lentomatkasta lokakuussa 2014.
Komentaja palasi virkamatkalta Kööpenhaminasta Helsinkiin torstai-iltapäivänä 23. lokakuuta 2014. Heti laskeutumisen jälkeen kävi ilmi, että hänen matkalaukkunsa oli kadonnut. Matkalaukussa olivat miltei hänen kaikki vaatteensa ja lompakkonsa.

Koska hänen oli oltava seuraavana päivänä Ranskassa edustamassa Suomea eri maiden puolustusvoimien yhteisessä foorumissa, hän päätti hätäpäissään käyttää Puolustusvoimien maksuaikakorttia.

Hän osti kortilla vaatteita hieman yli tuhannella eurolla. Muun muassa miesten kävelykengät, kolmet alushousut ja Boss Black -puvun.

Virkamatkansa aikana hän sairastui ja sai korkean kuumeen. Siksi hän käytti taksia tavanomaista tiheämmin ja matkusti juna-asemallekin taksilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytteet niskaan

Puolustusvoimien ohjeen mukaan maksuaikakorttia on lupa käyttää vain virka- ja työtehtävien hoitamiseen.

Edelleen Puolustusvoimien ohjeen mukaan virkamatkustuksessa taksin käyttö ilman erityisen painavaa syytä – esimerkiksi julkisen liikenteen lakkoa – ei ole korvattavissa, jos ulkomailla lentokentän ja kaupungin välillä on nopea ja toimiva junayhteys.

Komentaja rikkoi kolmattakin ohjetta: hän varasi itse majoituksen hotels.comin kautta, vaikka ohjeen mukaan hotellimajoitus pitäisi varata sopimusmatkatoimiston kautta.

Komentaja sai syytteet maksuvälinepetoksesta ja palvelusrikoksesta. Koska kyseessä oli upseeri, asia eteni suoraan hovioikeuden ratkaistavaksi.

Tuomio: Palvelusrikos, ei rangaistusta

Puolustuksekseen komentaja kertoi maksaneensa vaatteet heti itse, kun sai niistä laskun. Puolustusvoimatkaan ei vaatinut hänelle rangaistusta maksuvälinepetoksesta.

Hovioikeus katsoikin, että vaikka Puolustusvoimien maksuaikakorttia ei ole oikeus käyttää yksityisten ostosten tekemiseen, kysymys oli työtehtäviin liittyneestä kiireellisestä ja ylivoimaisesta tilanteesta. Syyte maksuvälinepetoksesta hylättiin. Niin ikään katsottiin, että taksin käyttö oli ollut komentajalle välttämätöntä.

Hotellivarauksen kohdalla oikeus kuitenkin katsoi, että käyttämällä hotels.comia komentaja jätti noudattamatta Puolustusvoimien ohjetta ja syyllistyi täten palvelusrikokseen.

Koska kyseessä oli yksittäinen ja vähäinen virhe, josta ei aiheutunut Puolustusvoimille vahinkoa, hovioikeus ei antanut palvelusrikoksesta rangaistusta.

Hovioikeus antoi asiassa ratkaisunsa tänään perjantaina.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sarjamurhaaja pakeni lain kouraa yli kolme vuosikymmentä – Tällaista elämää epäilty ”Yövaanija” vietti

 2. 2

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 3. 3

  Ruotsinlaivalle muuttamaan joutunut Björn sai kodin – pääsi takaisin hotelliin asumaan

 4. 4

  Yhdysvaltain pelätyimpiin kuuluvaksi sarjamurhaajaksi, ”Yövaanijaksi”, epäilty mies on entinen poliisi

 5. 5

  Oppilaan ihmetys: Prinssi Danielille annettiin outo kuva espoolaiskoulusta – luokkaan koottiin kuntopyörä, kaapit liimattiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 2. 2

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 3. 3

  Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

 4. 4

  Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

 5. 5

  Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää