Kotimaa

Kevan ex-toimitusjohtajan syyte törkeästä petoksesta nurin – nämä olivat perusteet

Julkaistu:

Oikeus
Kevan entistä toimitusjohtajaa Merja Kasoita (ent. Ailus) syytettiin törkeästä petoksesta. Hänelle oli maksettu Norjasta liki 19 000 euroa lapsilisiä, vaikka hän ei edes asunut maassa.
Syyttäjä Elisabeth Stenman-Haltia syytti Merja Kasoita lapsilisäjutussa törkeästä petoksesta.

Syyttäjän mukaan Kasoi salasi Norjan työ- ja hyvinvointihallinnolta NAVilta muuttonsa Suomeen saadakseen lapsilisät Norjasta. Vuosina 2002–2010 Kasoin tilille maksettiin lähes 19 000 euroa lapsilisiä Norjasta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Tässä keskeisimmät asiat käräjäoikeuden ratkaisusta.

1. Pääkysymys: tiesikö vai eikö tiennyt?

Koska petos on rangaistavaa vain tahallisena, oikeudessa oleellisin kysymys oli se, tiesikö Kasoi lapsilisien maksusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasoi kertoi oikeudelle, että kun hän muutti Norjasta Suomeen, hän teki muutostaan ilmoituksen väestörekisteriin ja oletti, että tieto välittyy myös Norjassa NAVille, kuten Suomessa välittyisi Kelalle.

Hän ei edes tiennyt lapsilisien maksusta ennen kuin Ilta-Sanomien toimittaja otti häneen yhteyttä ja kertoi, että niitä on maksettu yli 10 vuoden ajan.

2. Henkilötodistelu: Ystävä ja ex-mies

Todistajina kuultiin Kasoin ystävää ja ex-miestä.

Ystävä kertoi Kasoin ottaneen häneen yhteyttä heti sen jälkeen, kun oli kuullut lapsilisistä. Kasoi oli ollut ymmällään ja järkyttynyt.

Ystävän mukaan Kasoi ei tiennyt lapsilisien maksusta. Kasoi oli tuolloin vielä Kevan toimitusjohtaja. Koska suurten järjestöjen johtajapaikat ovat muutenkin tuulisia, niin Kasoilla ei olisi mitenkään ollut varaa ottaa vastaan laitonta etuutta.

Kasoin ex-mies todisti oikeudessa päinvastaista: hän sanoi, että Kasoi oli kertonut hänelle vuosina 2002–2003, että Norjasta maksetaan yhä lapsilisiä. Ex-miehen mukaan Kasoi vaikutti tyytyväiseltä tilanteeseen.

Täten ystävän todistus tuki Kasoin omaa kertomusta, ex-miehen kertomus tuki syytettä.

3. Kirjalliset todisteet: muuttoilmoitus ja tilitiedot

Käräjäoikeus katsoi, että väestörekisteriin tehty muuttoilmoitus tukee Kasoin kertomusta siitä, ettei hänen tarkoituksenaan ollut salata muuttoa Suomeen.

NAV maksoi lapsilisät Kasoin norjalaiselle Nordean tilille. Käräjäoikeus totesi, ettei asiassa esitetty mitään selvitystä siitä, että Kasoi olisi käyttänyt kyseisestä tiliään Norjasta muuton jälkeen.

Kirjalliset todisteet tukivat näin ollen Kasoin omaa kertomusta ja syytteen hylkäämistä.

4. Lopputulos

Arvioituaan kirjallisia todisteita ja henkilötodisteita kokonaisuutena käräjäoikeus katsoi, että asiassa jäi riittävällä varmuudella näyttämättä, että Kasoi olisi tahallaan salannut muuttonsa Suomeen.

Syyte törkeästä petoksesta hylättiin.