Mankkaan murhasta tuomittu insinööri väittelee tohtoriksi perjantaina – surmasi vaimonsa 27 veitseniskulla

Aalto-yliopistossa järjestetään perjantaina väitöstilaisuus, jossa murhasta tuomittu mies puolustaa sähkönjakeluverkon vikojen havaitsemista käsittelevää väitöskirjaansa.

Surma tapahtui pariskunnan kotona Espoon Mankkaalla.

11.1.2018 21:45

Helsingin Aalto-yliopistossa järjestetään perjantaina poikkeuksellinen väitöstilaisuus.

Sähköverkkojen ja suurjännitetekniikan alaan kuuluva väitöksen aihe ei itsessään ole poikkeuksellinen, mutta väittelijä sen sijaan on.

Hän on kesällä 2016 murhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Frank Zoko Ble.

Blen, entisen maajoukkueen karatekan, murhatuomio vahvistui hovioikeudessa kesällä 2017.

Murha tapahtui keväällä 2015 Espoon Mankkaalla, kun Ble löi puolisoaan makuuhuoneessa veitsellä 27 kertaa eri puolille päätä, kaulaa, vartaloa ja yläraajoja.

Nainen yritti torjua miehen iskuja, mutta oli puolustuskyvytön maatessaan sängyllä ja pudotessaan sieltä vielä hyökkäyksen aikana kapeaan tilaan sängyn ja seinän väliin. Hän kuoli lopulta selkäytimeen osuneesta veitseniskusta.

Oikeuden mukaan Ble murhasi vaimonsa kylmäverisesti ja yksityiskohdat, muun muassa veitseniskujen määrä osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä. Paikalla oli tapahtumahetkellä myös pariskunnan pieni lapsi.

Motiivina mustasukkaisuus

Blen mukaan hän oli ennen surmaa katsonut yhdessä vaimonsa kanssa televisiota. Pariskunta oli miehen mukaan päättänyt rakastella. He siirtyivät makuuhuoneeseen.

Kesken seksin Ble oli alkanut tivata vaimoltaan, kenen kanssa tämä oli. Vaimo oli taas miehen mukaan puhunut rahan lähettämisestä vaimon ulkomailla asuvalle äidille, minkä mies koki omien sanojensa mukaan kiristyksenä.

Blen mukaan seksiakti epäonnistui sanailun seurauksena ja hän sai kohtauksen. Hän haki veitsen keittiöstä, oman kertomansa mukaan tarkoituksenaan surmata itsensä.

Zoko Ble Frank syytettynä vaimonsa murhasta Espoon käräjäoikeudessa vuonna 2016.

Syyttäjän mukaan motiivi raa’alle teolle olivat Blen musta­sukkaiset ja paikkansa pitämättömät kuvitelmat siitä, että vaimolla olisi ollut suhde.

Käräjä­oikeus totesi tuomiossaan, että uhrin käyttäyty­minen ei antanut oikeuden mukaan mitään aihetta tekoon. Musta­sukkaisuutta ei voi oikeuden mukaan pitää lieventävänä seikkana eikä sitä, että mies aiheutti myös itselleen vammoja vaimonsa kuoleman jälkeen.

Mielentilatutkimuksen mukaan Ble kärsi keskivaikeasta masennuksesta. Hänen persoonallisuudessa on piirteitä epäluuloisesta ja narsistisesta persoonallisuudesta.

Teki väitöskirjaa jo surman aikaan

Ble on kotoisin Norsunluurannikolta, mutta hänellä on Suomen kansalaisuus.

Murhan tapahtuma-aikaan hän työskenteli Espoon kaupungin palveluksessa sähköinsinöörinä. Hän oli myös Aalto-yliopiston vieraileva tutkija ja tohtoriopiskelija.

Blen mukaan hän ei ollut nukkunut moneen kuukauteen ennen surmaa, koska teki väitöskirjaa.

Aalto-yliopiston mukaan miehen perjantaina puolustama väitöskirja käsittelee sähkönjakeluverkon vikojen havaitsemista. Sen mukaan merkittävä osa vioista kuitenkin jää niiden varhaisessa vaiheessa havaitsematta niiden pienten virtojen takia.

Tällaiset viat kuitenkin tuottavat sähkömagneettista säteilyä, jota voidaan hyödyntää niiden havaitsemiseen ja paikantamiseen, Aalto-yliopisto kertoo.

Blen työssä on tutkittu ensin laboratorio-olosuhteissa erilaisten vikojen tuottamaa säteilyä. Tämän jälkeen on kehitetty menetelmiä vikojen paikantamiseksi. Tulosten perusteella on mahdollista paikantaa kehittyvät valokaariviat ennen kuin ne aiheuttavat katkoksia sähkönjakeluun.

Surma tapahtui pariskunnan kotona Espoon Mankkaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?