USA:n merijalkaväen sotilaat opettelevat arktista sodankäyntiä Lapissa – suomalaiset varusmiehet päihittivät ammattilaiset harjoituksessa

Sodankylän jääkäriprikaatissa järjestettävälle talvisodankäynnin peruskurssille osallistuu sotilaita viidestä maasta.

Siniseen haalariin pukeutunut mies hiihtää suksilla jäällä. Vain muutama suksen mitta ja jää alla vaihtuu vedeksi. Hiihtäjä putoaa hyytävään avantoon, jonka pinnalla risteilee jäähilettä ja pian myös sukset ja suurikokoinen rinkka.

– Hengitä. Ihan rauhassa vaan. Tuo varusteet jään päälle, kuuluu käsky.

Hyinen avantoharjoitus ei ole kurssin hauskin osuus. Sotilaat kuitenkin vakuuttavat, että jälkeenpäin olo on hyvä, kun tilanteen on saanut hoidettua kunnialla.

Vedessä ei saa joutua paniikkiin. Mikäli sotilas alkaa hyperventiloida, ei kouluttaja päästä häntä ylös ennen kuin hengitys on rauhoittunut.

Avannon reunalla seisoo kouluttaja, joka valvoo pelastautumisharjoitusta ja antaa käskyjä. Paniikkiin ei saa joutua, sillä silloin avannosta ei ole asiaa ylös. Kun tavarat ovat jään päällä, kouluttaja varmistaa vielä, että veden varassa oleva sotilas on rauhallinen. Vasta silloin saa luvan nousta sauvoja apuna käyttäen jäälle.

Sodankylän jääkäriprikaati on arktiseen koulutukseen keskittyvä joukko-osasto, jonka erityisosaamista arvostetaan maailmalla. Tänä vuonna koulutukseen osallistuu vajaa kolmekymmentä ammattisotilasta sekä ensimmäistä kertaa myös kaksi reserviläistä. Osallistujia on suomalaisten lisäksi Yhdysvalloista, Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Tulijoita olisi enemmänkin, jos kursseja vain voisi järjestää useamminkin.

Ennen avantoharjoitusta kurssilaiset opettelevat nuotion oikeaoppista kasaamista ja sen sytyttämistä tuluksilla. Sitä ennen on opeteltu hiihtämään ahkion kanssa.

Sotilaat harjoittelevat tulen tekoa tuluksilla. Nuotiolla nautitaan retkimuonia, joihin lisätään vain vesi. Vaihtoehtoina löytyy kansainvälisiä makuja.

Sotilaat harjoittelevat tulen tekoa tuluksilla. Nuotiolla nautitaan retkimuonia, joihin lisätään vain vesi. Vaihtoehtoina löytyy kansainvälisiä makuja.

Merijalkaväen kersantti James Mayo, 25, on tullut Sodankylään pitkän matkan kotikaupungistaan Zillahista, Washingtonin osavaltiosta.

– Suosittelisin kurssia heti kollegoilleni! Ehdottomasti. Toivoisin, että mahdollisimman moni merijalkaväen sotilas pääsisi tänne, Mayo sanoo pontevasti.

Innokasta puhetta mieheltä, jonka ennakkokäsitys kurssista oli se, että se pitää sisällään pelkkää kurjuutta.

– Olin kuullut muilta vastaavan kurssin käyneiltä merijalkaväen sotilailta, että kurssilla on kylmä ja siellä tulee olemaan kurjaa. Itse olen varmaan vasta pääsemässä siihen pisteeseen, Mayo nauraa viitaten myöhemmin koittavaan avantoharjoitukseen.

Yhdysvaltalainen James Mayo kiittelee kurssin yhteishenkeä ja kurssilla oppimiaan taitoja.

Talvisodankäynnin peruskurssille osallistuu sotilaita viidestä maasta. Tänä vuonna mukana on myös reserviläisiä ja rajavartiolaitoksen työntekijöitä.

Pariviikkoinen kurssi jakautuu kahteen osaan, jossa ensimmäisellä puoliskolla käydään läpi talvisodankäynnin perusteet sekä toimintakyvyn säilyttämiseen liittyvät selviytymistaidot alkaen oikeanlaisesta pukeutumisesta, hiihtämisestä ja tulenteosta.

– Ulkomaisille osallistujille haastavinta on tähän mennessä ollut hiihtäminen. Siihen on ollut hyvin vaihtelevat valmiudet, harjoituksen johtaja Mikael Aikio paljastaa.

Mayo on samaa mieltä. Vaikka hiihtoa oli joskus tullut kokeiltua ja laskettelukin on tuttua, odotti kurssilla silti yllätys.

– Ajattelin, että se on helppoa, mutta ei se ollutkaan, Mayo nauraa.

Kurssin jälkimmäisessä vaiheessa testataan sotilaiden koulutettujen asioiden osaaminen soveltavassa harjoituksessa. Mukaan pääsevät myös varusmiehet, jotka etsivät maastosta kurssilaisia, jotka ovat parhaan taitonsa mukaan pyrkineet peittämään jälkensä.

– Siinä on ollut jollain merijalkaväen sotilailla ihmettelemistä, kun varusmiehet ovat löytäneet heidät hyvistä yrityksistä huolimatta, hymyilee kapteeni Aikio.

Hiihtäminen on haastavaa ulkomaisille sotilaille, joilla on entuudestaan hyvin vaihtelevat valmiudet.

Aivan helppoa ei ole avantoon hiihtäminenkään. Harjoitus suoritetaan pareittain, niin että toinen joutuu veden varaan ja kaveri pitää huolen siitä, että toinen pääsee sieltä myös pois. Veteen menijällä on vyötäisillään nauru, josta kaveri pitelee kiinni. Jäisen veden varaan joutumisessa on aina vaarana mennä shokkiin. Silloin pitää muistaa hengittää ja toimia rauhallisesti. Jos veden varassa joutuu olemaan liian pitkään, laskee toimintakyky merkittävästi.

– Pelkään sitä. Varmaankin selviän, mutta en taatusti pidä siitä enkä odota sitä, kersantti Mayo miettii ennen harjoitusta.

Kaikki selviävät harjoituksesta hyvin. Osalla menee hiukan pidempään metsästää jään alle joutuneita suksia ja avantoon menetetään myös yksi saapas. Suurin osa haluaa tulla avannosta ylös heti kun on suinkin mahdollista, mutta mahtuu mukaan muitakin.

– Ai tulenko täältä jo pois, naurattaa ruotsalainen ylikersantti Robin Nordberg.

Nordberg on vanha tekijä, sillä hän kertoo joutuneensa avantoon lukuisia kertoja aiemminkin.

Ruotsalainen ylikersantti Robin Nordberg on joutunut usein talviharjoituksissa avantoon.

Talvisodankäynnin perusasiat voivat olla ulkomaisille vahvistuksille eksoottisia. Esimerkiksi Mayo sanoo tärkeimmäksi opikseen nuotion tekemisen ilman kaasulla toimivaa sytytintä. Hauskinta on kersantin mielestä ollut ampumahiihto.

– Tykkään ampua, ja en ollut kokeillut sitä suksilla.

Harjoituksen johtajan, kapteeni Aikion mukaan eniten kiitosta on tullut suomalaisesta johtamisesta. Se on tehnyt vaikutuksen myös Mayoon.

– Kurssin alussa meille kerrottiin, ettei täällä olla kiinnostuneita siitä, opimmeko kurssilla jotain vai emme. Olemme kuitenkin onnistuneet, jos osaamme ajatella eri tavalla kuin aiemmin, hän kertoo mieleenpainuvan koulutushetken.

Kurssia on kiitelty ammattimaisesta koulutuksesta ja hyvästä ryhmähengestä. Pitkiksi venyneiden päivien ja fyysisten haasteiden jälkeen maistuu uni.

Millaisia yhdysvaltalaisen mielestä sitten ovat suomalaiset sotilaat? Vastaus tulee epäröimättä ja sitä säestää ympäröivien kollegoiden suuri naurun remakka.

– Joukko paskiaisia!

– No eikä, kaikki ovat olleet tosi hyviä tyyppejä. Heidän kanssaan työskentely on ollut armeijaurani kohokohtia. Tässä maassa on paljon ylpeyttä ja se on todella siistiä nähdä, Mayo kuvailee.

Jutun pääkuvana olevalta videolta näet, miten avantoharjoitus Sodankylässä sujui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?